有無人UG外國名校畢業返到香港人工仲係好低

466 回覆
55 Like 138 Dislike
其實嘈黎把撚咩
個個u都有勁人有廢人架啦
你唔係最撚top就唔出得聲討論咩
成日咩u 出黎垃圾英文廢
屌換個名 間間u都套用到架啦
唔易
所以先洗到底

入d公廁傻鳩master
咩咩conservstion leadership, regeneration嗰d一睇就知易入
只可以自欺欺人地洗底
牛牛d graduates不嬲都伏伏地
public school要硬食自己州d學生
你咁講 全撚部u都要拎高分區分資格架啦
我搵唔番個research 淨係記得喺墨爾本大學做嘅
個research係比較local同埋國際學生fail rate
同埋g8好多都會讀完果科之後俾返個%話俾同學知每個rage佔咗幾多percent

仲有一個額外嘅source係知乎嘅唔介意可以睇吓
Australia uni嗰個網站剷咗佢哋做嘅統計搵唔番
但係之前有人將個統計譯做中文放咗去知乎
上邊條友話要唔玩overall ranking 玩citation呀嘛
兩樣都on9, 不用分得咁仔細
係人都知唔使再講
有陣時啲嘢未必成正比
咩唔差連登仔話野雞喎
係咪想俾人屌老母

Hon多人讀嘅科一年都係講緊不下15個
點樣去用hon去分高低
係人都知就冇呢個post
做唔到嘢但係又未必攞唔到高人工嘅
人哋用學校名出嚟已經可以去攞唔低嘅人工
名校光環一直都有, 對搵第一份工的確有幫助, 之後就自己食自己lu
最on9就係有啲人去名校讀過summer course/ 甚至係online course之後係咁同人講佢係名校讀 乜乜柒柒
連個FB detail 都改埋
會唔會真係呃到啲sup9 HR
一間大學勁唔勁
無理由容唔容易入來衡量
你咁講馬雲搞果間大學
一定係世界第一啦
宏觀d睇綜合 就業 工資 師資 學科 雇主評價
比較客觀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞