有無人UG外國名校畢業返到香港人工仲係好低

465 回覆
55 Like 138 Dislike
東京大學去澳洲加拿大一定唔會wfc
誇咗D

澳洲讀bcom係人都知unsw no.1 啦再唔係就uom
咁你又太低估左啲人

上網大把排名睇唔會唔知啦我做

不過加拿大我宜家先知原來多倫多大學唔係搵工最好

Bocconi stockholm應該唔會唔知
唔信咪算
好出奇咩
你估個個入standford都有scholarship咩
會唔會香港其實都係靠大陸nds 整勁嗰科 先後來俾人覺得勁
最多個間應該都係一年15-20個
其他應該每年<10
唔講邊間啦好易估
係啊 你肯報就有 特別屋企窮既話一定有(報入息 多數仲會俾多你
呃你托 一係你鳩up一係你識條友呃你
上到大學仲講個professor教得好唔好做乜,叻個班你放個紙牌係度都一樣勁。
Berkeley係三大或以下
人地research impact + reputation吊打三大啦下話
事實真係
但mit 入面叻同蠢嘅分別都好大
香港有心整到咁 令你挫敗 但其實無需要
首先想講
樓上stanford串錯咗幾次

而另外就係stanford唔係need blind
如果international嘅話你話要錢佢會諗諗再決定收唔收 (need blind就係唔會根據交唔交到學費決定)
但係佢如果收嘅話就會fulfill你申報嘅financial need
除非你報嘅時候冇寫自己需要financial aid

所以undergrad比唔起嘅情況只有你自己話交得起學費但原來有offer之後先比唔起
不過我就唔信,美國間間大學都要錢
比唔起特登溫同考sat當玩
最多唔捨得比架啫
amherst 係umass amherst?
其實ivy league/聽開啲名校(你mention嗰啲)啲local 鬼佬勁唔勁/係咪真係好難入
之前去exchange 識幾個umass amherst同usc 俾我嘅感覺都係麻麻地勁
識親啲中同又係中學讀書唔叻但過到外國就個個都ucla/uc berkeley /imperial college
香港思想讀大學要職業導向啫
呢兩間根本屈個network
比總排名好無意思 要比就比科排名 但都唔關ug事 都唔知比乜鳩
講真
UCLA同Berkeley UG本身勁
但香港人經community college 後門入就廢
有人Dse炒左 後門上番u 就算拎first hon,都係比人話一世後門狗
讀名校咪低囉, 好低添
明明講外國畢業後個出路
你班友又笑人dse/ce低分都升到名校
人地cc/foundation讀到畢業都要比人屌
冇討論空間,總知八大最勁啦

有得揀去外國,大把人都會揀去
Amherst college 啊
Umass amherst梗係廢...
有朋友dse best 5 11分,用左5-6年 終於UCLA畢業,翻o黎香港搵13k
睇你點define「好」,學費平CP值高?

冇傻仔會為咗UCLA放棄IVY,香港年年都搞ivy ball然後成班non-IVY美國留學生就留晒口水求人帶佢哋入去

根本就完全兩個層次,IVY嘅Admission rate長期keep住8%樓下,就係唔俾人cc搏大霧入去(除咗Cornell
我記得transfer就唔係 我fm時係need blind
lse排名差都垃圾咁
咩人都招
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞