日本Being系音樂討論區3

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
可能見到aao個成績所以縮沙
aao新碟真係高質估唔到TOP 20都冇
http://mai-kuraki.com/information/20210203_00.html

倉木麻衣新曲 「ZEROからハジメテ」

今次係麻衣同柯南合作的第24次。
新曲係柯南全新OP, 同時紀念柯南動畫版25周年兼播映1000話

麻衣係目前同柯南合作得最耐的歌手,每一次合作都有驚喜帶比大家

我好期待今次新曲
我以為你只留意麻衣
純粹見到你日日報成績嘛

麻衣與柯南合作的歌曲
講起單曲要拎週榜TOP 10, 如果要拎其實唔難

但之前試過單曲 都要有LIVE EVENT等宣傳 先保TOP 10

Strong Heart本身係第38張單曲, 都因為怕對手強斷TOP 10而轉DVD單曲

其實Being都好重視公司皇牌的成績, B’z同麻衣都要等好檔期先出實體單曲
你有冇留意Being 90年代後期
ZARD同B’z出精選都好密

Being嗰期真係面臨一個一個歌手組合轉會、散BAND、淡出
未歩、麻衣、GC、RINA 都叫幫Being撐住, 不過公司唔爭氣都係想靠不宣傳為宣傳的方式做音樂
自此以後就淨係tie柯南先出single了
話時話, 我好鍾意strong heart
雖然個封面p得過份左...
我覺得try again同wake me up仲過份
Wake me up都係DVD單曲
YBF至薔薇色單曲連續都係同柯南合作
麻衣出道至今
只有2004年、2018年、2020年
係柯南冇用麻衣的歌
其實Light Up My Life、今宵は夢を見させて 個TIE都強,可以出實體單

不過Being冇
https://www.ytv.co.jp/conan/1000th/

The BEST OF OP ED
估唔到WANDS第一不過呢首好聽
Secret of my heart, 謎, 轉動命運之輪我都好鍾意
睇怕以後都唔會再見到麻衣無tie柯南既single了
Being好重視麻衣單曲TOP 10紀錄
B’z仲慘,Being要揀個易拎周冠的一周先出實體單

除非Being可以幫麻衣搵到比柯南更強的TIE
如果唔係,都係同柯南合作的先會出實體單
鍾唔鍾意JUST BELIEVE YOU呢首歌
有麻衣參與填詞
最近聽返轉動命運之輪,其實單曲版都有其好聽的地方,慢得來啲樂器聲又出

2000年柯南精選收的Remix版係來自軌跡精選, 我亦喜歡

不過始終先入為主,TV快版嗰個入腦啲

原來新曲有埋cover好陽光
我都係鍾意暫未收錄的另一個tv版
remix版都唔錯
我唔知我有冇聽錯, 我總覺得cm版首歌個arrangement同唱法又係有啲唔同...
我初初聽2000柯南精選
以為轉動命運之輪係單曲版
點知係Remix
呢首歌做左起碼20 個版,有差別都唔出奇

單曲版真係要聽幾次先喜歡
https://youtu.be/deltUYeynZY

SARD新曲幾舒服
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞