[紅葉。基友。京阪奈]兩個小生去日本7天團

247 回覆
42 Like 14 Dislike
呢舊唔知係乜野藝術品黎

我同朋友K唔似其他人停哂係度影
所以逢人過人,行到後面領先主車群就冇咁迫

竹林之道行到尾就係大河內山莊個牌
見佢仲開住就諗住賞夜楓
但見到個牌要收500yen入山料金
咁不了

雖然呢度轉右行過去都仲有花燈路
但係好多人行到呢度就翻轉頭唔再行
咁冇人跟住行又驚天黑蕩失路
所以都係行番轉頭離開呢度
但都有一個問題,就係要逆線行車
本身條路已經窄,我地變左要摩西分紅海咁行
5分鐘行得完既路要15分鐘先得

終於行得番去大路,諗住搵下野食
但係6點幾係食飯時間
再加上咁多人,睇黎有排等
所以決定翻京都站再算
得聖誕果幾日先有夜燈?
有預感返去京都站食松屋/拉麵
年年有少少出入
通常都係12月1X開始去到2X號
聖誕節前嗰幾日完
嵐山公共交通好方便
巴士就唔講,塞車塞死你
搭嵐電轉地鐵可以到京都各區
過左渡月橋又有阪急去大阪同河原町
如果好似我地而家咁去番京都駅
就行去嵯峨嵐山駅搭JR
我第一次黎日本都行過,所以唔會蕩失路

我地走嗰陣都係6點幾,仲好早
所以冇乜人等車
但對面月台係京都駅開過黎,成架車打爆
係呢度落哂客咁滯,好在走得快

你地睇過我之前啲遊記剩係估我食松屋
或者去番拉麵小路食第二間拉麵
咁你地就錯喇,我真係有做功課架
之前去過Yodobashi 6樓上面食鶴橋風月
知道上面好多野食,今次就同朋友K去睇下食乜
最後揀左專食炸豬扒既とんかつ薩摩
我叫左コンビかつ定食,貪佢有齊炸豬扒2個部位
價錢都唔算太貴,計埋稅都係100蚊港紙

叫完餐侍應姐姐就上左碌棍同一碗芝麻
嗰陣未去過啲高級餐廳食炸豬扒
大鄉里到同朋友K討論究竟係乜野一回事
亦都可能因為侍應姐姐見我地唔係講日文
自己驚唔識講而直接無視左我地冇教學

結果Google左先知點做
正確步驟應該係用碌棍磨芝麻
因為個碗內側有一粒粒突紋
所以啲芝麻好客易就磨得碎
之後就倒啲豬扒醬落去點豬扒食就得

定食有2種豬扒,ロース(里脊)同ヘレ(菲力)
其實就係我地平時講既豬扒同豬柳
不過佢碎上,賣相麻麻地,但係幾好食
唔乾得黎個面都仲係脆
點埋芝麻豬扒醬就鹹得滯
個配菜木魚豆腐超級好食
木魚碎香,豆腐滑,豉油味道啱啱好

赤味噌湯適合配啲重口味菜
但係呢餐都唔係太濃味,變左唔係好夾,鹹左啲

朋友K就叫左滑蛋豬定食,佢話好好食
我覺得舊豬扒炸完脆口但又浸番林有啲浪費
今日行左超過12公里
大約係大圍站行去大埔站既距離
如果唔坐好耐都還好
但係食飯吹水坐左成個鐘
一起身嗰下終於feel到條腿唔係自己咁
行路震過貓王,好似老人家咁
雖然只係8點幾,但第二日仲要早早checkout玩大遷徙
所以都係返酒店算數
行經Aqua Fantasy見到有噴水表演就睇左陣
冇乜特別

行過便利店當然又係買宵夜既時間
但今次買番黎既都麻麻地
個奶飲落唔夠明治奶咁濃,布甸都係冇乜特別
有個係用豆乳整,但係冇用牛奶整既咁香滑
森永燒布甸暫時係我食過既便利店布甸排名第一
LM
2016年去依家仲記得d細節寫番出黎都幾勁十卜樓主,我第一次去日本都係大阪,我覺得大阪有特色過東京,印象深刻d
森永燒布甸好好味

一田有得賣,但食落無係日本食咁好味,奇怪。
飛驒高原牛乳
東京附近好多都係行街野
睇文化睇風景既野搭車又好耐
男人去就未必咁有興趣
大阪附近有京都奈良神户
方便去得黎又有多啲睇
係呀,好L想再去
樓主仲有幾多貨?
Day 03
之前嗰日朋友K搞到我冇得食早餐
今日因為checkout,佢都唔敢賴床
朝早8點搞掂哂就拖住行李搵早餐食
但一出到酒店門口就發生左我最唔想見到既事
屌,落雨
好彩嗰陣微微雨,仲行到去酒店附近間Lawson買遮
拎住個喼同背囊,縮骨遮遮唔哂
所以就買左把日本好常見既白色磨沙膠遮
雖然把遮好平,都係幾百yen,但係超硬淨
最起碼我拎埋把遮返香港用到而家都未爛
打風望見啲人啲遮吹反哂,我嗰把仲未試過

行去京都駅中途見到吉野家
朋友K就話想試下同香港有乜唔同
我就未食過日本吉野家早餐,咁好啦
一如以往我都係有充足既探伏精神
就叫左個特朝定食,因為有納豆
而家個餐都係580yen,4年都係加價5%
香港1年加個數都唔止

舊魚比我想像中細,而且偏實偏鞋
生蛋打勻左撈飯好正,佢冇香港普通嗰啲生蛋腥味
而且好有蛋香,配熱飯同豉油撈埋好好食
納豆係外國人眼中同榴連腐乳齊名
第一次食其實又冇想像中咁可怕
聞落冇人地所講咁大味,可能因為係凍既緣故
如果乜都唔落就咁食就冇乜味,滑潺潺咁
可能因為本身我鍾意食秋葵,對呢個口感唔反感
人地話加啲鼓油會好食啲,我又唔係好覺
總括黎講,你叫我食第二次我是拒絕的
唔係因為難食,而係形容唔到食緊乜

朋友K就叫燒魚牛小鉢定食,啲牛都幾少
佢話啲牛係一模一樣味,冇違和感

因為酒店離京都駅有一段距離
呢日又落雨又凍,唔想行番去酒店拎行李
多雲有雨,氣溫3度,體感0度
所以計過度過都係俾啲錢寄存行李
當年我對Locker都唔係太熟,所以用番寄存服務
係京都駅入面扶手電梯落去地庫有間叫Crosta京都
當年500yen一日寄存一件行李,仲平過大Locker
而家要800yen一件,擺細行李就唔抵

好似仲可以送埋去你將會住既酒店,京都大阪都得
不過本人怕死,行李都係盡量跟住自己比較好

搞掂哂就去第一個景點 - 伏見稻荷大社
京都駅搭奈良線2個站就到
但千祈唔好貪快搭快速,會飛站
呢架103系都有番咁上下歷史
由當年未分拆成各JR既日本國鐵係1964-84年生產左3000幾架
係日本鐵路史上生產得最多既單一列車型號
唔同線會配唔同顏色,奈良線就配左綠色
因為國鐵時代啲舊車實在太襟用,所以好多都仲係現役
JR九州嗰啲觀光列車好多都係用70-80年代既舊車改裝而成
一黎方便遊客睇風景又唔駛開得快
二黎仲可以收貴過普通車,車上面又賣紀念品引遊客課金
咁樣廢物循環再用仲搵多左錢

JR西日本就有錢好多,所以都逐步退緊啲車換新車
而家除左奈良線之外都買少見少

奈良線顧名思義係去奈良,開業超過100年
當年技術唔夠好搞到條線有好多問題
例如單線路段同平交道好多
要擴建或者高架化又貴又影響景觀
單線雙程又搞到安全問題加密唔到班次
而且佢係依山而建,所以好多彎路
就算俾你全複線化都冇用,都唔開得快
況且JR奈良站同遊客去開撚鹿既地方差幾百米
行過去都真係幾撚遠,詳情請留意下篇遊記

京都駅本身超大,南北2邊相距成200m
北面出口範圍,中間大部分月台路軌同通道屬JR西日本所有
京都駅大樓就係北面,附近有地下街同好多商場
之前講過,唔記得就睇番#34
大部分人都剩係知北面出口,以為呢度得JR同地鐵搭
其實好多人都忽略左京都駅既南面出口
東面既一半屬於JR東海既東海道新幹線月台
西面既一半就屬於近鐵既京都線月台
而係呢度搭近鐵去奈良其實係比JR更方便
落車既地方就係近鉄奈良駅,行出站就係撚鹿既地方
同難波出發相比價錢同時間唔係差特別多,1個鐘內點都到
再者,京都地鐵烏丸線同近鐵京都線又係直通運轉
每日都有幾班車由地鐵京都站去近鉄奈良駅唔駛轉車
所以下次可以考慮京都呢邊去奈良
短都照寫啦,咁先完滿
事隔2年半,係同一個位影埋去
因為冬天既緣故,明顯荒涼好多
仲有換左手機所以廣角左

呢張就係上次夏天影
第一位個牌到而家都仲係度

因為只係朝早9點,再加埋落雨
所以仲未見到好多人
但因為落雨同大風,啲紅葉吹哂落地
好彩前一日清水寺睇夠本

神社真正既入口 - 楼門
1589年建成,有超過400年歷史
係當年豐臣秀吉祈求病母好番而建
左邊係手水舍,正常入神社前都要係度潔淨下先
姐係拎個勺倒水洗下手
雖然見到好多遊客就咁行入去
但係我呢啲熟行既人當然要跟番規矩
不過我馬上就後悔了
媽,好凍呀
因為而家室外氣溫接近0度,仲要有風
係呢個情況下掂水姐係極速降溫,凍到紅都手哂
朋友K諗住望下我點做,見到我咁佢縮沙

呢度同其他神社唔同既係側邊擺住2隻稻荷,姐係狐狸
右邊嗰隻咬住粒寶珠,左邊嗰隻咬住把劍
原理同石獅或者石敢當一樣有鎮邪作用
既然呢度係稻荷大社既總本社,梗係用番自己人啦

第一次黎既時候係2014年
當年Tripadvisor公佈呢度係外國人最愛日本景點第一位
到今次2016年黎已經第三次蟬聯
你見到好多人拎住喼黎行呢度,明顯係遊客
上面大量梯級,你班友帶大喼行係咪傻架
btw去到2020年個紀錄斷左纜
廣島平和記念資料館搶左第一,本人表示疑惑

楼門個設計同清水寺嗰邊有啲似

入到神社入面先知原來已經好多人
同埋好多學生妹,不過都唔靚既
我預定得最多個半鐘行呢度,所以急急腳行上去

紅葉呀紅葉,你地死得好慘呀

跟住人流行上去就會到千本鳥居入口
體積最大既鳥居都係哂呢度
大到其中一邊碌柱2個成年人都攬唔住
寫住"奉納"就姐係呢啲鳥居都係啲人捐錢俾神社整
隨住年代啲鳥居由朱紅色逐漸變成灰色
最舊嗰個見到係大正年代,姐係成100年前
如果你想整番個奉納鳥居,其實唔難
據官網所講,只要你唔怕擺到山卡啦
最平最細嗰個21萬yen就做到,姐係萬5蚊港紙

行行下就會行到雙重鳥居結界
如果前面已經叫密,呢度直頭係隧道

鳥居前面寫住"奉納"
後面就係寫奉納人/團體同埋奠基日
與其話俾神明睇,我覺得係話俾人聽我好有錢
如果唔係做乜要係鳥居後面當眼地方寫名

繪馬本身係用黎寫低願望祈求神明祝褔
通常都係一塊五角形木板
為左吸引多啲人黎朝聖
近年黎好多神社都轉左用卡通形式製作
一黎吸引後生仔女發揮創意,放上ins一夜爆紅
二黎繪馬只係一塊印左少少野既木板
但可以賣成幾百yen,利潤十分豐厚
始終咁大間神社始終都要出人工,幫補下都好
所以間間神社都各出奇謀
伏見稻荷大社就整左個稻荷形繪馬
正面俾人寫願望,後面就印左稻荷卡通表情
呢度就成為左各隱世畫家既比武場地
究竟2條線可以孕育出幾多可能性?
呢度可以見識到人類腦洞有幾大
大社宮司:觀迎下次再黎買繪馬實現夢想

現場正常剩係得黑色marker
呢位信眾連顏色筆都有,自己帶黎上色
果然早有準備
上次黎到就係奧社奉拜所呢度調頭走
今次黎見仲有時間剩就梗係要繼續登頂啦
熱愛探索同挑戰既朋友K對此表示強烈支持
於是繼續穿越鳥居隧道

呢度行上去都係微微斜坡,唔算太吃力
可以睇到頭先既千本鳥居隧道
基本上密到有幾個冧左都冇事

係千本鳥居入口行左15分鐘會去到個分叉路
轉右就係再上去,轉左就會用第二條落番地面
我地都行得幾快,所以決定再行上去

左邊就係我地上山既路,你見到都幾多人
右邊就係落山既路,得幾個鳥居
睇黎如果要加就會係呢度加落去
大社宮司:歡迎下次黎起鳥居實現夢想

冇呃你地,真係大正年間建成架
嗰陣用麻石起

行行下開始落大雨
偏偏就見到長樓梯

行完條長樓梯就係新池
就係山上面既一個水池,冇乜特別
由山下面行上黎大約25分鐘
正常人慢慢行+睇下野應該要超過30分鐘先上到黎

我地而家係1號,如果計上到山頂應該3分1路程都未到
前面仲有遙遠既路,睇台仔blog講行一圈要3個鐘
而家落緊大雨,好撚凍,等下次好天獨進兼得閒冇野做先行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞