【K29】《病港II》(13)

1001 回覆
937 Like 10 Dislike
課金都冇用
果邊都有排先結局
「咩話?」那些原本落選的人,有些難以相信。

「吓!?」他們有的更用力轉頭過來。

此時,富馬史才真正說出試煉的內容:「其實,呢場試煉有一個隱藏通關條件。基於考慮到有一部份考生,係會愚蠢咁逐個逐個關口咁出嚟,再繞路行上山,宜班人上山速度一定唔夠其他準備好其他特別方法離開倖存區嘅人快,所以我派咗第七屆即將畢業嘅學徒,喺山上假扮成受傷嘅考生。」

「你意思係......」大家紛紛望向了那些「傷者」。

他們繃緊痛苦的表情一下子放鬆,原來一切都是演技。

「就算你哋上山唔夠快,但病獵當中有一種特質,係特別難能可貴,叫做「仁慈」。只要你哋有,都可以成功通過試煉,以結果論而言,你哋不顧影響到自己合格與否,都決定孭佢哋上山,正正體現到仁慈呢一點。」富馬史主考官這一著,很多人都沒想到:。

「哈哈,你攰唔攰啊?呃咗你咁耐,唔好意思。」那些即將畢業的學徒,慰問那些揹自己上來的考生。

「好彩見你係靚女,我先救你,我先合到格......如果係男人我應該直接行過。」有個考生自覺幸運地,望著自己揹上來的師姐。

但那位名為瑞希寶的師姐,由到來開始就只是充滿愛慕地凝神注視著富馬史大病獵。

「呢堆假扮傷者嘅學徒喺邊嫁?我成程無見過嘅?」第一批通過試煉的考生問。

「假傷者分佈喺樹林入面,分別會扮成中暑、甩骹、拗柴等等,另外仲有捕獸網呢類陷阱,嚟設計上山嘅考生,如果一百名以外嘅考生救佢哋上山,咁我哋都會承認考生合格嘅資格。」富馬史又說。

艾匡想了想,難道林樂天都假扮的傷者?

於是,她便說:「你漏咗講捕獸器。」

「捕獸器?我哋唔會放宜種造成流血性嘅陷阱。」富馬史答。

「咁......」艾匡心中默唸:「捕獸器係邊個放......」

「之後,就等其他考官為你哋介紹,病獵營嘅基本建設。」說畢,富馬史就轉身而去。

接下來,換另一位女考官為一百三十多名考生們詳細介紹:「各位合格嘅考生好,可叫我藍寧。由一刻開始,我會稱你呼哋為「學徒」,即係代表你哋係協會嘅一份子,最基本嘅守則,就係無論任何情況下,都應該聽從上級指示。」

協會少有的女病獵藍寧,招手帶領學生們過去那間荒廢多時的山頂廣場。

「我哋協會嘅分級係咁,最低係學徒、病獵、資深病獵、大病獵、病獵大師、病獵會長,原本仲會有副會長呢個位,不過暫時已經廢除咗,因為成員每年都減少緊。」藍寧轉頭向身後的考生微微一笑:「大病獵,某程度上已經稱得上係副會長,可以決策會內事務,多少都有發言權。」

艾匡真正聽完一次職位的層級,才恍惚察覺到鳥嘴先生早已站於病獵的頂點。

「咁藍寧考官你呢?」一位學徒問。

「我係資深病獵。」藍寧答。

入到山頂廣場內部,少了山外的風聲,說話都特別響亮。

山頂廣場內部經已和早前大為不同。在博海德大病獵的設計下,山頂廣場內的空間改建成宿舍,二樓大部份店舖位置變成了房間,放有不少節省位置的雙人床。

一樓則是宿舍的公共空間,例如飯堂、衛生室、武器庫等等。廣場正中間擺放一整列的餐桌,供大家坐下吃飯暢談。

要說唯一缺點是,發電機比較少,不足以提供電力到廣場入面,所以光線顯得不太明亮,但稍為暗淡的亮度。

「各位,呢到前置係山頂廣場,宜家已經係你哋嘅宿舍,你哋平日起居作息就喺到。」藍寧又指向對面的凌霄閣,說:「對面就係病獵營嘅指揮中心,有任何疑難雜症去嗰到提出。」

「咁你哋考官,同其他病獵都係訓喺宜間宿舍到?」有考生問。

「唔係,我哋住喺更後面嘅太平山到,但嗰到你哋唔入得去。」藍寧拍拍手,望一下腕錶:「你哋都辛苦咗成日,到聽朝六點前,都係你哋自由時間,我要你哋分三個人一組,然後大家互相介紹好、認識又好,搵張自己嘅床,聽日六點正全部喺露天廣場到集合,係咁多。」
藍寧宣佈完畢,就給學徒們自己發揮。

大部份能通過試煉的,都不是幼稚無聊的人,不會發生什麼失控的情況。

一百三十多名考生們,在藍寧考官離開後都尋找著自己的隊員,艾匡就不用問了,他的隊員肯定是才剛回來的楊良,還有一個便是破佛。

「齊數!」艾匡很快就捕捉到二人,將他們拉到一起:「良,林樂天隻腳點?」

「有醫護人員幫佢處理緊,我諗應該無事。」楊良見大伙兒都往二樓上去了,便說:「我哋要搵個床位先,唔好俾人霸哂。」

正當艾匡和楊良前往時,只有破佛停留在原地。

「破佛?」艾匡叫一叫他。

「你行先。」破佛說。

「喔......」

楊良從扶手電梯上去期間,向艾匡一問:「艾匡,嗰個男仔,你幾時識佢?」

「佢係我第一個喺港島遇到嘅好人。」艾匡說。

「佢叫破佛,但點解真係好似成尊佛咁......」楊良對他甚是不解:「企咗喺到?」

破佛站在原地將近三分鐘,這才用力拍打自己的腿,勉強地行出一步、兩步。

他們三人選擇了位於角落的房間,聽說是因為去廁所會比較方便。入面合共六張雙人床,即是十二個學徒共處一身。

除了床之外,每人都有個儲物箱,還有一塊共用鏡子。

「宜到係你哋今個月份量嘅番梘,省啲用。」大家安定好後,有名病獵走來逐一派發日常用品,並特別指明艾匡:「特別係你,女仔。」

「吓,一舊番梘用成個月......」艾匡對手掌大的肥皂感到疑惑,怎麼足夠用一個月。

「切開四舊?我哋宜間房有四隊。」有個人建議。

「一於咁話。」

學徒們安頓好,很快就迎來晚餐時間。

廣場牆壁上掛著的大鐘,時秒和分針都跳到八時正後,一樓的廚房便開始派發餐點,大家腳步急速地到下面排隊,迫不及待要吃點什麼。

今天的餐點,是簡單的蔥油餅。

但是再普通的菜色,在這末日都會變得不凡。

當大家接到可口美味的蔥油餅時,可是連手指都舔得十分乾淨。

估計在場只有破佛和艾匡兩人,平平淡淡地吃著。
「好味啊......」總是吃野生動植物的楊良,一臉滿足地按住肚子:「呢啲先叫料理......」

即使蔥油餅派完了,還是有些學徒依賴在領餐處外,哀求廚子阿姨多做一份蔥油餅,但願望當然不會成真。

晚上十時。

有些學徒由晚餐時間到現在,都坐在飯堂裡交談,但這些說話的聲音正正為樓上的人,在黑夜帶來了一點的安全感。

至於艾匡,她則早早睡覺,在吃完蔥油餅之後。

宿舍裡的學徒,最夜的都在凌晨兩時半睡去了。

大半夜,睡得很熟的艾匡被外面的狼狗叫聲弄醒,那些狼狗是協會養在病獵營上,牠們夜晚不時會因為不禁寂寞而吠叫。

「唔......」艾匡被惡夢纏繞,半夜就睜開眼睛醒過來。

她夢到,今早躲在半山空屋時,遇到那兩個男人。

那個模糊看不清,像是人頭的恐怖畫面,徘徊在她腦內不退。

正當艾匡想再睡一遍時,意外聽見一樓準病獵的微弱交談聲。

「丹尼爾學長唔喺到。」

「佢究竟去咗邊?成晚都唔見人,試煉都應該結束咗,佢應該識自己返嚟......」

「唔知,返對面回報返先,宿舍唔見丹尼爾蹤影。」

不知為何,艾匡感覺他們說的事,很可能就關乎今天試煉遇到的詭異情況。

於是,她搓搓眼睛就行出房間,跟著那兩名準病獵去。
兩名準病獵去到凌宵閣內,如今現已成為指揮中心,病獵營的日常運作和大小事務,都必經此地。

鑑於其重要性,因此算是營內在晚上少有會亮燈光的地方,其餘都是以火炬照明的入口重地。

「富馬史大病獵,我哋全個營都搵哂,都係唔見丹尼爾。」搜索過宿舍的準病獵回報。

燈火閃爍的病獵營指揮中心,近數十名病獵圍在一起討論著事情。

「有冇問到協會,佢係咪返咗去?」一名資深病獵提出。

「宜家咁夜落唔到山問,但有宜個可能。」有病獵回覆。

「各位......」艾匡小心翼翼地,靠近到門邊。

「你係學徒?」一些閱歷甚廣的病獵,一眼便看出艾匡是沒練過學徒:「咁夜做咩仲出嚟。」

「因為我諗......我今日上山見到啲事,可能係關你哋講緊嘅人事。」

「丹尼爾?」

接著,艾匡便把今天遇到兩名奇怪男子的事情一一告訴出。

「你確定見到嘅係人頭?」聽完之後,大伙兒重問。

「我唔知,但好似係血淋淋。」艾匡答。

「咁嘅話,你可以帶我哋去,你今日嗰到係咩位置?」富馬史說。

「可以。」

「你叫咩名?我記憶唔太好。」

「艾匡。」

「艾匡,宜家開始帶路吧。」

如是者,約十多人的病獵團隊,便從大門離開。

艾匡憑著記憶,往山下領路。

「喀──」門一打開,就出現兩隻被箭射殺的病者。

病者的屍體,就躺在地面上。

「大家要小心,夜晚出現嘅病者比較難提防。」富馬史提醒大家。

「係。」齊聲回應的,都是第七屆準病獵。

只要他們收到病獵協會正在製作當中的執照,就可以正式被稱為「病獵」。

在行遠離病獵營後,夜間危險的氣氛明顯上升。

「啞──啞──」烏鴉響亮地叫。

一隊人走入林道,環望周遭大樹。
「啐嘎。」聽到人類走路聲音的大耳特地從遠處跑來。

「停。」富馬史馬上停下腳步。

及後,其他準病獵和艾匡都一時定格。

這些山林地型樹多路窄,而且視野空間極少,病者可能就在四方八面。

終於,那頭附近出沒的大耳現身了。

大耳僅憑著剛才的聲音,就富馬史的視線範圍內。

富馬史他盡量以不動聲色的姿勢,步步靠近向大耳後方,並從他背後一矛刺穿喉嚨!

「呯」大耳一倒下,其倒地的聲音就引來一隻舌女快速爬近。

「嘿嘎?嘎嘹嘰......」血流被面的舌女,忽然從草叢冒出頭顱。

「嘹嘎嗉嗚!!」舌女立即就發現無聲行動的眾人。

富馬史在舌女要發瘋之前,便是一矛刺落往頸椎位置。

「嗖!」

舌女死去。

「以艾匡為中心,繼續前進。」富馬史下令改變陣形。

在改變陣形後,艾匡得到了全方位保護。

之後遇到過來偷襲的病者,保護住她的病獵們都一一擊退。

對於接受過嚴格訓練的病獵來說,一般的病者來襲不會有太大問題。

因此,一行人安安全全來到了艾匡今天躲藏的屋子中。

「嗰陣我就係見佢喺呢條路行落去。」艾匡指住屋外那道路。

「分兩隊,大家喺呢一帶搜索下。」富馬史指示。

「收到。」

「艾匡,你同我留喺到就得。」富馬史說。

「喔......」艾匡原本還想動身。

富馬史和艾匡坐在沙發上,兩人中間隔了兩個身位,並等待著其他病獵的回報。

「我有印象M會長特別照顧你。」富馬史說起。

「係。」艾匡也承認這點。

偏心,乃是人之常情。

「但喺我手下教,我就唔會手軟,亦唔會俾特權你。」富馬史對艾匡事先說好。

「知道。」艾匡虛心地點點頭:「不過......要做一個病獵,真係好嚴格。」

「咁係為咗保護自己之外,更加係為咗保護他人。」富馬史跟她說出,病獵嚴格的原因:「宜個世代,人命少一個,就係少一個,點都追唔上出生嘅速度,所以比起反擊,或者延續命脈係更好嘅選擇。我哋人類喺「南征戰爭」已經試過反擊一次,但係失敗收場,如今人類就顯得更為可貴。」

「嗯......」
「病獵,就係個以小博大嘅行業,用最少但最精銳嘅人類力量,殲滅最大量嘅病者。」富馬史作出總結。

「呢到啊!」在富馬史話畢的同時,外面傳來叫聲。

「睇嚟有發現。」富馬史拾起矛就行出去。

那名發現什麼的病獵,將自己背部貼靠著樹木:「嗄噫......」

每個去到的病獵都表現出驚訝的神情,似乎真的出事了。

「丹尼爾......」一些認得他的病獵,更掩住了嘴巴。

因為,丹尼爾的屍體就給吊在兩棵大樹之間。

和艾匡剛到來的富馬史,先是審視了屍體一番。

兩隻手腕一左一右被人用繩子吊在兩樹中間,然後頭部不見了,只餘下傷痕累累的軀殼。身體有被小刀刻意劃割的傷口,而這些傷口都插著一張撲克牌,滿佈了全身。

「確定係佢?」富馬史繞著屍體上下打量。

「係,應該就係佢。」有個跟他相識的病獵,說:「雖然佢已經轉咗匕首作為隨身武器,但呢副啤牌的確係屬於佢......」

「佢俾人刻意虐殺。」富馬史說出結果。

「邊個同佢咁大仇口,做到呢個程度?佢份人雖然係口臭少少。」病獵們議論著。

「艾匡,你會唔會有印象,嗰兩個男人咩樣。」

艾匡搖搖頭:「無,我喺協會住咗成個月,都未見過嗰兩個人。」

艾匡一說完,紛紛出現兩個推測。

「咁可能係外人所為?」

「會唔會係之前全滅嘅賊營,佢哋有餘黨復仇?」

「嗰場滅團戰我有參加過,應該無一生還。」富馬史繼續推測兇手的身份:「可以知道病獵動向、更加有能力將佢哋殺害,再加上咁嘅手法,呢班人係......」

倏地,富馬史目光一銳,扒下了丹尼爾無頭屍軀的衣服。

驚人的事情發生了。

在丹尼爾背脊上,被利刀刻劃了一隻字──「K29」

除了富馬史之外,其他人都大感意外......

「K29......?」全部準病獵,都摸不著頭腦:「咩意思。」

資歷悠久的富馬史,則逐漸明白到是什麼一回事。

「原來係佢哋。」富馬史凝視住屍體,道出那群人的組織:「叛獵組織。」

是晚,富馬史把事件定性為機密,並告訴在場所有人不能告知第三者。

準病獵丹尼爾駭人的屍體被送返病獵營,他成為營地第一個下葬者。

「艾匡,返去宿舍吧,趁天光集合訓練之前。」藍寧考官讓艾匡回去。

「就算要我訓,都應該訓唔著......」艾匡按摩著眼眉。

在指揮中心的地下驗屍室,富馬史沒快手將丹尼爾的屍體埋葬,因為他打算先將事情回報病獵協會。

「報穀──!」天未光,報春鳥就起床。

這隻報春鳥從病獵營上高,飛到下方夕鯨國叫醒不少人,包括我。

我從不知何時開始,就習慣在會長室睡覺。

今天的行程,只有一個。

「嘟......」我利用電話致電到鯨寨。

「喂?」是王達尼的聲音,我就知道他一定在工作。

「我係M,我陣間會嚟鯨寨。」

「有咩搞?你之前講嗰樣嘢?」

「嗯。」

「Ok!歡迎隨時入嚟。」
已放埋今晚定份量
Live咗
丹尼爾學長
課金嗰邊仲等緊
丹尼爾
RIP
啤牌佬
佢周圍同人講話考試嗰陣同過阿Monster一隊
但冇人信佢
Monster
真係有啤牌佬
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞