【K29】《病港II》(13)

1001 回覆
937 Like 10 Dislike
睇完唔敢去staycation
無論酒店故作者係咪墨B都好
個故暫時嚟講係真係好睇追得過
富林控股。

公司在倖存區內,所涉及的業務為餐飲業。

在中菜和西餐的領域,都不難看到它們的身影,但最著名的莫過於「末日罐頭」這款產品。

當日,第一天踏入絢弘街的王達尼,雙眼就已經鎖定了這隻股票不放。

因為,他回憶起自己曾去過時代廣場,在那裡吃過一塊畢生難忘的牛扒。

再查讀圖表、閱讀過舊聞得知,曾經那三個淪陷的倖存區,因為糧倉和水庫發生了病毒感染問題,導致富林控股一度跌入低位,股價久久未能上漲,大部份買家止蝕離場。

但在王達尼眼裡,它卻是不可多得的金礦。

因為「食」,乃是人之基本所求。

人類對於食物的渴望,只會無求無盡。

而富林控股本身發明的「末日罐頭」亦極有科學意味,公司的前境實際是十分良好。

因此,王達尼每每在生意上賺到錢,便會把金錢投入到富林控股之中。

久而久之,王達尼在股票獲利累積的金額,已經遠超於成本十倍有多。

就是說投入一百萬,就會變成一千萬。

但無可否認地,他經常在炮崗嶺和巴爾市的酒吧故意唱好這隻股票,更說出自己一套「希望論」,大致內容是只要購入「富林控股」,贏了錢未來生活就有希望。

原本只懂裝修、打鐵的老師傅,又或是無所事事、勞勞役役的年輕人,都被他的「希望論」吸引,跟著買入股票。

在這荒蕪又黯淡的世界,人可能最需要的,就是一個希望。

這「希望論」一傳十、十傳百,計算現今人口比例的話,恐怕有七份之一的居民聽過,並購入了這隻股票。

「達尼小弟......你太不可思議......」積奇從實體股票上抬頭,望向眼前的王達尼時,經已是不一樣的眼神:「我積奇好耐都無見過你呢啲商業奇才。」

「不過......」王達尼默默盯住那些股票:「我宜個舉動,可能會害死某啲人。」

「咩意思?」我不太明白。

積奇好像會意,替我解答:「達尼小弟係富林控股嘅大戶,佢一賣走哂所有股份,股價會即刻插水,價值低咗,一啲人承受能力比較低,例如只係聽下人講,就跟人買入嘅新手,好容易承受唔到呢種跌法,有啲人成副身家或者借錢放哂落去嘅,就更加慘烈,血本無歸。」

「但股市,就係個合法嘅賭場。」積奇支持他的決定:「係無善惡之分,達尼小弟。」

「咁又係。」王達尼把體實股票收回,抬頭一問:「咁積奇管理人,你決定好未,我哋傾下生意。」

「你絕對有資格。」積奇伸出一隻手。
王達尼跟他握手,示意雙方合作:「多謝,合作愉快。」

「咁之後......應該無我嘅事?」我為什麼會坐在這裡,聽他們說話這麼久。

「都關你少少事M,你可以聽埋一份。」王達尼讓我別急著走。

「首先,我哋三個可以做合作伙伴關係。」王達尼開始說出自己的藍圖:「M,我唔知你知唔知積奇老頭係做開咩生意,佢幾乎係夕鯨國唯一擁有生產冷兵器牌照許可嘅人,佢就係靠呢樣武器生意嚟佔一席之地。」

「咁當然,我本身嘅煉製能力係權威級,先有今時今日呢個地位。」積奇很享受他的讚美。

「就咁嘅。」王達尼擦擦鼻子,說:「相信,大家都知呢七年嚟,港島北嘅資源都已經差唔多挖空,無論係廢土區定係嗰個好多樹嘅地方,大部份都俾人搜括過哂。雖然北面相對地安全,比較少病者出沒,但資源都係比較少。」

「你想去南面發掘新資源點?」我直說重點。

「係,咁我都知係危險,所以我有咁嘅諗法,由病獵協會帶隊,帶鯨寨嘅居民去南面,一旦搵到礦石點、伐木點同水源嘅地方,就由鯨寨嘅人進行勞動性工作,收集嗰到嘅資源,你哋只要保護好佢哋安全就夠,再將我哋鯨寨收集返嚟嘅資源,轉交俾炮崗嶺加工,最後生產出嘅任何商品轉賣成利潤就各分三成,最後一成就大儲起佢,作為後備資金。」

這個計劃,很有想頭。

適當地運用了三方各自的優勢,去共同賺取利潤。

「不過......」我帶點疑惑的目光,望向住王達尼:「鯨寨嘅人,可以咁大無畏行出倖存區?我怕你得唔到咁多民心,佢哋唔願意為你賣命。」

「怕嘅人實有,但呢個世界有種人最惡,嗰啲叫窮鬼,而且佢哋會為金錢賣命。」王達尼舉起三隻手指:「鯨寨我大致會分三等人口,第一種係願意出去搜括資源嘅人,我會俾最高嘅工資佢哋。第二種係願意學習製作私釀酒同煙草嘅人,我會俾第二高工資。第三種係普通維持社會運作嘅人,我會俾正常嘅工資。」

「關於工資,即係貨幣嗰到,你份報告係吹水定係俾間諜睇?你話用「糧票」嚟......」我又問。

「「糧票」取代「鯨幣」?無錯,呢個只會係大方向。」王達尼掏出一塊鯨幣,又掏出一顆種子:「你睇下呢兩樣嘢,呢兩樣嘢到底係啲咩?係一啲價值都無,鯨幣呢種無實物支撐佢價值嘅嘢,想要幾多就整到幾多,仲有呢啲種子,種得出嚟時間成本都蝕哂,最終無人會走去種,只係不斷拎嚟交易,就好似長期交換啲食唔到嘅食物咁,完全係浪費食物。」

「達尼小弟,你講得都有道理。」點點頭的積奇,都不禁拿出一顆種子來凝視。

到底是誰說它有價值?

又是誰人要我們相信它的價值?

我望望兩位:「就係咁?」話題好像結束了。

「呵呵,好期待同兩位嘅合作。」積奇老頭站起來,並戴上紳士帽:「我都係時候要返去睇下,朝早煉出嚟嘅鋼塊成品嘍。」

「得閒嘅,電話再傾下。」王達尼說。

「嗯。」我目送積奇老頭出房。
是次生意,談得上成功的。

這當然有賴王達尼的商業頭腦。

在他的嘴巴之下,你真的很難拒絕其提出的合作計劃。

就算風險有多高。

「鈴」旅館的門關了,積奇老頭和五名醫護人員離開。

「呼......」王達尼這才全身軟攤在沙發上。

「你嘅事已經成功,咁我都繼續自己嘅工作。」我準備好,再次下去那隧道。

「做咩啊?」王達尼愣一愣,問:「路軌啊......?」

「係,點都要清空埋佢。」我說。

「但得你一個搞得掂咩?」王達尼一頓,又說:「唔好諗住搵我啊,我宜嫁仲唔係好掂,塊臉腫成咁都唔知點去絢弘街賣走啲股票添。」

「我自己去。」

「你一個?唔係啊話。」

我轉身,預備開門走人。

「講真嫁你!?唔掂嫁喎,有咩事起上嚟......」王達尼繼續囉嗦不斷。

於是,離開前我又轉身在他耳邊,說:「我有抗體。」

「喔、吓!?咁啊......」王達尼都不知說什麼好,索性吐出句:「咁你小心啲。」

「鈴」

清除工作第二天,鰂魚涌路軌。

我沿路撿回防爆衣穿著後......
重複post左
重post當出文?
重複
我以為我睇錯
既視感
原來重post咗
「你今日嚟......」我點一點頭,重拾時間感:「係想幫我手?」

「無,我懷疑你死咗啫。」王達尼又掏出那一大疊實體股票:「同埋想你同我一齊去絢弘街嗰邊,賣走啲股票佢。」

「絢弘街,中環嗰頭?」

「係啊,行過去都係用你兩個鐘,更何況唔洗行。」他泛起一抹笑意。

「唔洗行?」

「係咁嘅,我喺鯨寨開咗第一間用管理人權力營運嘅「人力車公司」,亦都應徵咗一大部份居民工作,未來呢幾個月就準備試行,你有幸做第一個乘客。」

「好似唔錯咁,不過我有金鐘嗰邊嘅法庭禁制令,我六十二歲之前都唔可以踏足中、上、西環三個倖存區,我諗你要自己一個去。」

「又好似係......」王達尼打算大失,沒趣地離去:「唉,咁我唯有搵阿大梁同細梁去啦。」

梁文豪和梁文俊,王達尼的兩位小跟班。自應徵船員出海打撈Dr.D後,他們就一直跟著這位吸金能力超強的老闆工作,毫無疑問為其商團忠誠的一員。

還有不少的員工,是王達尼在倖存區的日子,透過各種渠道認識。

包括,在酒吧認識的、出區外搜索物資認識的、證券交易所外抽煙認識的、到黑市交易認識的、在後巷玩外圍賭博認識的。總言之,王達尼吸引了各方面的人才,對方又相中他的生意頭腦,而為他出汗出力,在這段日子之下,港島區的「黑鼠商團」就不知不覺地成形。

但鑑於王達尼習慣單獨行動,一般不會像大富人家那樣,動不動就攜帶保鑣、情婦、保姆、秘書、司機等一同外出,最多就帶一包煙、一壺酒。

但他預計把富林控股的股票全數賣出的話,一個人兩隻手應該拿不到這麼多種子。

因此,他今天帶上特別多的員工隨行。

叫上自己將軍澳區的朋友去,都不過是想一起分享這場勝利遊行。

但既然有法庭禁令在身,王達尼只好從地鐵站打道作別。

「噫。」王達尼彎一彎腰,行出地鐵站。

迎來他的是三十人左右的團隊──港島區 ‧ 黑鼠商團。

「王生。」黑鼠商團員工同時間望他:「M先生呢?」

「佢唔去得,我哋去吧。」王達尼拍拍手,帶領眾人出發。

他們的第一站,是在關口附近創建的「人力車公司」。

這家公司由王達尼成立,早在競選管理人時,就想出的一系列計劃之一。

靈感來源於夕鯨國幾乎橫跨十個倖存區,每每由一區去到另一區,可能都要花上一至兩小時不等。
經過數十次改良和設計,王達尼的團隊終於製作第一部穩健的人力車,今天便是實行試坐的第一次。

因為早有通知,人力車早就停泊在公司門口,等待王達尼到來。

說到公司的位置,其實就只是間單車舖的前身。

「王生!你嚟啦。」赤裸上身的車伕,向他打聲招呼。

「今日就辛苦你。」王達尼讓員工給他一塊麵包,然後坐到車子上。

「無問題!」車伕大口一咬麵包,就拉動人力車出發去。

其他隨行的員工,只能徒步隨行,因為公司尚未製作更多車輛。

人力車跟民國時期款式差不多,沒遮沒掩的可以欣賞沿途風景。

「唔~」王達尼一邊吃著葡萄,一邊坐望路上景色。

北角同樣是個重新建設的新倖存區,過往因為受到病者的侵襲,令到現在居住量和人流量都偏低,經過長長英皇道,都只能看見六、七個活人。

拉了好一段長路,車伕都汗流浹背了。

眼見即將到達中環倖存區,王達尼都稍為整理衣袖,坐得端正一點。

因為金鐘往後的倖存區,那裡的居民大多都自帶「白鴿眼」,內心多少都有一點看不起其他非專業人士。

絢弘街。

坐落各式各樣的金融機構,可謂夕鯨國金融市場的心臟地帶。

一個倖存區要運行普普通通的貨幣交易制度,已經十分困難。

但要維持這樣龐大的金融市場,更為困難。

因為處於末世後不安穩的日子,要人們相信貨幣的價值是需要花費很大的力氣。

一旦有什麼金融危機、泡沫、缺憾,人們就不會再相信第二次。

信任,是不能用錢買到的東西。

「呼,到啦,王生。」拉了長長大路的車伕,停在絢弘街前。
街頭上有不少西裝革履、趾高氣揚的人,帶住審視且不屑的眼神盯著車伕看。

「辛苦你。」王達尼取出一支自家製香煙,當作小費送給他:「搵個地方慢慢享受宜美妙嘅五分鐘。」

「多謝、多謝!」車伕收下香煙,把人力車拉走。

車伕走後,王達尼帶同商團的員工們一起走入夕鯨國最大的投資銀行。

李氏銀行。

由夕鯨國首富,李氏所創辦。

不過,他本人早已退休,將事業交由兒子繼續。

更沒人知道的是,他早已魂歸天國。

而現任行政總裁,為李氏的兒子──李勝雄。

「又係李氏......」大梁抬頭一看,那金融銀行的名字:「佢哋喺倖存區都幾多業務......」

「咁就當然,佢哋未喺末世之前,已經係香港第一首富。」王達尼答。

「佢用自己個名做招牌,搞到成個倖存區都係佢天下咁......」細梁又說。

「佢個真名,緊係唔係叫「李氏」,呢個只係係佢行商時用嘅專稱,大家都咁叫慣佢。」王達尼又為他們上一課:「所謂錢財不可露眼,好多有錢嘅人名,或者佢嘅後代,都係用假名代替,除非做嘅位係好有影響力,要用自己真名嚟做擔保令人去信任」

王達尼和商團一走入李氏銀行,各個金融領域的人士就紛紛往王達尼凝望。

所謂人靠衣裝,佛靠金裝,王達尼只披著件棕色的大風衣,和經紀般的白襯衫黑領帶,一點兒金融菁英的味道都沒有。當然,有部份人知道他便是鯨寨新上任的管理人,而格外對他打量幾眼。

直至,王達尼來到交易檯前,掏出一大疊實體股票。

「幫我全部賣出去。」

交易員以為只是小股票,料不知一拿上手差點嚇呆了:「富、富林控股......要賣哂佢......?」

「嗯。」王達尼叼起煙。

「王先生你等一陣!我叫一叫經理出嚟接待你......」話畢,交易員便跑到經紀室去。

不到十秒,形象更為專業、更像才俊的銀行經紀,便走出來接待王達尼進入房間。

「嘻!王生,唔洗企喺到,入我房慢慢幫你處理。」經理恭敬地說。

「老闆,要跟住你?」商團員工問。

「啊,你哋喺到等陣先。」王達尼對他們說。

王達尼跟著經理入到房間,經理第一件事做的便是為他拉開椅子:「王生要唔要食啲糖,補補血糖?」他拿出一小碗五顏六色,透明包裝的糖果。

「都好。」王達尼拿上一顆糖,翹著二郎腿拋到入口中。

「聽員工講,你係要......賣出「富林控股」嘅?」經理連說話都小心翼翼地:「想問,總共有幾多股呢?」

「嗰到十萬股。」

「十萬股......」經理自言自語,對數字有點震驚:「當然可以,但你會唔會考慮......逐次分批咁賣呢?」

「分批賣?咁樣啲人交易量,遲早會觸發恐慌性拋售,到時我成個賣價跌咗,你賠俾我?而且我時間成本唔低,不過你哋銀行應該賠得起。」王達尼揚起嘴角,微微一笑:「我知你想點,你想俾一啲都有買入嘅「貴人」,可以喺呢次賣盤前走得切,但咁樣唔合符股票市場原則,如果宜件事傳咗出去,你覺得......仲會有人同你哋玩股票遊戲?」

「呃噫......」經理馬上流汗、眉緊,身體微微抖顫不停。

「我最好喺四點收市之前,會賣到哂出去。」王達尼看看手錶,續說:「如果唔係,你哋成個股市等住冧。」

「我諗......」經理如果沒來得及通知其他有利益輸送的大戶,馬上把股票賣掉,自然在大戶眼中他是不中用的存在,然後可以收受的利益都全無。

「點啊?」

「我......」經理只想到最後一個選擇。

「快少少喇,我趕住返去~」王達尼一副悠閒。

經理筆直地站起,九十度標準地躬身:「請你跟我上嚟!王達尼先生!」

「去邊?」王達尼站起。

「去見一見銀行副總裁......」經理保持躬身,汗流滿面:「請原諒我!承擔唔起呢個責任!」

現階段,恐怕只有這種大人物能牽制得住王達尼。
幾時到呢邊??
有冇諗過一個故係要讀者支持先唔會爛尾?
中左病童既幻覺
你錯喇
有讀者支持只係更有寫作動力,好多作者即使有讀者支持都會斷更,例如近期既sims故,like數少咩?咪又係冇尾

所以唔出晒/作者冇好記錄,無謂睇
能夠完故,一係短故,一係好作者
中/長篇故好少去到結局
課金仲有冇加更?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞