【K29】《病港II》(13)

1001 回覆
937 Like 10 Dislike
LM
我仲等緊㗎
267苦主區
墨巴係咪都俾艾匡困左喺個垃圾房度啊
果然是滿天

到底滿天是有多帥

能如此吸引亂世中的皇。

艾匡想也不想,就徒手拾起了木枝。

「扣到咁入做咩鬼......」對方正試圖拔走楊良的扣針牌:「記住我個名,叫芬克呀!」

原本扣針牌快要拆掉的芬克,突然停下手來。

因為,他嗅到了危險。

這是「病獵」的本能,

亦是獵人的直覺。

他往危險來源瞧去,竟發現源於艾匡聳立的身影。

芬克有那麼一刻察覺到,艾匡的氣勢不同了。

是為什麼?他很快得出答案,是她的眼神。

滿身摔得碎草泥屑的艾匡,一個欺身就上前,利用木枝當劍去揮斬芬克。

芬克當然是不畏懼這種非利刃的攻擊,但他卻被艾匡瞬疾的步法驚訝,不禁連連退後三個身位遠。

「你以為拎木條就有用?」芬克大感奇怪,反問她。

「你唔會俾你搞到良。」艾匡持著木枝,站在楊良面前。

「哈哈哈,有趣有趣。」芬克此才打開小布袋,繼續拿出小石頭到手:「咁就同你玩下棒球遊戲?」

話到一半,芬克就把小石頭往艾匡臉上擲去!

完全不是憐香惜玉的力度!

「咚!」艾匡眼光一閃,揮走石頭。

「哦......?」芬克張大眼睛,像發現了什麼有趣的玩具:「之後我就認真囉!!」

接下來,芬克不斷以小躍進方式,三百六十度繞住了艾匡,同時向她無間斷地擲出小石頭。

這些石頭要是中了一塊,鼻子都會馬上會流血,可是艾匡就是把石頭全都打下來,令芬克失去一個攻擊手段。

「喔?」芬克摸著空掉的布袋,表情大感驚奇:「居然用哂......」

他這才意識到,艾匡身邊跌落著很多他擲出的石頭。

「啊,你拎宜枝隨地執嘅爛鬼木條,仲厲害過徒手博擊啊。」芬克對她作出評價。

因為體熱而有些透紅的艾匡,沒理會芬克的口水話,就如同往昔打算一斬揮落。

「噠」被芬克一隻手接住了。

「不過,木條就係木條,你改變唔到佢嘅本質。」平日嘻嘻哈哈的芬克,神情一時間嚴肅下來。

隨即「喀」的一聲,那灌木的木條更被芬克單手折破。

「啊...」艾匡有一秒呆怔,然後急速躍後。

可是,芬克沒像艾匡預期般施展攻擊,反而優優閒閒地離開:「合格啦~如果你仲上到山嘅話。」

「咩啊!」艾匡罵他。

「我話你合格啊!」芬克沒好氣地解釋:「我係富馬史考官派嚟測試你班上山考生嘅病獵之一!」

「測......試......?」楊良稍為回復意識。

芬克這才完全道出試煉真正內容:「嘻,離開倖存區只係考驗之一,你哋上山個陣,每條必經之路都有病獵駐守,除咗確保你哋安全性之外,仲係嚟考驗你哋,故意同你哋發生衝突!」

「咁我做咗啲咩......」艾匡這才放下敵意,呆呆地問:「令你覺得我合格?」

「主要分三樣去評估。」芬克舉起三隻手指:「攻擊手段、自保技巧,仲有積極性,如果係完全無上山毅力、毫無反抗性、膽小畏懼嘅考生,我哋一律會強行搶走號碼牌,但你已經顯示足夠嘅實力......雖然實力同普通學徒差唔多就係......」

「就係咁,再見!」芬克轉身繼續落山。

「多、多謝......」艾匡呆滯地吐出一句。

「以後你真係做咗病獵,協會撞到我記住叫我一聲芬克哥!」

芬克離開以後,艾匡才扶起楊良:「你行唔行到啊?」

「行到......只係有少少浮咁解......」楊良可能連走直線都難。

「喔,即係行到。」艾匡馬上放開手。
「啊......」楊良立即跪下來。

「拎住!」艾匡從一邊的樹林裡,找到枝生長過盛的木枝。

「唔該你......」楊良握著木枝當拐杖。

略為整理一番,兩人繼續上路。

「真係估唔到,嗰個富馬史考官會玩陰濕嘢。」艾匡說。

「咁都啱嘅......」楊良擦擦鼻子上的血,說:「我哋真正出去時候,永遠都唔會知......邊到同幾時會有突襲嘅危險,如果啱啱嗰個唔係病獵,而係惡意嘅倖存者或者病者,可能我哋都無命......」

「我哋都有自己嘅優勝之處嘅。」艾匡對他說。

「......係?」

「至少,我哋唔怕走出倖存區先。」艾匡豎起兩隻手指,牙齒潔白地淺笑:「已經係前20%少有嘅人類。」

楊良寬懷一笑,肚子亦傳來「咕」的一聲。

「你肚餓啊?」艾匡問。

「係有啲......」楊良撓撓頭髮。

「啊啊啊!!!!」樹林的不遠處,傳來男生的求救聲:「神啊!救我啊,附近有冇人呀──」

「咦?」艾匡和楊良都瞧向聲音方向。

「好似幾近......」艾匡說。

「可能係俾病獵考官偷襲嘅考生?」楊良猜。

「咁點啊?唔理?」

「呃......我拎唔到主意。」楊良搖頭。

「其實就應該唔好理嘅......」艾匡眉目緊鎖,想做出抉擇:「但佢嘅慘叫聲,真係慘。」

「咁就去。」楊良知道艾匡拿不定注意,特地率先走往聲音方向。

二人深入繁茂的樹林,偏離原本的道路,可謂沒白費氣力,因為慘叫聲的主人,很快就出現他們的面前。

是個頭髮有些飄逸的小伙子,年齡應該跟艾匡差不多。

「救、救、救......救我。」那個人左腳被捕獸器夾到了。

「噓。」艾匡示意他安靜,並留意到他的號碼牌:「你都係考生?」

他抵受住腳下痛楚,說:「係......我諗住行山路會無偷襲......但就踩中咗捕獸夾......」

「呢個都係富馬史設落嘅陷阱之一?」楊良輕輕一托下顎。

「我諗就係,山下少少直頭有三個考生踩中捕獸網,一齊中招。」被捕獸器夾中的考生說。

「你叫咩名?」艾匡說著同時,已找來兩根頗粗的枝幹:「楊良,一人一邊,槓桿原理。」
「好。」楊良轉握枝幹。

「林樂天、啊、啊!」夾痛又發作。

「拎隻腳出嚟!」艾匡和楊良一發力,林樂天馬上挪動左腿離開。

「呀啊──」林樂天摔到地上,腳脛滲著血。

「行唔行到啊?」楊良問他。

「完全唔得......」林樂天抓住滿是落葉的泥地。

「要孭佢上病獵營,佢宜家落山又唔係,上山又唔係......」艾匡道出他真正的情況。

「真係......?」楊良仰望天空,覺得時候不早了:「咁會拖慢我哋進度,上面可能得返十幾個名額。」

「咁無理由唔救佢。」艾匡苦苦地將林樂天揹上:「哎!怪就怪自己見到佢......」

「大姐姐你真係個好人......」林樂天見艾匡高佻一點,就以為她比較年長。

「我幫你......」楊良想他揹。

「你算啦,你啱先都幫我食咗塊石頭。」艾匡不讓他揹,直至就走上山。

二人行,變成三人行。

經過一番波折,他們抬頭總算能見到太平山頂的地標──凌宵閣。

「應該差唔多到。」楊良說。

「太多謝兩位......」林樂天的腳,血仍在一滴一滴的落下。

「呢場試煉未免太過份......連捕獸夾都放......」艾匡覺得事情不太對。

「如果我唔係咁急上山,應該就無事......」林樂天緊閉著眼睛。

「係呢,你點解嚟參加試煉嘅?樂天。」艾匡稍為回頭。

「因為......我聽過病獵協會......」林樂天緩緩道出,自己參加的原因:「嗰位新任會長嘅事......」

「鳥嘴先生?呃、呃......」艾匡口快快,於是轉為向樹邊的鳥兒揮手:「哈佬鳥嘴先生!」

「關個位會長咩事?」楊良代艾匡問。

「我聽人講,佢解決咗寬恕營......」林樂天低著頭,續說:「而我嘅家人,喺幾年前就俾宜班盜賊殺咗......佢幫我報咗仇,我敬佩佢而參加......」

「原來係咁......」

「你兩個呢?」林樂天轉問。

「差唔多原因。」艾匡微笑。

「艾匡,點解你唔攰咁嘅?」楊良突然提起。

「啊......」艾匡突然停下來:「你唔提都好啲......你一提我就覺得好攰啦......」

「咁抖下先,我哋無停過咁上山。」楊良提議。

提議通過,三人坐到路邊荒廢的半山小屋裡。

原來休息個十五分鐘再上路,應該沒什麼問題。

但在他們休息到一半的時候,有些事情發生了......

屋外的腳步經過的聲音,艾匡探出眼睛偷偷一瞥,竟見兩個服裝死沉的男人經過道路,其中一個手上還握著球狀物體......

可惜距離太遠,艾匡看得不夠清楚。
Lm
「鳥嘴先生?呃、呃......」艾匡口快快,於是轉為向樹邊的鳥兒揮手:「哈佬鳥嘴先生!」

屌你艾匡
tui
其中一個手上還握著球狀物體

人頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞