[髮油撚]放低你用緊隻pomade

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
有冇一隻pomade質感似泥但hold得耐?

點解一定要係pomade
咁直接用clay唔得咩

有冇好介紹
有冇一隻pomade質感似泥但hold得耐?

點解一定要係pomade
咁直接用clay唔得咩

有冇好介紹

如果要係傳統hair clay既consistency就lockhart matte clay啦 最似係佢
Uppercut Matt clay係油性定水性

佢講Matt pomade你講Matt clay

佢唔係有講Matt clay咩?佢今次有幾款

係喎 自膠

巴打係咪傳說中起P記操既冷帽巴打
Uppercut Matt clay係油性定水性

佢講Matt pomade你講Matt clay

佢唔係有講Matt clay咩?佢今次有幾款

係喎 自膠

巴打係咪傳說中起P記操既冷帽巴打

Red house新出三隻product
Matte Clay
Firm Hold Oil Based
Medium Hold Oil Based
去左太古買firsthand,好心急

我未去買,記住包膠

Gary哥我呢兩日唔撚得閒,星期四或五過黎
GARY巴仲有冇MM BLAM買

Yup

Yup

KT???

Yup

KT???

2邊都有
water base 係咪得好少選擇

Uwb定gel-type先

Water base 唔係uwb咩?

Water base 唔係uwb咩?

比人用到好亂,費事混淆問清楚啫
新手想請教Murray's superior hair dressing pomade 適唔適合粗硬髮質? 效果如何?
新手想請教Murray's superior hair dressing pomade 適唔適合粗硬髮質? 效果如何?

應該啱,但要洗廿次
幾時有整合懶人包

淨計香港買到嘅都唔少

焦糖味聞落去又真係幾甜 
幾時有整合懶人包

之前打咗嘅基本分類同埋油性專輯,加埋新手推介就得啦。

不如而家整合定,之後1001嗰個出啦。
整合:

4大類pomade:
Gel-type Pomade/Orthodox Water Based Pomade/OWB
- 最易洗(用水已經洗到)
- 會好似啫喱咁變硬
- 最唔抗汗/濕
- 通常較多Chemical
- 用完頭髮會變乾
- 用量最多
- 通常都High Hold

Unorthodox Water Based Pomade/UWB
- 易洗程度介乎於Gel-type同OB中間(多數2次shampoo就洗到)
- 唔會變硬
- 頗抗汗/濕(唔係落狗屎都冇問題)
- 通常都全天然或大部分成份天然
- 一般都會有少少潤髮功效
- Light, Medium, Firm, High hold都有

Oil Based/OB/油性
- 最難洗(要用偏方或者專用產品洗,偏方:乾髮落護髮素等10分鐘沖走再照常洗頭)
- 唔會變硬
- 最抗汗/濕(就算落狗屎都冇事,可以梳返)
- 通常都全天然或大部分成份天然(最主要睇主要成份係Petrolatum定Hydrogenated Castor Oil,但其實Petrolatum即係凡士林,都冇害)
- 一般都會有少少潤髮功效
- 用量較少,如果玩buildup再慳啲
- Light, Medium, Firm, High hold都有

(By 鳩慕雲巴打)

Clay Pomade
-通常有kaolinite benonite 等clay particles
-有分water based/oil based
-texture look 多
-有助吸汗同令頭髮睇落粗d
-較重身
-medium至firm hold
-用量較少
-多數適合粗頭髮
-多數會令頭髮變乾

(By IS_L_BUT巴打)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞