有無人UG外國名校畢業返到香港人工仲係好低

466 回覆
55 Like 138 Dislike
力頭兩三間勁過澳洲
Ranking 唔係咁講喎
咁香港三大係咪都不值一提
錯啦 加拿大係得多倫多大學排名前少少
其他都差過或者同澳洲排名一樣
你嗰三大係Imperial Oxford Cambridge定Standford MIT Harvard?
事實係澳洲係世界citation量排第4
唔好拿ubc呢種野雞來同澳洲top tier大學比
ubc 排51名 仲差過university of queensland 42名
Citation ranking 都輸喎

你話頭一間OK二三間肯定唔係
Hk
我諗佢想講香港啦
Anu都野啦
uot ubc mcgill 點會啊
我諷刺佢啫
你幻想中加拿大太好
實際現實就係citation量澳洲全球第4
綜合排名澳洲比加拿大整體高
悉大全球就業競爭力排名第4-5
人地實際數據 你就personal experience
Fail 影響你畢業hon成績啊
Fail一科你就玩完啦
而家澳洲招聘成績最起碼credit
你肥連最低標準都達唔到
上面講埋D咩rankings citation rate呢D得啖笑, 唔同科有唔同標準
如果乞citation rate轉哂做熱門野就得
做得野一排就發覺名校同工作實力唔係必然關係公司有個oxford又有其他冇咁名既大學
反而oxford嗰條友寫d野出黎最冇內容 做野又唔醒 最醒目&d 野最高質嗰個係雞u出黎
連登仔會話成班垃圾都入到咪fail rate 高
以前有一個項目去上海工作過
同團隊有一個同樣來自牛津既女生
做野咩都唔識 成個團隊佢最拖後腿
脾氣最大又係佢 反而有個澳門大學幾好
好神奇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞