有無人UG外國名校畢業返到香港人工仲係好低

466 回覆
55 Like 138 Dislike
英雄
講緊個老豆?
舊公司識過一個LSE UG 同我同年
能力真係麻麻地湊仔咁湊

轉咗工而家成team九成oxbridge畢業
就覺得名校出嚟都唔係真係想像中咁遙不可及
個重點都係番香港所以人工低

留番係美國返工每年170k USD 輕鬆
唔轉咪多幾千5萬幾
點會多9條街
轉唔轉我都識人都知價
我淨係唔識ey啲人姐
睇咩科架喎 有啲錢要讀名校唔難
畢業生質素包唔包家底
同埋你唔無白人都係難埋堆

IB好多香港人就算外國大都係30歳卡住左係director位 要番番香港搵食
太多人加州cc trans過去做壞個市
Ucla好易入
識有人dse 幾分都入左

論難三,本地可能仲難
但前題要有錢
美國asso仔
應該得三大仔care呢啲嘢,勁既名校仔根本已經唔會當三大係競爭對手
UCLA點都唔算名校呱?

再者呢個社會開始轉營,名校都比不上專業技能
好撚慘 會考衰過一次 就否定哂人地三年讀U既努力
big 4 36先升sm唔係mid join/25歲大學畢業一定好撚廢
36歲升p就差唔多
我唔係識好多big 4人,但我以前跟過個big 4出嚟嘅老細
佢堆fd 35歲唔少升唔到p坐係sm
但至少sm咗幾年

我頭先想港交所a1搵下都搵到個31歲前已經sm,依間就算難咗都未至於delay 5年
https://www1.hkexnews.hk/app/sehk/2020/102483/documents/sehk20082401465.pdf
Mr. To Kwong Yeung (杜光揚) (‘‘Mr. To’’), aged 42, was appointed as our Company Secretary on 30 May 2019.

He worked for Ernst & Young with his last position held as a senior manager from September 2000 to November 2009.

九條街可能誇張咗
但30歲外國grad先得5萬真係唔覺得local會差幾多
5年上m都5萬,27歲做多3年點都6萬+啦
何況呢班外國友比咗百幾萬出去,比百幾萬個npv去到45都追唔返
好多學店
你肯俾貴人 一兩倍錢
點解唔收你讀
而且讀完唔係包生仔
一定搵到好工 高人工?

8成去澳洲讀大學都係DSE 考衰咗(15-20 分左右)
DSE 考得差無人怪你
最on 9 嘅就係個啲考得差去澳洲,然後用U 排名去掩飾自己考得差嘅事實
謙虛少少,俾心機拎first hon 咪無人會笑9你囉

根本笑緊嘅就唔係間大學(in fact ANU UMelb USyd 呢啲都幾勁)
而係個啲唔肯承認自己考得差嘅柒頭,仲係到串串貢懶勁嘅7頭

利申:hku + usyd grad
勁嘅名校仔會知道每年ibd summer analyst class裡面最多個幾間係
北大,cu, ust, nyu
唔勤力認真執cv搵intern,prep interview等grad咗揸兜

自大嘅名校仔grad咗之後可以去做ibank bo打飛機話自己係ibanker
呢個係香港/英國文化最閪嘅地方
講出身講背景
衰一次無得返身

可能佢30 40 歲揾工都仲要用17/8 歲嘅成績去judge佢
想問連登仔UNSW點睇
人問題
廿尾先察覺自己低?
ucla cc個班就走後門廢嘅
international考sat直入應該幾難
不過香港一年直入ucla嘅應該都冇20個
反而cc轉入去隨時100-200個

(冇實際data,只係靠估,不過美國undergrad普遍間間都少香港人直入)
正確,讀名校又自大既應該得香港人,一味以為校名就夠抽真係勁既香港人就係會做哂你上面啲嘢,不過點解咁多香港人係外國仲要番香港做intern
唔係最多 係比多佢啦
其實讀得名校有好多到唔係打工,而係接手家族生意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞