有無人UG外國名校畢業返到香港人工仲係好低

465 回覆
55 Like 138 Dislike
你就係dse13分 去外國讀 然後ff自己勁過三大人?
睇科 有d科可以幾伏
eg material engineering
我都想去美國讀
係Big4做8-10年左右已經可以升senior manager,邊冼36歲
睇你入去讀咩科
Econ 嗰啲就難入姐要ug 1st hon
Management 嗰啲好易入
咩state 就算係public school international一樣要俾好貴
State u就真係平啲 但我唔信有人入到Stanford但走去呢啲學校
會唔會有機會係唔捨得搞得掂學費都要生活費,當你借,你唔係讀出路好既科,本身屋企窮既,唔好話百幾萬,幾十萬都係好多錢
一定唔會
好似上面巴打講
如果你入到, 會跟家庭收入睇下cover到幾多成學費
同埋真係好鬆手下, 你夠勁真係比埋錢你讀
所以條友9成9搵藉口話唔去讀
我又唔信屋企有錢又真係入到屋企會唔俾佢讀
其實Oxbridge 都收好多你哋所謂嘅雞uni
Mphil econ 大把Essex Sussex liverpool 呢啲入到去
學術界嚟計有句寧做雞頭不做鳳尾
當然同埋唔同科唔同標準喇
講果個我黎 所以我都唔信
因為眼見UG係外國名校畢業番到黎香港都撈唔掂個班人
多數都係因為CE / DSE 唔太理想先走個班

反而有d人DSE 考得唔錯用DSE 分直入外國中等名氣大學既 返黎香港反而撈得唔錯
睇下個admission rate 就知無可能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞