有無人UG外國名校畢業返到香港人工仲係好低

466 回覆
55 Like 138 Dislike
amherst college
唔係umass amherst

usc係美國top 20-25度
10-20年前好廢
但校友好有錢+團結
好肯捐錢比自己學校+叫仔女返去讀+請校友
結果出好多錢買人,同埋呢10年興IT, usc engine都難入好多

umass amherst就算啦已經唔知排咩位

至於你問學生質素
我覺得我d同學作文同9up好叻, arts and humanities屌打我
不過我諗正常鬼佬都係9up勁,只係名校個班多返少少common sense同有睇國際新聞
我take過幾個math course, d assignment同香港比淺唔少, 但d鬼佬都唔識,我輕輕鬆鬆就拎A
我覺得呢度d學生median質素同我三大bba friend差唔多

top 20%就應該ok嘅,math/engine高gpa個班唔少中國人
但其實私底下都知道佢哋當年中學排30幾去美國讀,唔係特別勁
top 10%應該開始堅料,始終集合全世界勁人,而且有啲junior year已經take grad course
仲有啲連登仔睇唔起既liberal art college 但呢啲college出黎既人勁到仆街 比起UCLA
都唔係嘅本地都好多勁人不過好多去咗外國。我覺得cu d 人係態度爭d, ust 個班好肯做同學唔會扭屎忽
你後邊嗰句嘢講出嚟冇意思㗎喎
Wfc
UCLA係出名 係reputation好 但美國本土根本大量呢類好嘅public uni 只係香港人見識少冇聽過

喺美國就千祈唔好當讀UCLA嘅係天之驕子
班IVY人/private college人當你笑話
好過ucla嘅public又唔係有好多間
berkeley
umich
uva (research未必贏,不過搵工個名應該靚d)

但private就真係好多間好過ucla
8間ivy
stanford, mit, caltech
williams, amherst, swarthmore, harvey mudd, claremont mckenna
chicago, northwestern
duke, johns hopkins
georgetown, cmu

nyu, usc, wustl, rice, emory, notre dame, vanderbilt呢啲就唔計,當同級
amherst 係umass amherst?
其實ivy league/聽開啲名校(你mention嗰啲)啲local 鬼佬勁唔勁/係咪真係好難入
之前去exchange 識幾個umass amherst同usc 俾我嘅感覺都係麻麻地勁
識親啲中同又係中學讀書唔叻但過到外國就個個都ucla/uc berkeley /imperial college
amherst college
唔係umass amherst

usc係美國top 20-25度
10-20年前好廢
但校友好有錢+團結
好肯捐錢比自己學校+叫仔女返去讀+請校友
結果出好多錢買人,同埋呢10年興IT, usc engine都難入好多

umass amherst就算啦已經唔知排咩位

至於你問學生質素
我覺得我d同學作文同9up好叻, arts and humanities屌打我
不過我諗正常鬼佬都係9up勁,只係名校個班多返少少common sense同有睇國際新聞
我take過幾個math course, d assignment同香港比淺唔少, 但d鬼佬都唔識,我輕輕鬆鬆就拎A
我覺得呢度d學生median質素同我三大bba friend差唔多
不過佢地做運動玩樂器take大學course,去非洲起廁所同埋爭住做人權鬥士個陣香港中學生仲係鳩下鳩下

top 20%就應該ok嘅,math/engine高gpa個班唔少中國人
但其實私底下都知道佢哋當年中學排30幾去美國讀,唔係特別勁
top 10%應該開始堅料,始終集合全世界勁人,而且有啲junior year已經take grad course

加多句現實廢事比人屌
哈佛Mit > 八大>all
Ranking research 名氣
又唔係話佢唔努力既 只係客觀分析姐
講真uk 好多master 永遠都係有錢同埋2:1就入到 所以指標性真係好低

只不過確實野雞2:1真係唔太難
羅格斯大學勁唔勁,有個親戚個仔由ug讀到pg,成日自high好撚煩
我以為呢個post係講ug
講間大學係勁唔勁係講唔係講呢啲咩?
定係想講admission rate 幾底先至代表緊間大學勁勁?
野雞大學野雞同學 俾同學質素都唔同
係野雞拎first都易過其他拎two one 啦
你唔講我都已經唔記得呢間u
2-3線state u啦你當低ucla 1-2個檔位
咁即係廢過8大啦
咁唔係點 衰過一次難得有機會翻身
比佢洗到底你又笑鳩返佢野雞易令2:1
正正就睇得出香港人質素
你衰過一次就永遠係loser 點努力都冇用
識幾個都係,不過佢地本身都好有錢,返工好似打發時間咁,搵幾多都好似冇所謂
Problem solved
樓主講嘅朋友就係我
講緊LSE 你講牛劍

Oxford 同埋 Cambridge d master 佢會shortlist, 首先大部分degree 都要UG first class. 同埋如果野雞uni 佢有機會要interview 同做多d assessment, 同埋可能仲會睇埋work experience

LSE? 對比牛劍佢地master 真係9 俾offer.
UCL 都一撚樣

所以如果你雞uni 上到牛劍master既話,恭喜你洗到底

利伸:UCL master
ucla真係好多香港人
識得件含大妹讀個一年taught master 鍍鍍金

一樣考到2A3O
其實喺學校唔覺,因為大部份香港人圍內校外玩,同埋分咗好多小圈子
Agger

利申 ucl master
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞