[髮油撚]放低你用緊隻pomade

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
點解呢度個風氣會係踩OB
同上面個巴打講嘅一樣 對頭髮好個次序一定係uwb>=ob>>>gel-type
OB唔洗乾淨根本冇問題
最緊要盡量唔好掂到頭皮

所以想睇你推介多啲uwb

Uwb係非正統水基髮油,定係咩?同埋有咩牌子推介?

利伸:呢期用Iron ore。
同上面個巴打講嘅一樣 對頭髮好個次序一定係uwb>=ob>>>gel-type
OB唔洗乾淨根本冇問題

點解會覺得唔洗乾淨會冇問題
理倫上上頭係唔應該掂到頭皮但實際上實會掂頭皮,跟住仲要話積一個禮拜先洗,你試吓攞啲純天然嘅油同蠟搽上頭皮唔洗睇吓會點

Ob預你build up所以留得係頭度嘅都係無害物質?
我估就算用ob都係會洗得乾乾淨淨 徹徹底底,不過唔係次次都咁乾淨
OB唔洗乾淨根本冇問題

理倫上上頭係唔應該掂到頭皮但實際上實會掂頭皮,跟住仲要話積一個禮拜先洗,你試吓攞啲純天然嘅油同蠟搽上頭皮唔洗睇吓會點

我估就算用ob都係會洗得乾乾淨淨 徹徹底底,不過唔係次次都咁乾淨

油無害架,好多油直接飲都得,搽上皮膚up住就......
OB唔洗乾淨根本冇問題

油無害架,好多油直接飲都得,搽上皮膚up住就......

咁我唔洗洗頭啦 由佢up到生頭瘡
OB唔洗乾淨根本冇問題

其實你個頭本身都會出頭油 buildup唔係完全唔洗 係留返部份 不過香港人多數都應該接受唔到
OB本身整出嚟就係要留喺你個頭 積一個禮拜先洗頭就算冇product都唔得啦
同埋一般人用ob都係3-7日degrease(洗走晒佢)
仲有ob有buildup第二日一定好睇過冇buildup
OB唔洗乾淨根本冇問題
最緊要盡量唔好掂到頭皮

所以想睇你推介多啲uwb

Uwb係非正統水基髮油,定係咩?同埋有咩牌子推介?

利伸:呢期用Iron ore。

上面有寫
一句講晒就係易洗嘅OB
best of both worlds
Gel頭前洗頭就咁用水洗濕佢會唔會好傷
Gel頭前洗頭就咁用水洗濕佢吹乾會唔會好傷
之前打咗篇野post上ig
Post出嚟有咩唔同意咪討論下

油性pomade難洗就大家都知,可能大家都會用護髮素或番梘等等坊間流傳嘅方法洗。其實,油性pomade嘅原意就係唔會比你洗得甩,外國人會叫殘留喺頭嘅pomade做build-up.
.
點解要有build-up?
1. 既然油性pomade咁難洗,你夾硬洗走佢會洗走晒你本身嘅頭油,導致頭皮出油出得仲勁,而且頭髮會變得乾旱。
2. 有build-up喺個頭度的話,第二日梳頭時唔單止更易梳,pomade用量仲可以少好多。
3. 由於沖洗時主要沖走嘅係油份,大部分殘留物皆為蠟,有build-up梳出嚟嘅頭會更持久同有更高嘅定力。(可參考我地關於油性pomade嘅文章)
.
如何build-up?
1. 如果接受能力較高,我會建議夜晚只用清水沖頭然後抹乾。
2. 如果比較驚油淋淋或當日出汗多,可以用洗頭水洗一次,不過build-up效果就冇咁好。
3. 開頭玩build-up可能會因為皮膚掂到而生多咗暗瘡,但大約1個月後皮膚適應咗就會回復原狀。
4. 因為pomade會痴落枕頭袋,所以記得勤換枕頭袋或者鋪毛巾瞓。

如果唔係要好高volume就用凍風 用熱風點都有少少傷

齋用水洗同用洗頭水洗多次分別不大?

夜晚有用洗頭水就夠啦 如果唔係會洗走埋頭皮分泌比你潤髮嘅頭油
不過如果你瞓覺好大汗就要用洗頭水

夜晚有用洗頭水就夠啦 如果唔係會洗走埋頭皮分泌比你潤髮嘅頭油
不過如果你瞓覺好大汗就要用洗頭水

明解

齋水時間少咗 
之前打咗篇野post上ig
Post出嚟有咩唔同意咪討論下

油性pomade難洗就大家都知,可能大家都會用護髮素或番梘等等坊間流傳嘅方法洗。其實,油性pomade嘅原意就係唔會比你洗得甩,外國人會叫殘留喺頭嘅pomade做build-up.
.
點解要有build-up?
1. 既然油性pomade咁難洗,你夾硬洗走佢會洗走晒你本身嘅頭油,導致頭皮出油出得仲勁,而且頭髮會變得乾旱。
2. 有build-up喺個頭度的話,第二日梳頭時唔單止更易梳,pomade用量仲可以少好多。
3. 由於沖洗時主要沖走嘅係油份,大部分殘留物皆為蠟,有build-up梳出嚟嘅頭會更持久同有更高嘅定力。(可參考我地關於油性pomade嘅文章)
.
如何build-up?
1. 如果接受能力較高,我會建議夜晚只用清水沖頭然後抹乾。
2. 如果比較驚油淋淋或當日出汗多,可以用洗頭水洗一次,不過build-up效果就冇咁好。
3. 開頭玩build-up可能會因為皮膚掂到而生多咗暗瘡,但大約1個月後皮膚適應咗就會回復原狀。
4. 因為pomade會痴落枕頭袋,所以記得勤換枕頭袋或者鋪毛巾瞓。

好詳盡,不過真係唔易接受 
做咩突然狂sell OB
況且OB做嘅效果同WB都唔同

我真係好想講
好多新手唔熟,上網睇完幾句走去買完ob
之後上我度投訴太難用...嚇怕晒啲人
我gel , ob , wb都有賣 我敢講一句
新手唔好試ob 先試gel type 睇下pomade 岩唔岩玩
玩耐左覺得變硬唔適合先試wb/ ob

其實又唔係狂sell
係見個個用pomade都用唔係好pomade嘅gel type 想宣揚下最original嘅啫
唔用
而且gel type會乾 新手用ob/uwb可以慢慢梳
利申個人意見

我真係好想講
新手唔好試ob 先試gel type 睇下pomade 岩唔岩玩

GARY
頭先去左幫襯你
老實講
我對你態度有D失望

我真係好想講

GARY
頭先去左幫襯你
老實講
我對你態度有D失望

你係邊個,買左D咩?

我真係好想講

GARY
頭先去左幫襯你
老實講
我對你態度有D失望

你係邊個,買左D咩?

藍豬
LOCKHART

我真係好想講

GARY
頭先去左幫襯你
老實講
我對你態度有D失望

你係邊個,買左D咩?

藍豬
LOCKHART

我做左D咩呢?

我真係好想講

GARY
頭先去左幫襯你
老實講
我對你態度有D失望

你係邊個,買左D咩?

藍豬
LOCKHART

我做左D咩呢?

我走果時我同你講BYE BYE
你果下係望住電腦定IPAD
隻手係咁意揮一揮
眼尾望都唔望下
好似趕我走咁
有D不受尊重咁

我真係好想講

GARY
頭先去左幫襯你
老實講
我對你態度有D失望

你係邊個,買左D咩?

藍豬
LOCKHART

我做左D咩呢?

我走果時我同你講BYE BYE
你果下係望住電腦定IPAD
隻手係咁意揮一揮
眼尾望都唔望下
好似趕我走咁
有D不受尊重咁

當然我都係一個好敏感既人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞