[真係完場]全職媽媽放大假(5)

915 回覆
29 Like 5 Dislike
如果呢個post同之前嗰兩個咁都係臨尾先至好多人喺度討論呢個show,咁大家覺得到時開多個新post好唔好

乜你覺得仲有好多人討論咩

呢個 post 去唔去到1001 都成問題

做左好多年CDrom, 為左呢套野開account去推po
(唔好屌我CDrom )

算你啦
好想比 Christy 湊

日日係到求你

換套靚衫求我啦

但最後Jade 好似鍾意Inez多個Christy

Jada
[quote]好想比 Christy 湊

但最後Jade 好似鍾意Inez多過Christy

Jada
[quote]好想比 Christy 湊

但最後Jade 好似鍾意Inez多個Christy
重要嘢要講 n 次?
但又錯返
重要嘢要講 n 次?
但又錯返

證明我真係新會然
重要嘢要講 n 次?
但又錯返

證明我真係新會然

日日係到求你

換套靚衫求我啦

求下你…我哋…一齊…去

日日係到求你

換套靚衫求我啦

求下你…我哋…一齊…去

Bosco 都望
如果呢個post同之前嗰兩個咁都係臨尾先至好多人喺度討論呢個show,咁大家覺得到時開多個新post好唔好

乜你覺得仲有好多人討論咩

呢個 post 去唔去到1001 都成問題

做左好多年CDrom, 為左呢套野開account去推po
(唔好屌我CDrom )

依家諗返成個show最無恥係Oscar,日日俾個靚女s求佢丶抄咗幾個靚女s牌丶瞓落個靚女嘅膊頭度抽水

真係好葡萄
開第2季,繼續搵JEANA湊第2個,咁咪知邊個問題囉

湊Oscar一定無問題

閪老竇又要再送消毒液?
諗起都肉赤

點會肉赤? 可能係 sponsor 啲禮物黎
依家諗返成個show最無恥係Oscar,日日俾個靚女s求佢丶抄咗幾個靚女s牌丶瞓落個靚女嘅膊頭度抽水

真係好葡萄

這些機會...

真係好葡萄

講漏左,仲要俾個靚女知道你淨係無抄佢牌之後,佢會發火問你點解唔抄佢牌
這些機會…
開第2季,繼續搵JEANA湊第2個,咁咪知邊個問題囉

湊Oscar一定無問題

閪老竇又要再送消毒液?
諗起都肉赤

點會肉赤? 可能係 sponsor 啲禮物黎

自己冇得用喎
本來睇細路同靚女
點知個老豆,海之子咁好睇

海之子真係carry 成套真人 show
9upper 又得,認真又得

好唔捨得海之子一家
Elva 媽媽、千千、海之子簡直carry曬成個節目

真係好葡萄

講漏左,仲要俾個靚女知道你淨係無抄佢牌之後,佢會發火問你點解唔抄佢牌
這些機會…

本來睇細路同靚女

好唔捨得海之子一家

我係一個做左十幾年兒童及青少年工作嘅社工,亦一直有同幾歲嘅小朋友做開兒童遊戲治療。平時上呢到都係只睇唔留po, 不過我從第一集睇到依家完,再每日上嚟睇哂大家嘅留言,我都想從我嘅經驗講下Jeana同峰峰。不過帶定頭盔先,因為我冇真係直接接觸過佢哋兩個,所以不能完全判斷正確。

其實我係認同之前個集個專家話峰峰其實好敏感,佢打人應該係啟動左佢嘅自我防禦機制。一個咁細個嘅小朋友離開自己熟悉嘅環境同媽媽,同一班完全陌生嘅人生活。佢應該感覺到極度唔安全,小朋友其實係好需要安全感。而我估佢覺得呢一點照顧佢嘅Jeana 比唔到佢,大家回想一下Jeana喺第1日買蛋撻比佢食嘅時候未吹涷已經隊落佢個口到,跟住自己仲忍唔住笑話自己都頂唔順,第二日又唔記得同佢刷牙拖住佢來回跑左幾轉,當時峰峰對Jeana 反應都未咁大,同日下午峰峰條片濕哂佢以為冇片,放低左佢比ceci 照顧。峰峰應該更加覺得佢比唔到安全感佢。而另外有一點大家一直忽略嘅就係峰峰有一個半歲到嘅細佬,表面上佢父母都好錫佢,但我有好多處理過嘅小朋友一下子適應唔到由所有人嘅焦點同係父母嘅唯一,一下子要比人分薄左佢嘅愛。我估佢哋未好好幫峰峰處理到呢樣嘢,令小朋友除左感覺好唔安全,仲有都幾需要得到人嘅完全注視。而Jeana同其他保姆有一點唔相似就係佢比較在意自己拍緊節目,佢往往將重點放左係同鏡頭對話,當峰峰覺得自己得唔到100% 嘅關注佢就會開始用打人,講反話呢啲方法嚟尋求得到大人嘅關注同表達對大人唔理佢需要嘅不滿。
我做過好多好多個案家長打嚟向我求助都會話自己小朋友情緒行為有幾差,有幾唔乖,我更加見過有家長不停向醫生投訴自己個仔好活躍攪唔掂最後醫生為左滿足家長就開左ADHD 藥比小朋友食,但小朋友其實係冇病。但我自己有個信念,沒有天生的小魔怪,我接觸過嘅個案,9成問題源頭都源自家長管教。
其實一直冇大人處理到峰峰嘅不安感,小朋友嘅情緒同行為好多時源於佢覺得自己唔夠愛唔安全,於是就做出好多傷害自己同別人嘅行為。我相信佢父母可能唔個知點處理或者未發現到問題,又可能為左填補峰峰多左個細佬嘅唔開心,都相對地遷就佢嘅脾氣同情緒,令佢越嚟越犀利。
其實當小朋友發脾氣傷害人嘅時候我哋需要立即停止佢呢個行為,先講出佢嘅感受,我知你好嬲,因為.....但打人係唔啱嘅,人呢係用嚟錫唔係用嚟打嘅,如果你好嬲,下次可以試下打枕頭(提供其他option),姐姐比你打都好唔開心。
最後我只能講峰峰同Jeana係個錯配,Jeana一直希望峰峰愛佢,錫佢,但峰峰係個覺得自己都唔夠愛嘅小朋友,佢又覺得你令佢咁唔安全,佢點會分比你。

你講得好岩,細路係好需要安全感,而且可能體型視覺都唔同,對住唔識既大人有不安感
我媽俾我睇返一段係關於我細個係澳洲由我姨丈拍既片,入邊既人有我媽,我,我姨,姨丈同佢地個女姐係我表姐,我同我表姐年齡相差約半年,果陣我地分別大約歲半同一歲多d。條片一開始就會見到一樣好得意既野,就係我媽明明仲係間屋入邊,只係去左沖涼,我就即刻喊住叫呀媽呀媽,完全唔肯收聲,就算我姨抱住我氹我都無用,因為根本唔係果個俾到安全感既人,去到中段兩個bb熟落左(我表姐好鬼叻,我地一樣識行識走但佢已經識得用講d簡單既話語表達自己食夠未飽未有咩感覺之類,但我仲只係識得叫呀媽同埋喊同埋講d無人聽得明既 bb話)又出現同一件事既時候佢竟然識得攬住我講呆呆豬乖乖豬(可想而知佢幾醒)然後我即刻收聲笑返
本來睇細路同靚女

好唔捨得海之子一家

Elva
本來睇細路同靚女

好唔捨得海之子一家

日本嗰邊都係靠Rainbow姨姨撐住咋
峰峰 老豆同阿媽真心好差

個男人一睇就知唔係好人,閪格

其實佢老母一睇就知八婆格啦
由一開始選中到去日本ending
講既野都以為自己有偽人光環咁 煩膠到死
最後Jeana見到峰峰老母個氣氛都幾老尷

真係好葡萄

這些機會…

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞