有無人UG外國名校畢業返到香港人工仲係好低

465 回覆
55 Like 138 Dislike
本身學校都出得少hon啦
你估英國咩
有幾多人可以攞到85+?
唔講engine淨係講a&f 呢啲一年有成三四百個學生20個有85+?
講緊local嗰班好多都好高分入悉尼嗰兩間busjness school但係都極少人攞到85+
海外名校專科> 海外非名科專科=local專科 >>>>>>>>>>>海外名校乞食科>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>local乞食科
識fd dse得12分 數學u埋 去uk讀into 一年
都有uk大學讀啦 香港傻仔辛苦讀asso hd
最多升city poly 笑而不語
睇admission rate同就業基本上madison/umn都唔會ucla level啦
如果呢啲都計我諗你有好多間state school要計,例如uw, suny乜差campus cuny乜差campus gatech uiuc之類

ut austin搵工勉強我覺得ucla level
雖然out of state都唔難入, 75 percentile sat分數都只係ucla 25 percentile
但recruitment就唔差,始終texas market夠大而ut engine/business都算好
歐洲啲名校係香港先係真孤兒仔
呢位巴打就心水清喇。

一個typical嘅sen man係八年就升。partner大概15年。

我個senior manager先啱啱30歲。
當年secondment一年幾,去完外國翻嚟就即刻升。
巴打好熟美國top U
邊間ivy出嚟?
sen man宜家一個月有幾錢呀?
以我所知第一年應該係8皮底,senior manager要開始拉下客做business development,睇project大細有bonus。
唔講邊間啦
8間裡面7間冇幾多香港人
講多少少驚比人起底
8間你會點排
你荷蘭uoa點會係孤兒仔呢
幾年exp先,香港fg ibd 起薪都70k+ 加bonus

香港hr應該會連science po都覺得垃圾
佢讀IT架喎
呢個學歷其實可以入到ibank果D..
top 3我覺得冇咩太大分別,第7/8就係cornell/brown
有人(包括我自己)覺得harvard第一
但有人鍾意個culture去yale
亦都有人覺得princeton stem好啲

cornell同brown係最易入個兩間
cornell cs/engine好勁,另外有幾個college under suny
brown就特別在冇ge requirement咁滯,好多大陸人take math/econ屈gpa

4, 5, 6就冇所謂
不過wharton undergrad business第一
ibd一定屌打美國啦
就算pretax香港都有housing拉返

不過tech美國屌打香港冇難度
淨係追求知識洗撚比錢買degree咩
去boston租個單位日日去harvard mit sit堂啦屌你返學撚
歐洲啲名校係香港先係真孤兒仔
香港hr應該會連sciences po都覺得垃圾

sciences po有好多分店
而且學校根本好多有主場優勢
出咗外國係學術界以外冇人give a fuck根本正常
就算東京大學去到澳洲加拿大都wfc

英美名校之所以外國都出名因為英文係主流語言
而英國有好多殖民地,仲流行緊牛劍
美國就係因為美國國力+多美國跨國公司

事實上就算呢個post我諗好多人都唔知英語非英美大學咩級數
例如唔係澳洲讀就會以為anu第一,實際上bcom/搵工另外三間更好
加拿大會以為toronto搵工最好,其實uwo richard ivey係第一,而premed最好去mcmaster health science

講到歐洲又有幾多個人知道bocconi st gallen stockholm school of econ hec paris呢類business ok好,每年都會有人去london做ibd
大陸都擺好多錢
講學術界Reputation
邊間ivy多香港人?
咪撚9up喇 無錢唔會入唔到Stanford 你知唔知佢會比幾多scholarship出黎
public school無錢就讀唔到
講緊non-citizen
分分中HR開你份CV出黎學校名變左亂碼
唔知你點定義名校
淨係識好多ivy女仔畢業讀pg考個牌嚟擺,或者ug出嚟做幾年野
就嫁入豪門做闊太
從此日日凑b整甜品做facial買名牌
人哋根本冇擔心過人工嘅問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞