【K29】《病港II》(13)

1001 回覆
937 Like 10 Dislike
用咗差唔多半年先到一半,即係離完成仲有半年
每日返工幾攰都好 臨瞓前都要追咗故先
終於忍唔住課金咗
追完射左未?
聽朝返工先睇
少少,係好誇張啦
3月尾寫,宜家10月中
寫文機器寫左幾多字?
Push
其實隔離酒店真係墨b?
加埋小松的話變左同時開三個故
唔多似喎
富林控股。

公司在倖存區內,所涉及的業務為餐飲業。

在中菜和西餐的領域,都不難看到它們的身影,但最著名的莫過於「末日罐頭」這款產品。

當日,第一天踏入絢弘街的王達尼,雙眼就已經鎖定了這隻股票不放。

因為,他回憶起自己曾去過時代廣場,在那裡吃過一塊畢生難忘的牛扒。

再查讀圖表、閱讀過舊聞得知,曾經那三個淪陷的倖存區,因為糧倉和水庫發生了病毒感染問題,導致富林控股一度跌入低位,股價久久未能上漲,大部份買家止蝕離場。

但在王達尼眼裡,它卻是不可多得的金礦。

因為「食」,乃是人之基本所求。

人類對於食物的渴望,只會無求無盡。

而富林控股本身發明的「末日罐頭」亦極有科學意味,公司的前境實際是十分良好。

因此,王達尼每每在生意上賺到錢,便會把金錢投入到富林控股之中。

久而久之,王達尼在股票獲利累積的金額,已經遠超於成本十倍有多。

就是說投入一百萬,就會變成一千萬。

但無可否認地,他經常在炮崗嶺和巴爾市的酒吧故意唱好這隻股票,更說出自己一套「希望論」,大致內容是只要購入「富林控股」,贏了錢未來生活就有希望。

原本只懂裝修、打鐵的老師傅,又或是無所事事、勞勞役役的年輕人,都被他的「希望論」吸引,跟著買入股票。

在這荒蕪又黯淡的世界,人可能最需要的,就是一個希望。

這「希望論」一傳十、十傳百,計算現今人口比例的話,恐怕有七份之一的居民聽過,並購入了這隻股票。

「達尼小弟......你太不可思議......」積奇從實體股票上抬頭,望向眼前的王達尼時,經已是不一樣的眼神:「我積奇好耐都無見過你呢啲商業奇才。」

「不過......」王達尼默默盯住那些股票:「我宜個舉動,可能會害死某啲人。」

「咩意思?」我不太明白。

積奇好像會意,替我解答:「達尼小弟係富林控股嘅大戶,佢一賣走哂所有股份,股價會即刻插水,價值低咗,一啲人承受能力比較低,例如只係聽下人講,就跟人買入嘅新手,好容易承受唔到呢種跌法,有啲人成副身家或者借錢放哂落去嘅,就更加慘烈,血本無歸。」

「但股市,就係個合法嘅賭場。」積奇支持他的決定:「係無善惡之分,達尼小弟。」
「咁又係。」王達尼把體實股票收回,抬頭一問:「咁積奇管理人,你決定好未,我哋傾下生意。」

「你絕對有資格。」積奇伸出一隻手。

王達尼跟他握手,示意雙方合作:「多謝,合作愉快。」

「咁之後......應該無我嘅事?」我為什麼會坐在這裡,聽他們說話這麼久。

「都關你少少事M,你可以聽埋一份。」王達尼讓我別急著走。

「首先,我哋三個可以做合作伙伴關係。」王達尼開始說出自己的藍圖:「M,我唔知你知唔知積奇老頭係做開咩生意,佢幾乎係夕鯨國唯一擁有生產冷兵器牌照許可嘅人,佢就係靠呢樣武器生意嚟佔一席之地。」

「咁當然,我本身嘅煉製能力係權威級,先有今時今日呢個地位。」積奇很享受他的讚美。

「就咁嘅。」王達尼擦擦鼻子,說:「相信,大家都知呢七年嚟,港島北嘅資源都已經差唔多挖空,無論係廢土區定係嗰個好多樹嘅地方,大部份都俾人搜括過哂。雖然北面相對地安全,比較少病者出沒,但資源都係比較少。」

「你想去南面發掘新資源點?」我直說重點。

「係,咁我都知係危險,所以我有咁嘅諗法,由病獵協會帶隊,帶鯨寨嘅居民去南面,一旦搵到礦石點、伐木點同水源嘅地方,就由鯨寨嘅人進行勞動性工作,收集嗰到嘅資源,你哋只要保護好佢哋安全就夠,再將我哋鯨寨收集返嚟嘅資源,轉交俾炮崗嶺加工,最後生產出嘅任何商品轉賣成利潤就各分三成,最後一成就大儲起佢,作為後備資金。」

這個計劃,很有想頭。

適當地運用了三方各自的優勢,去共同賺取利潤。

「不過......」我帶點疑惑的目光,望向住王達尼:「鯨寨嘅人,可以咁大無畏行出倖存區?我怕你得唔到咁多民心,佢哋唔願意為你賣命。」

「怕嘅人實有,但呢個世界有種人最惡,嗰啲叫窮鬼,而且佢哋會為金錢賣命。」王達尼舉起三隻手指:「鯨寨我大致會分三等人口,第一種係願意出去搜括資源嘅人,我會俾最高嘅工資佢哋。第二種係願意學習製作私釀酒同煙草嘅人,我會俾第二高工資。第三種係普通維持社會運作嘅人,我會俾正常嘅工資。」

「關於工資,即係貨幣嗰到,你份報告係吹水定係俾間諜睇?你話用「糧票」嚟......」我又問。

「「糧票」取代「鯨幣」?無錯,呢個只會係大方向。」王達尼掏出一塊鯨幣,又掏出一顆種子:「你睇下呢兩樣嘢,呢兩樣嘢到底係啲咩?係一啲價值都無,鯨幣呢種無實物支撐佢價值嘅嘢,想要幾多就整到幾多,仲有呢啲種子,種得出嚟時間成本都蝕哂,最終無人會走去種,只係不斷拎嚟交易,就好似長期交換啲食唔到嘅食物咁,完全係浪費食物。」

「達尼小弟,你講得都有道理。」點點頭的積奇,都不禁拿出一顆種子來凝視。

到底是誰說它有價值?

又是誰人要我們相信它的價值?
我望望兩位:「就係咁?」話題好像結束了。

「呵呵,好期待同兩位嘅合作。」積奇老頭站起來,並戴上紳士帽:「我都係時候要返去睇下,朝早煉出嚟嘅鋼塊成品嘍。」

「得閒嘅,電話再傾下。」王達尼說。

「嗯。」我目送積奇老頭出房。

是次生意,談得上成功的。

這當然有賴王達尼的商業頭腦。

在他的嘴巴之下,你真的很難拒絕其提出的合作計劃。

就算風險有多高。

「鈴」旅館的門關了,積奇老頭和五名醫護人員離開。

「呼......」王達尼這才全身軟攤在沙發上。

「你嘅事已經成功,咁我都繼續自己嘅工作。」我準備好,再次下去那隧道。

「做咩啊?」王達尼愣一愣,問:「路軌啊......?」

「係,點都要清空埋佢。」我說。

「但得你一個搞得掂咩?」王達尼一頓,又說:「唔好諗住搵我啊,我宜嫁仲唔係好掂,塊臉腫成咁都唔知點去絢弘街賣走啲股票添。」

「我自己去。」

「你一個?唔係啊話。」

我轉身,預備開門走人。

「講真嫁你!?唔掂嫁喎,有咩事起上嚟......」王達尼繼續囉嗦不斷。

於是,離開前我又轉身在他耳邊,說:「我有抗體。」

「喔、吓!?咁啊......」王達尼都不知說什麼好,索性吐出句:「咁你小心啲。」

「鈴」

清除工作第二天,鰂魚涌路軌。

我沿路撿回防爆衣穿著後......
咁講又真係有啲似係墨b
不過唔肯定我又費時過去追果個故
push
你追故係因為作者定係故事內容
其實,係又點唔係又點
有好文睇就得啦,我諗墨b都想係討論作品而唔係討論作者~
如果個作者唔係墨B既話佢應該都幾傷心
好似班讀者估錯佢係第二個作者先睇佢個故咁

btw佢個故幾好睇 唔錯的
向好嗰方面稔
佢有墨巴質素 遲啲都可以出書

利申:未睇
一個禮拜仲未清哂
究竟有幾多隻大鼻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞