有無人UG外國名校畢業返到香港人工仲係好低

466 回覆
55 Like 138 Dislike
UCB 3大以下?你搞笑?
樓主想表達出因為間U出名/勁 所以學生理應都勁 再引伸到應該搵得比較多錢
我反駁好多名校既都係用錢鋪路入去 唔代表佢勁
真係要比較就拎入U果下先傾

你就直接拎個畢左業出埋成績既出黎比較
(畢業真係弱智都做到 名校都咁話 除非極學術既科 入黎玩自己)
你覺得邊個做HR會死得人多?
根本我同你諗既唔同
有錢但唔夠分香港三大都有方法讀
咪又拉去錢喇 你搵錢機黎咩
讀書之後你驕傲地方得搵錢?
正正常常有料唔會去澳洲 不論undergrad/postgrad
學術世界主流係歐美
而加澳洲大學質素每一年都之前都更差
歐美啲人叫澳洲做degree factories
完全冇哂學術底線
不過好多垃圾堆埋一堆 又甘心留喺澳洲 造就好多井底之蛙
Ranking 澳洲係咁升
答你唔到因為我唔係美籍同cs
但發現佢哋好多基本野都唔識
身邊好多同事都呻有同樣情況
同意
我想知有咩基本野唔識
講經,澳洲個d野雞廢鳩就真係算數啦 邊有得同我美帝第一公立ucla比。。。真心差好遠 ucla正常major講緊係得全美10%左右錄取率 熱門到好似bus/computer science/data/communication 係得5-7%
利申:2021grad
見上面好多人講ranking
香港人主要睇QS
但美國本土睇US NEWS best college
甚至Forbes都有出排名

Criteria完全唔同
例如QS會計有幾國際化(多強國人咪國際化囉)
但美國本土根本don’t fucking care

有啲ranking屈機到計間學校出過幾多Nobel prize winner

一間學校勁唔勁,完全取決你自己把天秤
主要係因為兒登仔無出過去世界真心見識淺博 所以以為自己個city個3大就係世一 其實呢個觀念同支那人冇乜分別 以為清華北大堪稱哈佛麻省理工
喺美國唔係真係最最top 但係放眼全世界佢依然係好top 因為係「美帝」第一公立大學
唔想自爆講咁specific都幫唔到樓主
我想表達嘅係外國UG質素的確有少少參差
所以唔好咁大期望話讀到乜乜U嘅UG就會好高人工
冇包生仔呢樣野
巴打 先唔講最最top
就算「最top幾間」都真係數唔上UCLA
公立唔會代表佢優秀啲
連登仔真係講經吹水能力世一

知唔撚知international student(身份最低賤最會先會被考慮)係美國要入UCLA正常嗰啲major錄取率幾多

你要入稍為熱門少少嘅科基本上係要入排名高嘅CC、做無限義工(包括黑鬼危險區)、做club高職位)、讀到成隻狗咁。。。。
你講嗰啲朋友講緊係入啲咩廢垃圾major(history, chinese, linguistic, Asian study......) 咁的確係會比較易 但根據stat都要3.6以上,not to mention我上面講嗰啲熱門科係全部3.9 4.0都有9成人入唔到
唔通會低過英國澳洲嗰堆比錢就入到架咩美帝不嬲出名世一勁世一難
其他國家唔使討論 冇價值
勁唔勁見人見智 個個把尺唔同
我就覺得UCLA中規中矩
你話好top其實真係唔算
因為前面有成十零幾間頂住
同埋

第一公立大學你係咪數漏左UCB
樓上呢d ucla柒頭真係搞到抵ucla間中就比高登仔連登仔拎出黎做搞笑binc例子

ucla公立第一都講得出
講完你自己有冇忍唔住笑
有冇聽過berkeley啊
仲有suny ithaca
都未計ucla cs同business econ比umich cs同ross屌打

直入定後門撚啊

btw唔洗諗住寸返我啦
呢個post追咗超過5頁嘅巴打個個知我咩料
我都冇撚點直接寸人
不過如果你唔係假膠而係直線覺得ucla係公立第一嘅話我第一個笑鳩你
屌我懷疑係usnews ranking直必撚
不過唔洗拗usnews suny ithaca排18
都係屌打你ucla 20
新加坡 大陸 香港 澳洲 好多哩類大學
讀哩啲真係劃花自己個底兼浪費時間
咁我真係覺得好低人工喎⋯⋯
唔係驕唔驕傲嘅問題
根本係張cert唔掂,關dse咩事
唔係讀專科預左出路難好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞