[紅葉。基友。京阪奈]兩個小生去日本7天團

247 回覆
42 Like 14 Dislike
2018夏:[極限挑戰]用10日獨遊半個日本
https://lihkg.com/thread/1957043

2019夏:[腳痛勝景美食團]用12日獨遊關西 (山陰‧琴平‧天橋立‧京阪)
https://lihkg.com/thread/1964209

2019秋:[文青勝景美食團]獨遊台北4日 (野柳‧九份‧總統府)
https://lihkg.com/thread/2009433

2019秋:[帶住父母去旅行]12日橫越日本列島 (札幌 ~ 鹿兒島)
https://lihkg.com/thread/2089476

2014夏:[處男親善訪日之旅]7天京阪鴨仔團
https://lihkg.com/thread/2169568

------------------------------------------------------------------
時間:2016冬
人:2 (我,朋友K)
練成技能:
‧ 腳力 (+10000)
‧ 京阪奈交通達人
‧ 初階Pass達人
------------------------------------------------------------------

行程
Day 1
CX506 HKG -> KIX
關西機場 -> 京都,宿京都

Day 2
京都 (清水寺,祇園四条,錦市場,金閣寺,嵐山),宿京都

Day 3
京都 (伏見稲荷大社) -> 宇治 (平等院) -> 大阪(道頓堀),宿大阪

Day 4
大阪 (USJ),宿大阪

Day 5
大阪 -> 奈良 (春日大社,東大寺) -> 大阪 (大阪城,通天閣),宿大阪

Day 6
大阪 (黑門市場,難波心齋橋周邊,梅田,藍天大樓),宿大阪

Day 7
大阪 -> 臨空城 -> 關西機場
CX595 HKG -> KIX
序言

自從去左日本旅行之後
本人既日本開關就停唔到
第一次去日本就去左京都大阪
第二次就去左東京
不過行程實在太普通,我就唔寫喇
而第三次就決定回歸初心,重返關西

上一次去冇做好功課剩係做跟尾狗
所以好多時都係遊緊魂
手信又唔識買,食野又唔識叫咁
除左食松屋之外
所以前一篇遊記好明顯係寫到1999咁

今次自己話事就梗係要做足功課
為左一雪前恥,痛定思痛
所以決定今次行程去番哂上次去過啲景點
但以我呢啲痴線佬當然冇可能咁就算數
一於計盡佢,係有限既時間去多幾個景點
而實現呢個計劃就要有好精密既計算
所以我就整左個Excel表mark好哂啲車既資料
務求一入閘就即刻搵啱月台上最快既車
連1分鐘都唔好蝕俾等車同搭車時間

由於本人當年資歷尚淺
所以都係未敢獨遊
於是係出發前3個月就搵左個未去過日本既fd K先生做伴
我問佢去唔去,佢諗左陣就話OK
朋友K

:咁一齊傾下行程,諗下食乜同budget預幾多
:唔駛傾啦,你話哂事得喇,總之留番日去USJ就得
:真的嗎?你到時唔好話貴話唔啱行話我chur喎
:大家識左咁耐唔係信唔過你掛
:拿你唔好後悔呀

俗語有話,同朋友去完旅行,返到黎通常都冇fd做
不過我呢個朋友性格無慾無求,任勞任怨
係行程中除左話俾我訓多陣啦之外都冇乜怨言
即使去到而家都仲係好fd
LM
繼續支持

我都係宿京都

京北部,宇,環京咁行
不過無去大阪

日本係好正既
希望個病毒盡快收皮
盡快可以飛日本

上次去神戶重有特價船飛
LM
太早入嚟 相都未有張
LM
我見到唯一張相就覺得好恐怖 樓豬係未去玩定點
去左喇
唔恐怖又點玩得哂
not gay thx

not gay
留名
Day 01
今次旅行揀左聖誕節前一個星期去
貪嗰陣有聖誕氣氛同埋係紅葉季尾
不過壞處就係機票會比較貴
計過條數廉航都唔係特別平
上一次去東京坐UO感覺麻麻唔係太好坐
廚叉老母自從去台北同我delay左4個鐘之後就blacklist左
所以今次想舒服啲就揀因航,但來回都要3000蚊

Checkin完就入禁區仲有個半鐘先Final Call
我當時係The CLUB白金卡會員
所以可以免費入環亞機場貴賓室
1間係1號登機口隔離,1間係40號登機口隔離既樓上
作為額外褔利我當然唔會錯過啦
K話唔駛預佢,佢自己周圍行下
咁唯有我自己自私食啦
雖然我已經專登去40號登機口嗰間
以為遠啲就少人啲,但我發覺係錯既
因為排隊等入去都要搞15分鐘
仲要都唔少人係自費入去

排到我就咁show機票同App會員卡
之後登記完少少資料就入得
我入黎主要就為食野架姐
佢另外有嗰啲電腦上網休息室嗰啲我就唔試喇
野食種類都幾多,有炒麵有燒雞有麵包等等
雖然佢叫做係貴賓室,但味道普通,唔難食既

呢度其中一大特色係有即製魚蛋粉
個湯底好濃,魚蛋都好彈牙
入到黎都值得試下

因為因航有飛機餐食,我就唔食飽喇
拿拿臨搵番K排隊上機
More
搭得非廉航都係為左個娛樂系統等自己冇咁悶
我就睇左當年上左冇耐既真哥斯拉
評語:好撚Cult,庵野秀明你幾時肯出EVA新劇場版個結局

雖然話3000蚊張機票真係幾貴
但其實揀位既時候係可以揀Premium Econ
姐係Business同普通Econ中間嗰幾行
所以個位同座距都比較闊
而且佢位置係引擎前面,所以唔嘈
當年起飛望到既人工島,天幕都未起完

飛機餐充滿住和洋港Fusion特色
有西式既麵包同曲奇
有日式既冷麵
有港式既燒汁魚柳飯+芋絲
全部既味道都唔錯
仲醒多包花生俾你睇戲
不過因為大部分都係碳水化合物既關係
套真哥斯拉睇睇下仲訓著左添
訓完醒番架機已經到左鹿兒島附近
左邊個島仔就係櫻島

落左機拎埋行李已經下午4點
我地今晚住京都,去到都天黑
係機場入面個counter買左Pass之後
諗住衝去JR Counter換Pass
點知一行出機場大門就出事了
好撚凍呀師父
本身著住羽絨係機場覺得好熱
而家要係個袋度拎多件大褸出黎著
本人第一次親身感受日本既冬天原來係咁凍
開番個天氣App睇,室外氣溫3度,體感0度

仲係咪松屋特約
今次去番同一個counter換Pass
印番之前上網預約定ICOCA & HARUKA套票
對番Passport之後俾錢就得
之前嗰張ICOCA俾學校收走左黎claim錢
所以而家要重新買過一張

上一次黎個套票冇得買單程,只可以買雙程
焗住係難波住都要搭番去新大阪站搭HARUKA出機場
可能JR西日本俾好多人排隊問候老母
今次黎佢雖然都要包ICOCA,但終於可以剩係買單程票
而家仲好啲,可以唔駛硬食張ICOCA
直接用遊客簽證買優惠價HARUKA飛
當然講得係遊客優惠,梗係俾平啲既自由席你坐啦

はるか係來往京都至關西機場既特急列車
中間停站極少,來回京都大約個半鐘
所以除左一般以行車距離做標準既基本車費之外
仲有「時間就係金錢」既特急料金附加費
如果唔想俾特急料金既話仲有一架関空快速可以搭
停站就多啲,同埋剩係去到大阪環狀線沿線
不過如果冇錢既話搭巴士啦

搞搞下朝早搭飛機,夜晚先到京都

好遺憾咁講今次得1餐松屋
因為真係well planned所以餐餐都盡量唔同

今次開始有返樓主平時d遊記feel
自由行係爽d
冇人想知
收皮啦你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞