有無人UG外國名校畢業返到香港人工仲係好低

466 回覆
55 Like 138 Dislike
你都係講消楚你係PG admission 把啦
你都係講楚你係PG admission 把啦
我覺得討論美帝D UG都嘥氣
一來美帝個系統複雜好多, 一大堆liberal arts, 公立學校又要比人質食屎
(再者連登仔連ivy有邊八間都數唔撚到架啦 )
我覺得連登討論+比較大學應該加2條規矩

1. 先自己報上咩國家讀u
2. 每個人只可以係讀過嘅地方/冇讀過既地方各自比較,唔可以溝埋廢事有bias

例如澳洲仔可以comment澳洲唔同既大學互相比較
或者英國同香港加拿大比較
但唔可以澳洲同香港比

香港讀local u嘅只可以local u互比
或者比較英國澳洲美國
唔可以三大vs英國之類

如果同時讀過英國香港
可以比較但要講明

咁樣比較唔包括自己既國家先中立
呢度個個一講到自己間u同國家都起撚晒鋼
得我一個唔介意話美國d 學生廢
澳洲大學40-50%硬掛科率喎
點樣易畢業啊
佢哋唔信㗎啦
你攞唔到85分讀hon就唔好出嚟廢噏啦
你估我就好似英美加係咁派on咩
澳州hon係比啲想留係嗰度讀PhD嘅人去,我直接返嚟返工咁我比多年錢去讀做乜鳩,反正係HR眼中都係差過英美同等hon嘅graduates好心啦日撚日係到講到澳州U咁勁 咪撚咁自大啦 澳州頭幾嘅先等於英美嘅2nd tier咋,仲要香港連登仔由頭到尾都係笑班垃圾回流香港人啫你就spin到去係個個都笑間U咁,邊個咁得閒走去笑佢哋啲local,你成個支那人咁撚玻璃心講一講就起晒鋼,如果你張CV上面有靚grade靚intern嘅咁張澳州cert咪算value add囉;如果你CV乜柒都無,英文又講到1999咁你咪就係俾錢買degree嘅垃圾囉,最終咪又係睇你個人
笑撚死 到以為個個出國都係10分都無
無知到好𠹌肉酸 望到都老尷
講真DSE咁撚易 都好望無25分以上 老實講 證係英數通都輕鬆5以上啦
幾好奇層樓係咪讀緊ive仇我呢d富人成功人士
新加坡個堆先係亞一
Fail rate高 你拿到honor就係勁啦
Fail多過一次要你某d科要你轉科要你退學啊
澳州hon係比啲想留係嗰度讀PhD嘅人去,我直接返嚟返工咁我比多年錢去讀做乜鳩,反正係HR眼中都係差過英美同等hon嘅graduates

知唔知自己講緊乜
澳洲讀hon唔一定去PHD喎
好多去ibank mbb如果讀商科嘅話
有好多phd candidate 都係Master/mphil 上
讀Hon 反而出嚟做高薪一族

如果H R係識嘢嘅話澳洲讀hon嗰班係講緊成個系最勁嗰兩三個percent分數最少要講緊攞80wam
仲要如果你係first hon仲要係hon度維持到85先至得即係講緊最後攞到first hon只係得個10個以下

咁當然香港好多HR唔知嘅

連登仔句句都話所有澳洲野雞你同我講係話笑緊個人
大陸嗰兩間同日本果一間都可能係
依家真係排唔到去香港
Defer rate同pass rate 兩回事嚟
如果你有睇新聞嘅話defer rate 係講緊八成local
Defer
而八成入邊多數都係fail 先至defer
我冇記錯之前有個新聞話七八成local 喺讀大學嘅時候至少fail 一課

至於Fail rate 之前都有新聞講過呢個問題
最高fail rate 嘅大學usyd係講緊接近36.8%fail rate
Local咁撚高分入都要fail 你話我聽代表啲咩
你top tier有冇個分界點係點定義先
要轉科嘅話通常都係嗰啲醫療科
例如悉尼大學讀獸醫如year2果攞唔到65+or fail就要轉做讀動物科學
咁hold USA passport 當唔當i student?
啲人(應該有唔少)本身美國籍但係香港讀唔到書走咗過去讀
大把科肥多過一次或者兩次都要轉啦 或者分數不過某標準 精算心理會計法律
Top tier 你哋嘅要求要去到top15先得?
2019年數據
傳統都係 美中英德 之後就到澳洲
加拿大歐洲果堆國家 法國 瑞士 西班牙排仲後
澳洲算係做得幾好啦

Australia is home to 271 or 4.4 per cent of HCRs, behind the US, 2737, (44 per cent), China (which Web of Science calls “Mainland China”) with 636 (10.2 per cent), the UK, 516 (8.3 per cent) and Germany, 327 (5.3 per cent).
The rest of the global top ten are Canada, with 183 HCIs, followed by the Netherlands (164), France (156), Switzerland (155) and Spain (116).
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞