有無人UG外國名校畢業返到香港人工仲係好低

465 回覆
55 Like 138 Dislike
我自己覺得牛劍都好多鳩master cap水
只不過lse/ucl更多

例如cambridge d MPhil in Planning, Growth and Regeneration / MPhil in Conservation Leadership / MPhil in Political Thought and Intellectual History 2:1就得
聽個名wtf嗰啲就知好大機會cash cow

基本上唔係諗住讀上去走去讀呢啲master一睇就知冇撚用
我就唔覺有人覺得:嘩你完lingu之後去cambridge讀mphil in conservation leadership好勁呀
undergrad高gpa+intern學校就算一般般都唔使搞咁多,洗底去牛記senior status juris prudence/ppe
識人讀 US Williams 同埋 Smith College, 做野好撚勁
Fresh grad超presentable 同埋D storytelling 好似做左好多年野咁
你有無去過外國讀先,我覺得你應該未見過真係教得好既係點真係教得好既會講到書上面無既,呢啲先係寶,同埋嗰course design已經好唔同,照textbook教嗰啲先係廢,我自己睇都得,但可惜大部分香港prof都係咁但咁教既話,你學緊既嘢已經係太舊,不過可能engine先係咁話名校同三大一樣,我自己ug係香港讀都唔會咁講,我哋curriculum仲差過台灣
我哋必須承認就算DSE 13分入名校,佢grad嗰陣已經超越左三大一般人,係好sad但呢個係事實當然三大都有勁人,但名校都有勁人,但邊個勁啲都好難講,但人地受既教育比你好,勁過人地唔係唔得,辛苦少少,我就係呢類人

不過各有己見,如果大家覺得三大勁就三大勁,唔需要再討論
UK G5 grad
3yrs exp: 30K
有幾on9先講得出呢句說話
按照你邏輯, 公開試=一切
hd/asso上u就算first hon都廢過公開試入u但third hon
比你做hr死得人多
原來係咁
關咩事睇人同際遇,可以好大分別
佢係咁講
條友係咁話 留喺度in state平 唔過去
佢正正係留左喺public school 係我地international三分一學費
conservation leadership 係乜9黎
根本係睇自己想行到幾遠

佢要升職加人工你老閪都阻唔到 讀返個專業 做小生意多個收入

係hea底咪過啲輕鬆啲嘅生活囉
UCL應該冇問題
Imperial 唔太清楚 但應該都ok

利伸: 非engine
Ucla 都高過啦
真,利申前門入
我欣賞你呢個reply
你比人fake鳩你
math正常track 90%淺過香港+條curve鬆手
至少upenn有calc i ii iii sample mid term你可以google睇下

我個間u有得留comment比d study abroad過嘅人講邊間學校點
同hku cu有program, d comment係:
courses are necessarily difficult
very harsh grading之類
不過轉咗新網頁搵del咗個page以後會唔會再show
DSE 35分>>>>>>>>> Harvard , MIT
Imperial Master 點睇
Engineering 應該最少同牛劍一樣勁掛
36 先升sen man ?
你咪就係最叻9 up 嗰啲lmao
識讀書唔代表識番工
Brown 呢?
吹到ust honor先勉強貼到Ivy
會唔會未免太低估ust
有個好既學歷背景仲係搵咁少根本就係個人廢
講真出到黎做野就係睇cv同能力 仲講乜9學歷 學歷係攞黎畢業入大公司做 你入細公司就抵你啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞