[髮油撚]放低你用緊隻pomade

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
整合:

4大類pomade:
Gel-type Pomade/Orthodox Water Based Pomade/OWB
- 最易洗(用水已經洗到)
- 會好似啫喱咁變硬
- 最唔抗汗/濕
- 通常較多Chemical
- 用完頭髮會變乾
- 用量最多
- 通常都High Hold

Unorthodox Water Based Pomade/UWB
- 易洗程度介乎於Gel-type同OB中間(多數2次shampoo就洗到)
- 唔會變硬
- 頗抗汗/濕(唔係落狗屎都冇問題)
- 通常都全天然或大部分成份天然
- 一般都會有少少潤髮功效
- Light, Medium, Firm, High hold都有

Oil Based/OB/油性
- 最難洗(要用偏方或者專用產品洗,偏方:乾髮落護髮素等10分鐘沖走再照常洗頭)
- 唔會變硬
- 最抗汗/濕(就算落狗屎都冇事,可以梳返)
- 通常都全天然或大部分成份天然(最主要睇主要成份係Petrolatum定Hydrogenated Castor Oil,但其實Petrolatum即係凡士林,都冇害)
- 用量較少,如果玩buildup再慳啲
- Light, Medium, Firm, High hold都有

(By 鳩慕雲巴打)

Clay Pomade
-通常有kaolinite benonite 等clay particles
-有分water based/oil based
-texture look 多
-有助吸汗同令頭髮睇落粗d
-較重身
-medium至firm hold
-用量較少
-多數適合粗頭髮
-多數會令頭髮變乾

(By IS_L_BUT巴打)

仲有篇講Build up迷思,唔記得邊個打 
整合:

4大類pomade:
Gel-type Pomade/Orthodox Water Based Pomade/OWB
- 會好似啫喱咁變硬
- 最唔抗汗/濕
- 用完頭髮會變乾
- 用量最多

Unorthodox Water Based Pomade/UWB
- 易洗程度介乎於Gel-type同OB中間(多數2次shampoo就洗到)
- 唔會變硬

- 最難洗(要用偏方或者專用產品洗,偏方:乾髮落護髮素等10分鐘沖走再照常洗頭)
- 唔會變硬
- 通常都全天然或大部分成份天然(最主要睇主要成份係Petrolatum定Hydrogenated Castor Oil,但其實Petrolatum即係凡士林,都冇害)

(By 鳩慕雲巴打)

Clay Pomade
-通常有kaolinite benonite 等clay particles
-較重身
-用量較少
-多數適合粗頭髮
-多數會令頭髮變乾

仲有篇講Build up迷思,唔記得邊個打 

都係鳩巴打嘅

焦糖味聞落去又真係幾甜 

用開Iron ore呢類Gel type/water soluble嘅髮油,今日試呢類uwb唔太慣。唔太知個份量落幾多好 
用緊粉紅豬 效果唔錯 幾香 係油左d

焦糖味聞落去又真係幾甜 

用開Iron ore呢類Gel type/water soluble嘅髮油,今日試呢類uwb唔太慣。唔太知個份量落幾多好 
好intuitive 嫁wor pomade 一scoop唔好太多 落到自己覺得夠為止
Gary隻紅色江獸幾時有貨??

請問同普通版本有咩分別

請問同普通版本有咩分別

紅色江獸?係點㗎?

請問同普通版本有咩分別

紅色江獸?係點㗎?

唔知喎,係佢ig見到,好靚

請問同普通版本有咩分別

紅色江獸?係點㗎?

未有住 遲下會詳細公佈 420 x rose

焦糖味聞落去又真係幾甜 

黑棕色果隻係咩味?

呢款係焦糖味,另一隻係蜜瓜味,好似係。
玫瑰味

焦糖味聞落去又真係幾甜 

黑棕色果隻係咩味?

我想試喎唔知邊隻香啲

焦糖味個感覺係好甜,有啲膩 

焦糖味聞落去又真係幾甜 

黑棕色果隻係咩味?

我想試喎唔知邊隻香啲

焦糖味個感覺係好甜,有啲膩 

都有人話蜜瓜好甜
隻cavalier clay有冇人會試?
雖然唔係pomade
Firsthand個隻易出汗的話 夏天用會唔會好「笠」?

請問同普通版本有咩分別

紅色江獸?係點㗎?

未有住 遲下會詳細公佈 420 x rose

等到丁都長啦
整合:

4大類pomade:
- 會好似啫喱咁變硬
- 最唔抗汗/濕
- 用完頭髮會變乾
- 用量最多

- 唔會變硬

- 唔會變硬

(By 鳩慕雲巴打)

Clay Pomade
-較重身
-用量較少
-多數適合粗頭髮
-多數會令頭髮變乾

喂,就快1001啦,仲有無「入門推介」呀?入門都係紅豬、Iron Ore同江獸呢類Gel-type先㗎啦?

大家趁仲有少少位,快啲打埋出嚟一陣放第一頁啦 
整合:

4大類pomade:
- 會好似啫喱咁變硬
- 最唔抗汗/濕
- 用完頭髮會變乾
- 用量最多

- 唔會變硬

- 唔會變硬

(By 鳩慕雲巴打)

Clay Pomade
-較重身
-用量較少
-多數適合粗頭髮
-多數會令頭髮變乾

喂,就快1001啦,仲有無「入門推介」呀?入門都係紅豬、Iron Ore同江獸呢類Gel-type先㗎啦?

大家趁仲有少少位,快啲打埋出嚟一陣放第一頁啦 

一係加句叫人問推介問詳細啲講清楚自己需要算啦 得返2-3個回覆
直接開埋算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞