[髮油撚]放低你用緊隻pomade

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
用pomade真係要打底咩

我自己覺得易吹同快d梳完姐
新手請教
自己頭髮情況係 超軟+中等長
個頭平時吹完過一陣就扁哂
效果主要係想膨鬆自然啲

追哂po,唸住入手reuzel tonic/Blumaan smooth打底+Morris motley

想問我既話 reuzel tonic定Blumaan smooth好啲?

同埋想問下舊版戈款黑色Original by Blumaan同新版smooth有咩分別?其實邊隻好用啲?

超軟嘅話一定要吹得好,唔係用咩都係一樣塌
Smooth版係取代舊款改良版,就係smooth啲囉

所以唸住試下打左底再吹會唔會好啲,膨鬆啲,
因為之前冇用過打底既野,
上網見到有只叫膨鬆粉
有冇巴打用過

之前做promo有諗過買但最後無買到,好似黑人頭都有出類似嘅嘢
用pomade真係要打底咩

你咩髮質

哩度啲巴打鐘意gel type

都唔係嫁 好多巴打專玩waterbased

me 唔鐘意個頭硬到鐵線咁

小弟技術差要梳好耐 gel type都未搞掂就乾左

gel type都有好處嘅,真係hold得耐,re-style都唔駛
自己間唔使都有用藍豬

變到硬曬個手感好好摸

摸自己碌鳩仲硬啦

唔係呀
梳好變硬曬個手感好正
好鐘意用掌心去拍下拍下 感受佢個質感

都唔係嫁 好多巴打專玩waterbased

gel type都有好處嘅,真係hold得耐,re-style都唔駛
自己間唔使都有用藍豬

變到硬曬個手感好好摸

摸自己碌鳩仲硬啦

唔係呀
梳好變硬曬個手感好正

其實我呢排都係用gel type多
間中用下clay / fiber
其實係咪無咩人用odouds隻water-based 好似無咩人講咁

我用完2罐,未用過其他牌子,用過唔錯就繼續用
organic
Odouds 出新嘢

三隻

好期待 又好想屌鳩佢拖左咁耐

三隻都係寫water soluble嘅?唔會係gel type呀?

有隻係matte paste

有冇BRO用完包膠一下 對呢間野D products有信心
Odouds 出新嘢

三隻

三隻都係寫water soluble嘅?唔會係gel type呀?

第一水都唔知ship未....
Odouds 出新嘢

三隻

我果水未
Odouds 出新嘢

三隻

Gary 哥會唔會入
Odouds 出新嘢

三隻

不如問有無人想買/買咗

自己間唔使都有用藍豬

變到硬曬個手感好好摸

摸自己碌鳩仲硬啦

唔係呀
梳好變硬曬個手感好正

其實我呢排都係用gel type多
間中用下clay / fiber

返工著得好causel,唔想個頭gel得好"恆"咁

三隻

Gary 哥會唔會入

當然會

Gary 哥會唔會入

當然會

想睇下o'dous matte paste 效果係點

Gary 哥會唔會入

當然會

Matte paste 當泥用?

Gary 哥會唔會入

當然會

Matte paste 當泥用?

係呀
用緊藍豬想試新,
Barber Mind killer pomade
Red house private reserve firm pomade
Reuzel fiber pomade
Uppercut Matt pomade
邊一隻好d,想hold得耐

water based同water soluble唔同架喎

唔係好識,想知water based即係點?🙇🏽

兩隻都係water based,但有分gel type (water soluble)同uwb (unorthodox water based)
最最最大分別應該係uwb唔會變硬,可以re-style

藍豬係gel type,red house係uwb,跟住uppercut又matte,到底想要咩

不如上gary試下睇下邊隻啱自己

利申,唔是gary粉

係gary度買咗Barber mind
我發覺d人賣既野同Gary哥差唔多
Gary介紹咗隻lockhart's matte clay 都幾岩軟髮撚
開心使用中
不過好似有少少難洗 兩次都好似唔太乾淨咁
Gary介紹咗隻lockhart's matte clay 都幾岩軟髮撚
開心使用中
不過好似有少少難洗 兩次都好似唔太乾淨咁

洗完一水shampoo 再用一次護髮素
用緊藍豬想試新,
Barber Mind killer pomade
Red house private reserve firm pomade
Reuzel fiber pomade
Uppercut Matt pomade
邊一隻好d,想hold得耐

water based同water soluble唔同架喎

唔係好識,想知water based即係點?🙇🏽

兩隻都係water based,但有分gel type (water soluble)同uwb (unorthodox water based)
最最最大分別應該係uwb唔會變硬,可以re-style

藍豬係gel type,red house係uwb,跟住uppercut又matte,到底想要咩

不如上gary試下睇下邊隻啱自己

利申,唔是gary粉

係gary度買咗Barber mind

感謝

成班契弟見有生意做可以開到兩間舖梗係即刻撈埋一份
阿豬阿狗都賣埋一份是常識吧
不過好多都有個共通點就係扮晒好熟悉咁打幾行字介紹下啲pomade最基本特性
例如係人都知嘅waterbased/oilbased分別

btw我見好多就反而賣d聽都未聽過牌子嘅不知名外國pomade又講下佢好處攞黎踩低大牌子pomade

成班契弟見有生意做可以開到兩間舖梗係即刻撈埋一份
阿豬阿狗都賣埋一份是常識吧
不過好多都有個共通點就係扮晒好熟悉咁打幾行字介紹下啲pomade最基本特性
例如係人都知嘅waterbased/oilbased分別

btw我見好多就反而賣d聽都未聽過牌子嘅不知名外國pomade又講下佢好處攞黎踩低大牌子pomade

例如咩牌子?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞