【K29】《病港II》(13)

1001 回覆
937 Like 10 Dislike
咁驚
訓醒就出,就住 wor 細路。
不過大家唔介意你一晚7次

親,吾注汝久矣。
汝實諧趣。

吾乃趣人,奈何汝之趣倍吾於二十

嗟乎!實百倍

觀乎此帖,吾受汝之趣力

吾肚笑裂 ,今邊鍵邊拾五腑六臟

欲原臟歸肚

敢問君,安獨趣予紅館乎?
等到寂莫夜深
痔瘡手術後分享
https://lih.kg/FAhGmU
課金等文
「上面呢到可以係關口,鰂魚涌條地下路軌係過海駁住油塘個邊?我印象中。」王達尼算算手指,說:「兩邊來回,我諗大概三至四個鐘?」

「油塘太危險,好似無以知倖存區喺嗰到運作,先連去調景嶺站,如果呢個計劃真係啟動嘅話。」我看著港鐵路線圖,說。

「即係大本營個邊,可以嘅,反正大本營本身有條橋,係連佢地鐵站到。」王達尼轉念又想出一個問題:「不過有兩樣好麻煩嘅事,第一夕鯨國批唔批准,其實即係天環人,第二路軌入面會唔會有咩危險。」

「第一個問題遲啲再處理,睇睇第二個問題先。」我落到月台,跳下路軌。

「喂,咁黑你睇到嘢嫁?」王達尼叫住我。

「點會睇唔到?」我忘記了,王達尼夜視能力應該沒我那麼好:「你喺到等下,我自己去睇。」

「咁你自己小心。」說罷,王達尼就坐到月台的長椅上抽煙。

在路軌上,我持續往過海隧道的方向前進。

當我走到足夠深入的位置,脫離到鯨寨之外的範圍,才聽見病者的笑聲。

不知道是否路軌太悶熱,我手腳滲汗的速度異常地快,到後來病者的笑聲越來越近,我才知道這路軌裡藏著什麼。

大鼻。

一大群的大鼻,正站立在路乾上長眠。

說來奇怪,看似長眠的他們鼻孔仍然一呼一吸,不斷釋放出體內自製蘊釀的各種氣體。

停留在這兒不到三分鐘,我的手經已極度痕癢,像快要冒出水泡。

要不是鳥嘴面具附有濾毒芯的話,相信我都早就死掉。

為免有生命危險,我決定暫時回去。

「點啊?條路軌暢唔暢順?有冇見到停咗喺半路嘅列車。」王達尼見我爬上來,便問。

「極度危險。」我答。

「哇......你隻手咩事......」王達尼對我手背情況,感到極為驚訝:「紅哂、生哂嘢咁嘅!?」

「嗰到唔少大鼻,佢哋幾乎二十四小時咁釋出毒氣,然後毒氣就停留喺路軌入面。」我舉起自己短短三分鐘,就通紅腫脹的右掌:「身體對毒素有反應都好啲,如果係無聲色無味嘅毒,可能一唔為意就會死。」

「你講到唔係一回事咁嘅......」王達尼想著如何治癒我的手:「點搞?我哋鯨寨無醫生,但我記得有個阿婆係做過護老院......」

「少事,我一陣返協會搵蒙柯亞處理就得。」

「如果你都搞到咁,咁一般人更加搞唔掂。」王達尼想著想著,又說:「其實都係,如果係開拓到嘅話,夕鯨國可能一早都派咗人去開路。」

我想,港島南的情況可能一樣。

「有冇方法呢?」王達尼又望向我。

「有,生化保護衣,不過宜啲都係政府級物資,應該係初頭處理病者爆發嘅時候,就已經用咗。」我說。

王達尼摸著下顎:「咁,呢個計劃可能......」

「等陣......」我好像記起了什麼,說:「我記得,艾匡之前住嗰個地方,係爆炸品處理場嚟,嗰到好似有兩件保護衣。」

「認真?」王達尼想一想,又覺困難:「但得兩件嘅話,即係最多只可以兩個人喺路軌下面清理大鼻,而且身手應該會差好多,有槍可能好啲。」

「槍更加唔得,大鼻釋出嘅過百種化學氣體入面,只要有其中一種係易燃性,咁就玩完。」我說。

「好高難度......」

「呢啲就係病獵存在嘅意義。」我坐在他旁邊。
這無人的港鐵月台,讓我想起黃竹坑車廠的七名病獵。

他們還在苦戰中。

「班天環人,有冇搵你?」

王達尼彈走煙蒂:「未有,可能佢哋見鯨寨有利用價值,先會主動聯絡我。」

「嗰個李躍龍,天環區嘅管理人,佢前日咪話自己阿爺唔見咗。」我說。

「嗯,首富啊嘛。」

「我殺咗佢阿爺。」

「咳!咩話?」

「佢阿爺當時都喺賊營入面,我只可以郁手。」

「咁佢知唔知?」

「俾佢知道嘅話,應該唔會放過我。」

「佢地位好重下,M你咁都殺得落手......」

「嗰個老頭,佢一心想娶個後生過自己五、六十歲嘅瑪希會長,呢種人除咗殺佢,別無手段,有錢佢哋就會覺得為所欲為。」

「唉,整啖啦。」王達尼從西裝袋,拿出兩樽酒。

那鐵罐是長長方方的,應該是私釀酒。

「咕......」我平日不喝酒,但現在想解渴。

喝完酒,我們就從地鐵站離開。

「M,你諗好點搞,隨時再嚟。」王達尼敲敲鐵捲門:「隨時為你而開。」

「嗯。」要處理過海隧道下的大鼻,看來先得到小基地一趟。

我按按自己胸口,好像沒那麼痛了?

我想,應該可以再次活動。

於是,我返回協會就領馬出發,殊不知我牽馬行出養馬欄時,病獵營就有信送來,而且看來事關緊要。

「會長!你喺到就啱!」送信的病獵,二話不說就遞上信件:「富馬史大病獵話係急件,一定要你即場拆開睇。」

「係?」我打開信件,逐行細看裡面的內容。

是關於有準病獵在招募日遇襲的事......

而且,要帶同蒙柯亞過上去。

「唔該你。」

我對送信的病獵道謝一聲,就走入協會大樓找出蒙柯亞,把他帶到馬兒上。

「會長......」蒙柯亞很想下馬:「有咩事發生?」

「病獵營發生咗啲事,你要跟埋過去。」我說。

「咁快出事?要我去到,應該係有邊位受咗傷。」

「總言之,上去再算。」

我策馬出發,決定先到小基地拿保護衣,再到病獵營看看發生什麼事。

騎馬時,我全身可感受到無比的自由,但腦中卻是想著諸多的繁事。

有時候當個小人物,聽著上位者的命令,真的會更輕鬆。

我想,這情況跟當年老賢要在董倫和DR.D之間角力差不多。

「宜到係去病獵營?」蒙柯亞看方向不同。

「去小基地先,我要拎啲嘢。」

「個小基地應該無哂人?」

「理論上,係仲有一個。」

「邊個?艾匡佢哋唔係搬哂入嚟協會住咩?」

「嗰位孤獨的美食家。」算起上來,如果富林比比真的仍然居住在那裡,應該住上超過一個月了。

他有可能存活嗎?

但更好笑的是,居然沒人在意他的死活。

只有我一個現在才想著,他到底死了沒有。

我們越過市區的病者,就來到小基地外頭。

「宜到好似幾靜咁,嗰位哥仔係咪已經走咗。」蒙柯亞行入小基地。
富林比比生存記
變左富林太空站,種曬weed
十八鐵人之迷宮椿
真係無人理過富林比比
「呢啲就係病獵存在嘅意義。」我坐在他旁邊。

好型
明明係有錢仔 佢吖爸點解會唔理佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞