日本Being系音樂討論區3

1001 回覆
10 Like 3 Dislike
90年代日本的好歌,大部分都出自Being,
例如ZARD的別認輸、FIELD OF VIEW的突然

大家可以分享下各自鍾意的Being出品

Being系簡介
https://lih.kg/epfEFT
Being所屬藝人 (部分):
VERMILLION RECORDS:B'z (松本孝弘、稲葉浩志)
B-Gram RECORDS:ZARD、B.B.クィーンズ
NORTHERN MUSIC:倉木麻衣、滴草由実
Being:T-BOLAN、大黒摩季、ZYYG、VALSHE、焚吐、Cellchrome、First place、all at once、大平峻也
海峡レコード:新浜レオン
ZAIN RECORDS:DIMENSION、FIELD OF VIEW、BREAKERZ
NiM RECORDS:宮川愛李
GIZA studio:doa、Chicago Poodle、植田真梨恵、SARD UNDERGROUND、大野愛果
GIZA studio/D-GO:WANDS、Sensation
Apple Music有得試聽
唱功比上年zard tribute 好少少,不過仍然有好大進步空間

こんなにそばに居るのに、Get U’re Dream 編曲有驚喜

好きなように踊りたいの、息もできない 真係要有心理準備聽鞭下先
ZARD TRIBUTE II 首日第13名
太令人失望
希望首週過5000啦

今日SARD第10名, 有冇機入TOP 10

今日第15名
今日仍然第15名

今日第16名

SARD UNDERGROUND ZARD TRIBUTE II 暫時成績
13位>10位>15位>15位>16位

恭喜姐姐

今日姐姐第2
今日仍然第二
今日仍然第二
今日仍然第二

ZARD LIVE 2004“What a beautiful moment"[30th Anniversary Year Special Edition] 暫時成績
1位>2位>2位>2位>2位
新主音完全可以啊
睇下BEING點捧佢
情懷玩太耐都厭啦
上杉都係食老本不斷唱下舊歌搵食...
我見YouTube留言都係讚上原大史唱功
Being今年主打WANDS、SARD、aao、新浜Leon、大黒
我心希望wands玩多啲原創rock
做個新image, 唔好再停留入樽年代
sard就我就唔擔心住, being應該仲會同佢地玩埋至少下年zard 30周年year
大黑好似開tour? 希望佢賣得!!
all at once being真係算好用心去支持佢地, 希望有人會支持
leon就有師奶啊姨支持(啊姨 我不想努力了)
其實仲有VALSHE, VALSHE碟喺Being算賣得還可以,但Being唔太捧,所以我都唔記得佢出道已十周年

WANDS出self cover都無可厚非,始終未必個個識新主音

我感覺Leon好似一年一隻碟quota咁,Being集中谷行一隻碟的銷量,其實都可以比佢出多啲原創,佢把聲其實幾好架

而家大黒入Being後待遇,其實係咪好過以前90年代佢喺Being嗰陣時

SARD同aao就希望佢地有原創album
我心希望wands玩多啲原創rock
做個新image, 唔好再停留入樽年代
sard就我就唔擔心住, being應該仲會同佢地玩埋至少下年zard 30周年year
大黑好似開tour? 希望佢賣得!!
all at once being真係算好用心去支持佢地, 希望有人會支持
leon就有師奶啊姨支持(啊姨 我不想努力了)
WANDS ZARD下年30周年期待
wands都30?! 真係唔知
反而我知愛內里菜今年係20周年, 但being連冷飯都唔炒啦
zard 30周年應該會出一系統精品, 我已經準備好荷包硬化
希望being出 止まっていた時計が今動き出した album再版,呢張碟絕版咁濟

希望WANDS好似大黒咁,下年周年紀念可以同柯南合作,過往WANDS都冇乜搞周年紀念活動
止まっていた時計が今動き出した呢隻至少仲有印, 有得賣...
反而時間之翼變左廢盤真係好難搵到一隻新...
但相信再版機會係0
我FF下年柯南電影會TIE姐姐某首歌去慶祝30周年
時間之翼 點解會廢盤
止まっていた時計が今動き出した呢隻其實同廢盤冇分別,無貨
lm
其實柯南07-08年比姐姐連續TIE 2 首OP
已經好好
唯一歌手可以連續2首OP TIE
我睇過好多日本資料分析, 有啲話姐姐覺得隻碟質素唔夠高, 亦有人話因為銷量太差...
不過最可信講法都應該係完成度太低, 時間之翼首歌喺止まっていた時計が今動き出した專輯又出現一次另一個版本或者證實左個講法!?

止まっていた時計が今動き出した好難搵咩!? 我年年去旅行都見到 反而真係從來未見記時間之翼, 連二手都未見過
嗰陣睇住個OP聽住glorious mind真係想喊
姐姐把聲已經沙左勁多...
時間之翼 拎過周冠都廢
好耐冇見
pray呢首堅好聽
對比永遠, 銷量真係爭幾倍...不過仍然係唔差既數字
其實唔計兩首REMIX, 隻碟都幾好聽
HERO我鍾意到死
你覺唔覺得ALBUM永遠好似SINGLE COLLECTION 咁
我細個以為 止まっていた時計が今動き出した
收多次時間之翼係湊數

原來因為想做更好的版本
明日もし君が壊れても 姐姐版如何

呢首歌 WANDS新碟都有新Self Cover
好沙咩我只係感覺姐姐唱得比之前更溫柔
姐姐同大黒2個我都好鍾意
但我偏心大黒多啲

大黒把聲雖然去唔返早期時的佢,但唱功同LIVE投放歌曲的情感,比以前更強

2017的相
麻衣同大黒

而家佢哋仲KEEP到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞