[髮油撚]放低你用緊隻pomade

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
各位巴打得閑嘅話不如入一入依兩個網睇下有咩唔同

Gary你點睇

各有各做啦

佢老味抄到咁足唔知真係以為你哋個分網
點解你唔出聲叫佢發揮下自己創意自己設計?係要抄你地個網似足9成
推到條撚樣回應下

講真巴打 知道你想撐張梁記 但唔代表要屌打其他鋪頭 我地太hardsell都只會令佢難做

睇得出張梁記都唔係行呢個路線
再講如果有其他鋪頭做男士Grooming野可以拎多d牌子產品返黎做 做大個餅佢 令香港多d人玩 自然張梁記亦帶多d brand 就做得大 先有進步

如果張梁記係要巴打砌低其他人先上到位 亦都唔值我地追隨Gary gor 左右
係呢到係咁狙擊其他鋪頭只會令新手覺得我地係打手 何必呢? 加上咁做我都覺得好難睇
不如分享多d pomade 比其他巴打仲好

利申: 平時瘋狂幫襯Gary

我原意唔係咁
其實我本身想幫襯佢買arcadian clay pomade
但係我入佢個網度order見到個網抄足晒gary個網
連啲格式版面資料位都抄到一模一樣
所以我先擺上黎俾Gary睇返
平時雖然我都有份笑下其他pomade shop笑下老MK
不過我有時都會支持下佢地
有啲pomade gary無入既我都會幫襯其他有嘅shop例如老MK或者金魚
今次我只係純粹覺得睇唔過眼之前想上緊r生意之後而家個網頁抄到十足

網頁依啲都係抄template
你話r生意,gary都成日叫人上去佢到試
個post搞到成個gary打手post咁,一有其他鋪頭出現就又屌人又笑鳩人,好似冇乜見過有人撐過其他細鋪,我諗有都唔敢係到出聲
咁好咩

講過好幾次啦,搞到好似班弱智追星族咁 

pomade份量夠多同埋用梳嘅話隨時仲硬過spray
不過果d乜柒matte clay/cream 好多時都唔夠hold
要落好多或者補一補/spray

唔該巴打
問多句 有無pomade啞色少少?唔想太令反曬油光咁

waterbased /water soluble pomade開頭上頭會比較光少少不過乾咗之後就開始變返正常光澤
唔係嘅話lockhart matte clay/mm總之個名有clay果類應該都啱你

你waterbased係咪指uwb先
個人覺得新手想試應該試uwb或ob
始終gel-type其實嚴格嚟講唔算pomade

點解gel type 唔算pomade
不過香港市面賣緊嘅多數都係gel type

我覺得同以前既定型啫喱呀 髮膠 wax嗰啲差唔多 都係硬到一支支

一入手玩gel type都係正常既 始終夠方便又唔洗太多技巧 不過玩耐左真心就試下uwb or even ob啦

揾到篇ob vs uwb嘅比較,一齊睇吓 

https://pomade.zendesk.com/hc/en-us/articles/212498787-Orthodox-VS-Unorthodox-Water-Based-Pomade?mobile_site=true
Gary個到mm有冇貨
想買

Yes

有冇入chrome?

遲下會有

個so called Morris Motley香港區代理食水深到
Gary個到mm有冇貨
想買

Yes

有冇入chrome?

遲下會有

個so called Morris Motley香港區代理食水深到

佢真係代理黎既

pomade份量夠多同埋用梳嘅話隨時仲硬過spray
不過果d乜柒matte clay/cream 好多時都唔夠hold
要落好多或者補一補/spray

唔該巴打

waterbased /water soluble pomade開頭上頭會比較光少少不過乾咗之後就開始變返正常光澤
唔係嘅話lockhart matte clay/mm總之個名有clay果類應該都啱你

我覺得同以前既定型啫喱呀 髮膠 wax嗰啲差唔多 都係硬到一支支

一入手玩gel type都係正常既 始終夠方便又唔洗太多技巧 不過玩耐左真心就試下uwb or even ob啦

其實我覺得gel type出黎個效果硬曬咁幾過癮
同埋真係金槍不倒

唔該巴打

https://pomade.zendesk.com/hc/en-us/articles/212498787-Orthodox-VS-Unorthodox-Water-Based-Pomade?mobile_site=true

呢篇應該係gel type(water soluble) vs uwb (water based)
Gary個到mm有冇貨
想買

Yes

有冇入chrome?

遲下會有

佢真係代理黎既

第一次係舊登跟團買mm 都係240連費
就算你要俾埋舖租都係265
佢個代理賣280仲要唔包郵
Gary個到mm有冇貨
想買

Yes

有冇入chrome?

遲下會有

佢真係代理黎既

屌原來係285加20運費
個tb 你屌埋我果份
Gary個到mm有冇貨
想買

Yes

有冇入chrome?

遲下會有

佢真係代理黎既

佢只係個大學生兼職賣髮型用品又冇鋪頭負擔點解可以買咁貴

Yes

有冇入chrome?

遲下會有

佢真係代理黎既

成日周圍同人獨家代理blumaan同Morris motley唔洗成本呀

有冇入chrome?

遲下會有

佢真係代理黎既

成日周圍同人獨家代理blumaan同Morris motley唔洗成本呀

係咪講緊果條TB?

遲下會有

佢真係代理黎既

係咪講緊果條TB?

仲有另一個人做blumann同MM 代理咩

遲下會有

佢真係代理黎既

係咪講緊果條TB?

原來佢獨家代理埋mm,以為得blumann

佢真係代理黎既

係咪講緊果條TB?

所謂代理都係得啖笑
價又貴過其他舖頭一截
又可以自己訂番來
有人想幫襯佢我都叫佢地幫襯其他店
阿Joyce 如果你見到呢個reply既話 我想同你講生意唔係咁做的

係咪講緊果條TB?

所謂代理都係得啖笑
價又貴過其他舖頭一截
又可以自己訂番來
阿Joyce 如果你見到呢個reply既話 我想同你講生意唔係咁做的

其實佢做左香港代理
其他人仲可唔可以同blumann/mm官方買再ship黎香港?

係咪講緊果條TB?

所謂代理都係得啖笑
價又貴過其他舖頭一截
又可以自己訂番來

其實佢做左香港代理
其他人仲可唔可以同blumann/mm官方買再ship黎香港?

以前同而家都得
俾international shipping

呢篇應該係gel type(water soluble) vs uwb (water based)

unorthodox個主要成分係water但又唔係completely washed out by water?定係我睇錯

其實water base= water is main ingredient?

的確大部分uwb都唔會好似gel type咁易洗 (blumaan smp除外,另外anchor's 都算rinse得走9成)
原因係因為就算用水代替petro,都唔代表無用beeswax同一堆oil compounds,而
呢d ingredients都唔係water soluble
但overall uwb就肯定"相對上"比ob易洗

係咪講緊果條TB?

所謂代理都係得啖笑
價又貴過其他舖頭一截
又可以自己訂番來

其實佢做左香港代理

以前同而家都得

理論上邊個做代理只會影響b2b,水貨係大部分行業都唔係犯法,問題只係在於你可唔可以access到個貨源同你個cost可唔可以justify到姐
你唔係買數十pcs,都係當你散客嫁啦

係咪講緊果條TB?

所謂代理都係得啖笑
價又貴過其他舖頭一截
又可以自己訂番來

其實佢做左香港代理

以前同而家都得

理論上邊個做代理只會影響b2b,水貨係大部分行業都唔係犯法,問題只係在於你可唔可以access到個貨源同你個cost可唔可以justify到姐
你唔係買數十pcs,都係當你散客嫁啦

佢prospector平過Gary
利申:兩邊都幫襯過
其實係咪打個唔同type特性喺度會好啲
類似咁

Gel-type Pomade/Orthodox Water Based Pomade/OWB
- 最易洗(用水已經洗到)
- 會好似啫喱咁變硬
- 最唔抗汗/濕
- 通常較多Chemical
- 用完頭髮會變乾
- 用量最多
- 通常都High Hold

Unorthodox Water Based Pomade/UWB
- 易洗程度介乎於Gel-type同OB中間(多數2次shampoo就洗到)
- 唔會變硬
- 頗抗汗/濕(唔係落狗屎都冇問題)
- 通常都全天然或大部分成份天然
- 一般都會有少少潤髮功效
- Light, Medium, Firm, High hold都有

Oil Based/OB/油性
- 最難洗(要用偏方或者專用產品洗,偏方:乾髮落護髮素等10分鐘沖走再照常洗頭)
- 唔會變硬
- 最抗汗/濕(就算落狗屎都冇事,可以梳返)
- 通常都全天然或大部分成份天然(最主要睇主要成份係Petrolatum定Hydrogenated Castor Oil,但其實Petrolatum即係凡士林,都冇害)
- 用量較少,如果玩buildup再慳啲
- Light, Medium, Firm, High hold都有

遲啲再整個Q&A新post加落去
其實係咪打個唔同type特性喺度會唔會好啲
類似咁

Gel-type Pomade/Orthodox Water Based Pomade/OWB
- 會好似啫喱咁變硬
- 最唔抗汗/濕
- 用完頭髮會變乾
- 用量最多

Unorthodox Water Based Pomade/UWB
- 易洗程度介乎於Gel-type同OB中間(多數2次shampoo就洗到)
- 唔會變硬

- 最難洗(要用偏方或者專用產品洗,偏方:乾髮落護髮素等10分鐘沖走再照常洗頭)
- 唔會變硬
- 通常都全天然或大部分成份天然(最主要睇主要成份係Petrolatum定Hydrogenated Castor Oil,但其實Petrolatum即係凡士林,都冇害)

類似咁

- 會好似啫喱咁變硬
- 最唔抗汗/濕
- 用完頭髮會變乾
- 用量最多

- 唔會變硬

- 唔會變硬

加埋clay pomade?
-通常有kaolinite benonite 等clay particles
-有分water based/oil based
-texture look 多
-有助吸汗同令頭髮睇落粗d
-較重身
-medium至firm hold
-用量較少
-多數適合粗頭髮
類似咁

- 會好似啫喱咁變硬
- 最唔抗汗/濕
- 用完頭髮會變乾
- 用量最多

- 唔會變硬

- 唔會變硬

加埋clay pomade?
-通常有kaolinite benonite 等clay particles
-有分water based/oil based
-texture look 多
-有助吸汗同令頭髮睇落粗d
-較重身
-medium至firm hold
-用量較少
-多數適合粗頭髮
-部份會令頭髮變乾

加埋呢個?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞