有無人UG外國名校畢業返到香港人工仲係好低

465 回覆
55 Like 138 Dislike
因為連登仔自卑囉
一間學校係名校都要講到人哋係野雞去掩飾自己嘅自卑都唔知做乜鳩

窮撚特質自卑
MIT Harvard
唔係嘅話喺連登仔面前即刻同我收皮
香港人工好撚高wor 整體黎講 你要計埋稅後
除非你話美國做it嘅話
你都戇鳩鳩邊個有人話自己自以為好撚勁
係你地班戇鳩仔成日屌黎屌去踩鳩人咋on9
講中哂
其實三大只係排名高,
論學術水平不及UCLA
有陣時真係覺得連登真係好撚戇鳩
自我中心到一個點同時又自卑
我想去英國讀個master
香港三大level排名都高過佢啦
Exactly
不過同連登仔講晒鳩氣啦
講緊間大學係名校有幾勁無啦啦拉落去dse個分數話人哋野雞
極為自卑到一個點
我從來無笑野雞大學
當然連登仔都係On 9 以為全世界澳洲U 都野雞
係睇唔起啲on9仔串串貢以為自己入到澳洲U 好撚勁不可一世個啲人姐
事實上就係大公司老細剩係識牛津劍橋呢啲名校
170k 税後都100k USD 一年

我身邊我個個做FAANG 都差唔多
反而 有個做iBank 計埋bonus 有240k

税後都差唔多10萬蚊港幣一個月
我哋攞住個名校名返嚟唔撚把炮得?
做我哋跟班啦屌你老母串柒柒

成日以為人哋串鳩你自撚悲
部份連登仔一世唔改一世都做下等人俾人騎着
就算讀完名校返嚟廢嘅人哋都有爹哋媽咪有錢你吹得人哋脹?人哋個環境已經贏咗你啦仲以為自己喺度笑鳩人哋就可以贏到人超越人哋

失敗者心態
係呀 舊公司有成五條友都係Ucla UC Berkeley 作地成日都講笑咁講 係香港讀唔成書先出去讀 唔係屋企有錢去外國讀書 實要去考狗 讀asso
係啦係啦係啦係啦
OK當你冇笑咁其他大多數連登仔人有笑啦掛

當你見到嗰啲戇鳩仔話所有澳洲大學都係野雞嘅時候你有冇出過聲?

題外話你覺得港大內容同埋考試難啲定係usyd? 介唔介意講吓你讀邊科
你覺得可以改變到連登仔啲心態?
晒時間同啲on9 連登仔講野,你點講都會搵到野笑你
不如裝備好自己讀好啲書

Hku science
USyd health 科master
我就覺得hku 考試食腦多啲
不過唔知其他科點
笑撚死 d井底真係好撚鍾意衝出黎
至少有很努力過講吓呀
同抗爭一樣道理
明事理嘅人自然會理解我哋講個重點
其實呢個post開到咁多頁真係痴撚線
樓主本身只係想講好多外國柒頭grad咗乞食

一班人屌鳩外國grad讀唔成書
另一班人就話我間學校叻啲吹呀

客觀講呢個post主要個3個statement都係事實冇錯
1. 外國grad乞食多
2. 好多去外國嘅都係local讀唔成書
3. 外國間學校(係外國)屈機過你local三大

可以拗咁耐已經唔係拗事實係拗意識形態
我都好鍾意拗學校因為我自己係外國讀都覺得d同學好撚廢

講真econ/stem phd個班ta咪又係北大清華首爾國立undergrad加幾個top英文u嘅移民 (印度仔/東歐人/猶太人)純種美國人真係唔會多過50%

幾十個nobel返學有撚用咩,undergrad 10個course 8個搵lecturer教
出文叻個班prof一半半,有啲真係教書ok,有d英文含緊撚咁don't give a fuck
我當年senior seminar有個nobel佬教,但一來唔會靚grade,二來佢都只係掛個名同另一個教書佬一齊教個course,300個人爭20個位
根本on9

而且讀大學根本就係職業導向
你想做prof咪去research好嘅學校囉
唔係就睇邊度搵工好啦
淨係追求知識洗撚比錢買degree咩
去boston租個單位日日去harvard mit sit堂啦屌你返學撚
UCLA 畢業未必高人工. HKU 畢業生都可以搵得少過讀Ive. 其實好難就咁攞你一個朋友既例子 就下定論

不過如果計世界排名, UCLA 就一定比三大高得多. 不妨google 下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞