[真係完場]全職媽媽放大假(5)

915 回覆
29 Like 5 Dislike
如果有第二季就好

如果有, 如要邊個藝人?

viutv員工?

我都想係, 係我就cut哂集集都係elva

elva一定要繼續再黎

以前真係完全唔知佢邊個
依家會留意佢

我都係 之前淨係聽過佢個名
冇留意係邊個 以為又係平時d 乜乜女神
點知咁正
CSL 同 viutv 都係李小超既
可能酒店都係期下有股份既公司
證明班細既 sell 到班大佬比錢搞
thank you 晒台前幕後

麗豪酒店
應該純粹係sponsor
海之子話elva姐姐9分,因為10分係留畀老婆,真係好sweet
反而達達話ceci 300分但老婆99分

兩公婆唔會計較呢啲啦

你以為啦
小氣起上黎

Kit咁大方

ceci 都好醒目識做, 即刻話佢老公唔好咁講啦目

睇到 ceci, kit, 佢老公 三個都好識做人.

初初個小朋友拖住 ceci 無去媽咪嗰到, 係 ceci 鼓勔佢過去攬媽咪既

其實睇到個小朋友都好想過去攬媽咪 (睇去衝過去既速度就知),
係驚會無咗 ceci 先一時唔捨得啫.
如果有第二季就好

viutv員工?

elva一定要繼續再黎

以前真係完全唔知佢邊個
依家會留意佢

點知咁正

真心覺得elva超正
如果有第二季就好

viutv員工?

elva一定要繼續再黎

以前真係完全唔知佢邊個
依家會留意佢

點知咁正

真心覺得elva超正

其實點解倪晨曦咁正 公海咁耐都冇人講
感動嘅係
大家睇一弓
如果有第二季就好

viutv員工?

elva一定要繼續再黎

以前真係完全唔知佢邊個
依家會留意佢

點知咁正

真心覺得elva超正

佢做過咩戲 ?
拍過咩劇 ?
上過咩節目 ?
如果有第二季就好

viutv員工?

elva一定要繼續再黎

以前真係完全唔知佢邊個
依家會留意佢

點知咁正

有無巴絲有link睇番come on baby請Elva個集
如果有第二季就好

viutv員工?

elva一定要繼續再黎

以前真係完全唔知佢邊個
依家會留意佢

點知咁正

真心覺得elva超正

佢做過咩戲 ?
拍過咩劇 ?
上過咩節目 ?

我8個都係第一次睇(4個褓姆, 4個媽咪), 除咗 jeana 一早知佢係邊個.
如果有第二季就好

viutv員工?

elva一定要繼續再黎

以前真係完全唔知佢邊個
依家會留意佢

點知咁正

有無巴絲有link睇番come on baby請Elva個集

http://www.bilibili.com/video/av6360723/
呢個?
利申 蝗網
如果有第二季就好

viutv員工?

elva一定要繼續再黎

以前真係完全唔知佢邊個
依家會留意佢

點知咁正

真心覺得elva超正

佢做過咩戲 ?
拍過咩劇 ?
上過咩節目 ?

youtube channel都正吖 仲有好多代言品牌
其實唔一定要透過傳統媒體例如電視先會知到 之前詩琳廣告成個地鐵都係
咁就完啦
好想繼續睇
海之子睇後果段聽到我好感動
睇完又對ceci改哂觀
仲有千千

希望懿懿大個會似返媽媽多啲
依家同佢老豆成個餅形

唔係好似錢家樂個女咁已經好好

希望懿懿大個會似返媽媽多啲
依家同佢老豆成個餅形

唔係好似錢家樂個女咁已經好好

EE都唔係好差啫

viutv員工?

elva一定要繼續再黎

以前真係完全唔知佢邊個
依家會留意佢

點知咁正

http://www.bilibili.com/video/av6360723/
呢個?
利申 蝗網

海之子carry左成個ending
我係一個做左十幾年兒童及青少年工作嘅社工,亦一直有同幾歲嘅小朋友做開兒童遊戲治療。平時上呢到都係只睇唔留po, 不過我從第一集睇到依家完,再每日上嚟睇哂大家嘅留言,我都想從我嘅經驗講下Jeana同峰峰。不過帶定頭盔先,因為我冇真係直接接觸過佢哋兩個,所以不能完全判斷正確。

其實我係認同之前個集個專家話峰峰其實好敏感,佢打人應該係啟動左佢嘅自我防禦機制。一個咁細個嘅小朋友離開自己熟悉嘅環境同媽媽,同一班完全陌生嘅人生活。佢應該感覺到極度唔安全,小朋友其實係好需要安全感。而我估佢覺得呢一點照顧佢嘅Jeana 比唔到佢,大家回想一下Jeana喺第1日買蛋撻比佢食嘅時候未吹涷已經隊落佢個口到,跟住自己仲忍唔住笑話自己都頂唔順,第二日又唔記得同佢刷牙拖住佢來回跑左幾轉,當時峰峰對Jeana 反應都未咁大,同日下午峰峰條片濕哂佢以為冇片,放低左佢比ceci 照顧。峰峰應該更加覺得佢比唔到安全感佢。而另外有一點大家一直忽略嘅就係峰峰有一個半歲到嘅細佬,表面上佢父母都好錫佢,但我有好多處理過嘅小朋友一下子適應唔到由所有人嘅焦點同係父母嘅唯一,一下子要比人分薄左佢嘅愛。我估佢哋未好好幫峰峰處理到呢樣嘢,令小朋友除左感覺好唔安全,仲有都幾需要得到人嘅完全注視。而Jeana同其他保姆有一點唔相似就係佢比較在意自己拍緊節目,佢往往將重點放左係同鏡頭對話,當峰峰覺得自己得唔到100% 嘅關注佢就會開始用打人,講反話呢啲方法嚟尋求得到大人嘅關注同表達對大人唔理佢需要嘅不滿。
我做過好多好多個案家長打嚟向我求助都會話自己小朋友情緒行為有幾差,有幾唔乖,我更加見過有家長不停向醫生投訴自己個仔好活躍攪唔掂最後醫生為左滿足家長就開左ADHD 藥比小朋友食,但小朋友其實係冇病。但我自己有個信念,沒有天生的小魔怪,我接觸過嘅個案,9成問題源頭都源自家長管教。
其實一直冇大人處理到峰峰嘅不安感,小朋友嘅情緒同行為好多時源於佢覺得自己唔夠愛唔安全,於是就做出好多傷害自己同別人嘅行為。我相信佢父母可能唔個知點處理或者未發現到問題,又可能為左填補峰峰多左個細佬嘅唔開心,都相對地遷就佢嘅脾氣同情緒,令佢越嚟越犀利。
其實當小朋友發脾氣傷害人嘅時候我哋需要立即停止佢呢個行為,先講出佢嘅感受,我知你好嬲,因為.....但打人係唔啱嘅,人呢係用嚟錫唔係用嚟打嘅,如果你好嬲,下次可以試下打枕頭(提供其他option),姐姐比你打都好唔開心。
最後我只能講峰峰同Jeana係個錯配,Jeana一直希望峰峰愛佢,錫佢,但峰峰係個覺得自己都唔夠愛嘅小朋友,佢又覺得你令佢咁唔安全,佢點會分比你。

viutv員工?

elva一定要繼續再黎

以前真係完全唔知佢邊個
依家會留意佢

點知咁正

真心覺得elva超正

以前睇港台個套同里有親先知道有哩個人,今次睇哩個節目第一集見到Elva就覺得好靚好正,集集都係度等Elva bb
ceci送咩俾小朋友?
冇留意

elva一定要繼續再黎

以前真係完全唔知佢邊個
依家會留意佢

點知咁正

真心覺得elva超正

以前睇港台個套同里有親先知道有哩個人,今次睇哩個節目第一集見到Elva就覺得好靚好正,集集都係度等Elva bb

我淨係係ming仔條片見過佢
跟住就從來冇再見過佢出現
如果有第二季就好

我都想睇第二季
不過真既 要用viu好多資源去搞

有今次之後應該會call到啲細路牌子贊助啩,今次都有csl啦

csl不嬲同viu好似有關係?
不過真既 r sponsor應該好好多
因為都算反應最好既一套野

背后大腦細阿屈茶李咁大個水喉,慌冇水咩
如果有第二季就好

viutv員工?

一個好啦 想見下其他面孔

Daisy 呀妹 renci
如果有第二季就好

我都想睇第二季

有今次之後應該會call到啲細路牌子贊助啩,今次都有csl啦

csl 自己公司嚟架
如果有第二季就好

我都想睇第二季

csl不嬲同viu好似有關係?
不過真既 r sponsor應該好好多
因為都算反應最好既一套野

背后大腦細阿屈茶李咁大個水喉,慌冇水咩

冇人睇 多多水都冇啦
我係一個做左十幾年兒童及青少年工作嘅社工,亦一直有同幾歲嘅小朋友做開兒童遊戲治療。平時上呢到都係只睇唔留po, 不過我從第一集睇到依家完,再每日上嚟睇哂大家嘅留言,我都想從我嘅經驗講下Jeana同峰峰。不過帶定頭盔先,因為我冇真係直接接觸過佢哋兩個,所以不能完全判斷正確。

其實我係認同之前個集個專家話峰峰其實好敏感,佢打人應該係啟動左佢嘅自我防禦機制。一個咁細個嘅小朋友離開自己熟悉嘅環境同媽媽,同一班完全陌生嘅人生活。佢應該感覺到極度唔安全,小朋友其實係好需要安全感。而我估佢覺得呢一點照顧佢嘅Jeana 比唔到佢,大家回想一下Jeana喺第1日買蛋撻比佢食嘅時候未吹涷已經隊落佢個口到,跟住自己仲忍唔住笑話自己都頂唔順,第二日又唔記得同佢刷牙拖住佢來回跑左幾轉,當時峰峰對Jeana 反應都未咁大,同日下午峰峰條片濕哂佢以為冇片,放低左佢比ceci 照顧。峰峰應該更加覺得佢比唔到安全感佢。而另外有一點大家一直忽略嘅就係峰峰有一個半歲到嘅細佬,表面上佢父母都好錫佢,但我有好多處理過嘅小朋友一下子適應唔到由所有人嘅焦點同係父母嘅唯一,一下子要比人分薄左佢嘅愛。我估佢哋未好好幫峰峰處理到呢樣嘢,令小朋友除左感覺好唔安全,仲有都幾需要得到人嘅完全注視。而Jeana同其他保姆有一點唔相似就係佢比較在意自己拍緊節目,佢往往將重點放左係同鏡頭對話,當峰峰覺得自己得唔到100% 嘅關注佢就會開始用打人,講反話呢啲方法嚟尋求得到大人嘅關注同表達對大人唔理佢需要嘅不滿。
我做過好多好多個案家長打嚟向我求助都會話自己小朋友情緒行為有幾差,有幾唔乖,我更加見過有家長不停向醫生投訴自己個仔好活躍攪唔掂最後醫生為左滿足家長就開左ADHD 藥比小朋友食,但小朋友其實係冇病。但我自己有個信念,沒有天生的小魔怪,我接觸過嘅個案,9成問題源頭都源自家長管教。
其實一直冇大人處理到峰峰嘅不安感,小朋友嘅情緒同行為好多時源於佢覺得自己唔夠愛唔安全,於是就做出好多傷害自己同別人嘅行為。我相信佢父母可能唔個知點處理或者未發現到問題,又可能為左填補峰峰多左個細佬嘅唔開心,都相對地遷就佢嘅脾氣同情緒,令佢越嚟越犀利。
其實當小朋友發脾氣傷害人嘅時候我哋需要立即停止佢呢個行為,先講出佢嘅感受,我知你好嬲,因為.....但打人係唔啱嘅,人呢係用嚟錫唔係用嚟打嘅,如果你好嬲,下次可以試下打枕頭(提供其他option),姐姐比你打都好唔開心。
最後我只能講峰峰同Jeana係個錯配,Jeana一直希望峰峰愛佢,錫佢,但峰峰係個覺得自己都唔夠愛嘅小朋友,佢又覺得你令佢咁唔安全,佢點會分比你。

TOO LONG BUT READED
雙方都有問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞