[真係完場]全職媽媽放大假(5)

915 回覆
29 Like 5 Dislike

唔知點解我覺得好假

算喇 冇人想睇瘋瘋

可能兩公婆自己畫

擺明啦

唔知點解我覺得好假

算喇 冇人想睇瘋瘋

可能兩公婆自己畫

擺明啦

睇完elva媽媽YouTube channel覺得佢好勤力
佢近排都幾多野做 加油

呢個post之前有人講過Elva不嬲都多job多廣告係大家唔覺姐

係咪就結婚

唔知點解我覺得好假

算喇 冇人想睇瘋瘋

可能兩公婆自己畫

擺明啦

都可能真係3歲填色既...
話說有一集jada食buffet喊
我完全感受到點解人地就左佢都會發脾氣
父母唔體諒、四個小朋友得佢一個係女 佢係屋企係弱勢
其實jada好生性 功課永遠做晒 唔洗人擔心 課外活動多 但佢按時練習晒 冇偷懶 好聽話
父母反而話佢脾氣最臭
因為jada覺得次次要取捨時候 輸既係佢 冇人支持佢
父母可能覺得氹左佢 佢都仲要嬲 好無理取鬧
到最後接機老母都係攬仔先 唔怪得jada中意保母 因為佢覺得保母先係會企係佢身邊支持佢
佢屋企係好有錢 但好怪獸 搞到自己好忙 唔識關心啲仔女
佢個仔先最大問題 手冊唔寫 要老母睇 但唔屌佢做咩唔寫手冊 慣左手勢 成日唔帶野
生咁多件做乜春

睇得出
老豆淨係錫三仔
老母係咁買男仔玩具

父母剩係企係自己角度話啲仔女
睇唔到四個最乖係個女 第二就係bosco
都知你都唔得閒理自己 自己照顧自己喇
最大問題係大仔 又多脾氣 做野又唔上心
偏偏話得最少係佢

求下媽媽,就算jada發脾氣都唔應該話佢發完癲未,呢句對小朋友真係非常之hurt
有冇諗過jada點解發脾氣,真係因為佢霸道?因為佢公主病?因為佢想食多d?
絕對唔係
而係老豆老母你地有冇諗過,佢係因為重視餐飯,佢好想同爸爸媽媽兄弟姊妹一齊開心食齊飯先咁?
更重要既係你地本身對佢make左promise在先,突然因為要就哥/細佬去唔到
呢d回憶,呢d promise唔係話“下次去食過囉”就彌補得到
當然我明冇可能所有野都可以就哂所有小朋友,有時一定要有抉擇
但一定唔係次次都要同一個人就哂另一個
而佢發脾氣都一定唔係發癲囉,點解你打破左承諾,我唔開心但係要我俾人罵唔岩呢?
請大人們明白,大人應承得既野唔該好好遵守。

同埋我覺得 大佬oscar其實都唔係叫做唔聽話
老老實實見到頭2,3日佢咁既死樣,攰到咁真係俾我都唔撚想做功課啦
屌那媽日日都要練野學野,仲要有d未必係自己鍾意
就算自己鍾意,果種強制性時間表都令我唔想去學
同埋佢做功課procrastinate 都有機會係因為想攞番父母既attention
當然我唔敢亂落判斷
但老豆老母真係要諗下,除左罵佢唔做功課同埋篤佢做功課學野之外
仲有幾多時間係真正同oscar (仲有其他仔女)一齊玩一齊傾計?
我覺得oscar都好乖,講真
仲好有愛心,睇到佢係節目入面好錫其他細路,會同佢地一齊玩又幫手湊佢地,作為一個小學雞,真係好難得
其實jada好生性 功課永遠做晒 唔洗人擔心 課外活動多 但佢按時練習晒 冇偷懶 好聽話
父母反而話佢脾氣最臭
到最後接機老母都係攬仔先 唔怪得jada中意保母 因為佢覺得保母先係會企係佢身邊支持佢
佢個仔先最大問題 手冊唔寫 要老母睇 但唔屌佢做咩唔寫手冊 慣左手勢 成日唔帶野
生咁多件做乜春

睇得出
老豆淨係錫三仔
老母係咁買男仔玩具

偏偏話得最少係佢

求下媽媽,就算jada發脾氣都唔應該話佢發完癲未,呢句對小朋友真係非常之hurt
有冇諗過jada點解發脾氣,真係因為佢霸道?因為佢公主病?因為佢想食多d?
絕對唔係
而係老豆老母你地有冇諗過,佢係因為重視餐飯,佢好想同爸爸媽媽兄弟姊妹一齊開心食齊飯先咁?
更重要既係你地本身對佢make左promise在先,突然因為要就哥/細佬去唔到
呢d回憶,呢d promise唔係話“下次去食過囉”就彌補得到
而佢發脾氣都一定唔係發癲囉,點解你打破左承諾,我唔開心但係要我俾人罵唔岩呢?

老老實實見到頭2,3日佢咁既死樣,攰到咁真係俾我都唔撚想做功課啦
同埋佢做功課procrastinate 都有機會係因為想攞番父母既attention
當然我唔敢亂落判斷
但老豆老母真係要諗下,除左罵佢唔做功課同埋篤佢做功課學野之外
仲有幾多時間係真正同oscar (仲有其他仔女)一齊玩一齊傾計?
仲好有愛心,睇到佢係節目入面好錫其他細路,會同佢地一齊玩又幫手湊佢地,作為一個小學雞,真係好難得

Oscar其實係個好哥哥
父母反而話佢脾氣最臭
生咁多件做乜春

睇得出
老豆淨係錫三仔
老母係咁買男仔玩具

偏偏話得最少係佢

絕對唔係

當然我唔敢亂落判斷

咪就係普通細路一個~
都唔明d人話佢做乜,屌鏈鋒就話明姐~
原來個個細路嗰時都,做鍾意做功課?做齊晒,會寫手冊?
未做過細路?你地班大人又好好多啊?
父母反而話佢脾氣最臭
生咁多件做乜春

睇得出
老豆淨係錫三仔
老母係咁買男仔玩具

偏偏話得最少係佢

絕對唔係

當然我唔敢亂落判斷

咪就係普通細路一個~
都唔明d人話佢做乜,屌鋒就話明姐~
原來個個細路嗰時都鍾意做功課?做齊晒,會寫手冊?
睇完elva媽媽YouTube channel覺得佢好勤力
佢近排都幾多野做 加油

呢個post之前有人講過Elva不嬲都多job多廣告係大家唔覺姐

係咪就結婚

唔撚係掛
[quote]我係一個做左十幾年兒童及青少年工作嘅社工,亦一直有同幾歲嘅小朋友做開兒童遊戲治療。平時上呢到都係只睇唔留po, 不過我從第一集睇到依家完,再每日上嚟睇哂大家嘅留言,我都想從我嘅經驗講下Jeana同峰峰。不過帶定頭盔先,因為我冇真係直接接觸過佢哋兩個,所以不能完全判斷正確。

其實我係認同之前個集個專家話峰峰其實好敏感,佢打人應該係啟動左佢嘅自我防禦機制。一個咁細個嘅小朋友離開自己熟悉嘅環境同媽媽,同一班完全陌生嘅人生活。佢應該感覺到極度唔安全,小朋友其實係好需要安全感。而我估佢覺得呢一點照顧佢嘅Jeana 比唔到佢,大家回想一下Jeana喺第1日買蛋撻比佢食嘅時候未吹涷已經隊落佢個口到,跟住自己仲忍唔住笑話自己都頂唔順,第二日又唔記得同佢刷牙拖住佢來回跑左幾轉,當時峰峰對Jeana 反應都未咁大,同日下午峰峰條片濕哂佢以為冇片,放低左佢比ceci 照顧。峰峰應該更加覺得佢比唔到安全感佢。而另外有一點大家一直忽略嘅就係峰峰有一個半歲到嘅細佬,表面上佢父母都好錫佢,但我有好多處理過嘅小朋友一下子適應唔到由所有人嘅焦點同係父母嘅唯一,一下子要比人分薄左佢嘅愛。我估佢哋未好好幫峰峰處理到呢樣嘢,令小朋友除左感覺好唔安全,仲有都幾需要得到人嘅完全注視。而Jeana同其他保姆有一點唔相似就係佢比較在意自己拍緊節目,佢往往將重點放左係同鏡頭對話,當峰峰覺得自己得唔到100% 嘅關注佢就會開始用打人,講反話呢啲方法嚟尋求得到大人嘅關注同表達對大人唔理佢需要嘅不滿。
我做過好多好多個案家長打嚟向我求助都會話自己小朋友情緒行為有幾差,有幾唔乖,我更加見過有家長不停向醫生投訴自己個仔好活躍攪唔掂最後醫生為左滿足家長就開左ADHD 藥比小朋友食,但小朋友其實係冇病。但我自己有個信念,沒有天生的小魔怪,我接觸過嘅個案,9成問題源頭都源自家長管教。
其實一直冇大人處理到峰峰嘅不安感,小朋友嘅情緒同行為好多時源於佢覺得自己唔夠愛唔安全,於是就做出好多傷害自己同別人嘅行為。我相信佢父母可能唔個知點處理或者未發現到問題,又可能為左填補峰峰多左個細佬嘅唔開心,都相對地遷就佢嘅脾氣同情緒,令佢越嚟越犀利。
其實當小朋友發脾氣傷害人嘅時候我哋需要立即停止佢呢個行為,先講出佢嘅感受,我知你好嬲,因為.....但打人係唔啱嘅,人呢係用嚟錫唔係用嚟打嘅,如果你好嬲,下次可以試下打枕頭(提供其他option),姐姐比你打都好唔開心。
最後我只能講峰峰同Jeana係個錯配,Jeana一直希望峰峰愛佢,錫佢,但峰峰係個覺得自己都唔夠愛嘅小朋友,佢又覺得你令佢咁唔安全,佢點會分比你。

屌你戇鳩鳩打咁大篇野
[quote]我係一個做左十幾年兒童及青少年工作嘅社工,亦一直有同幾歲嘅小朋友做開兒童遊戲治療。平時上呢到都係只睇唔留po, 不過我從第一集睇到依家完,再每日上嚟睇哂大家嘅留言,我都想從我嘅經驗講下Jeana同峰峰。不過帶定頭盔先,因為我冇真係直接接觸過佢哋兩個,所以不能完全判斷正確。

其實我係認同之前個集個專家話峰峰其實好敏感,佢打人應該係啟動左佢嘅自我防禦機制。一個咁細個嘅小朋友離開自己熟悉嘅環境同媽媽,同一班完全陌生嘅人生活。佢應該感覺到極度唔安全,小朋友其實係好需要安全感。而我估佢覺得呢一點照顧佢嘅Jeana 比唔到佢,大家回想一下Jeana喺第1日買蛋撻比佢食嘅時候未吹涷已經隊落佢個口到,跟住自己仲忍唔住笑話自己都頂唔順,第二日又唔記得同佢刷牙拖住佢來回跑左幾轉,當時峰峰對Jeana 反應都未咁大,同日下午峰峰條片濕哂佢以為冇片,放低左佢比ceci 照顧。峰峰應該更加覺得佢比唔到安全感佢。而另外有一點大家一直忽略嘅就係峰峰有一個半歲到嘅細佬,表面上佢父母都好錫佢,但我有好多處理過嘅小朋友一下子適應唔到由所有人嘅焦點同係父母嘅唯一,一下子要比人分薄左佢嘅愛。我估佢哋未好好幫峰峰處理到呢樣嘢,令小朋友除左感覺好唔安全,仲有都幾需要得到人嘅完全注視。而Jeana同其他保姆有一點唔相似就係佢比較在意自己拍緊節目,佢往往將重點放左係同鏡頭對話,當峰峰覺得自己得唔到100% 嘅關注佢就會開始用打人,講反話呢啲方法嚟尋求得到大人嘅關注同表達對大人唔理佢需要嘅不滿。
我做過好多好多個案家長打嚟向我求助都會話自己小朋友情緒行為有幾差,有幾唔乖,我更加見過有家長不停向醫生投訴自己個仔好活躍攪唔掂最後醫生為左滿足家長就開左ADHD 藥比小朋友食,但小朋友其實係冇病。但我自己有個信念,沒有天生的小魔怪,我接觸過嘅個案,9成問題源頭都源自家長管教。
其實一直冇大人處理到峰峰嘅不安。。。

屌你戇鳩鳩打咁大篇野

西老豆?

其實一直冇大人處理到峰峰嘅不安。。。

屌你戇鳩鳩打咁大篇野

西老豆?

屌,自
深潛先
父母反而話佢脾氣最臭
生咁多件做乜春

睇得出
老豆淨係錫三仔
老母係咁買男仔玩具

偏偏話得最少係佢

絕對唔係

當然我唔敢亂落判斷

咪就係普通細路一個~
都唔明d人話佢做乜,屌鋒就話明姐~
原來個個細路嗰時都鍾意做功課?做齊晒,會寫手冊?

啱呀,我一個月欠交40次功課都係咁大
其實峰峰同oscar都唔係好差姐,係佢地父母問題
希望bosco唔會比呀媽迫到癲
佢咁可愛又鍾意笑

細路仔永遠係一張白紙,父母點教佢佢就會吸收咩乜野
話係個仔既性格所以唔會逼到峰峰好乖
問題係父母連咩係岩咩係錯都冇教好峰峰,關咩性格事姐
佢郁手打完人都要tum番佢,照佢說話做,即係一直助長佢繼續打人囉
其實我信佢呀媽講話平時峰峰唔打人架,因為老豆老母乜都就哂佢順哂佢意,佢仲有咩機會打人呢?
老老柒柒,我都唔會怪峰峰,果幾日佢對住個陌生人咁耐,去到最尾先喊,先話掛住媽咪佢都算好忍得,同埋佢一定有不安但佢可能就係用打人既方式show出黎
但如果我係jeana,對住個細路日日都打鳩自己,我果下都會扯火啦
雖然jeana有d位都麻麻地,例如就算唔想理峰峰都唔應該顧住玩手機
但好睇得出佢已經忍住道氣唔罵峰峰
jeana只係負責照顧佢七日,唔通真係咁好免費幫你教埋仔咩,到時罵到你唔鍾意你咪又係屌jeana恰你個仔

細路仔永遠係一張白紙,父母點教佢佢就會吸收咩乜野
話係個仔既性格所以唔會逼到峰峰好乖
問題係父母連咩係岩咩係錯都冇教好峰峰,關咩性格事姐
佢郁手打完人都要tum番佢,照佢說話做,即係一直助長佢繼續打人囉
其實我信佢呀媽講話平時峰峰唔打人架,因為老豆老母乜都就哂佢順哂佢意,佢仲有咩機會打人呢?
老老柒柒,我都唔會怪峰峰,果幾日佢對住個陌生人咁耐,去到最尾先喊,先話掛住媽咪佢都算好忍得,同埋佢一定有不安但佢可能就係用打人既方式show出黎
但如果我係jeana,對住個細路日日都打鳩自己,我果下都會扯火啦
雖然jeana有d位都麻麻地,例如就算唔想理峰峰都唔應該顧住玩手機
但好睇得出佢已經忍住道氣唔罵峰峰
jeana只係負責照顧佢七日,唔通真係咁好免費幫你教埋仔咩,到時罵到你唔鍾意你咪又係屌jeana恰你個仔

佢打人係唔啱,但你順哂佢意咪無事,你負責照顧佢姐,好似Ceci陪佢畫畫咪咩事都沒,但咁樣咪無鏡頭,為鏡頭係都要搞佢咪出事,同埋有冇心湊有眼見,幾次丟低比其他人湊,病左annual dinner叫老豆湊,同樣情況3兄妹咪又係咁頂落去,話辛苦所以心淡所以hea湊,夠3兄妹煩?有一次峰峰走出去,jeana繼續玩電話要等Ceci拉番佢,鏡頭前都咁,鏡頭後更難想象,峰峰同其他保姆都沒事,係jeana出事就係佢問題啦
其實我諗大家睇到jeana湊成點都心裹有數
明眼人都知佢係hea住黎做 佢都知自己做緊既係節目
唔似其他姐姐真係咁比心機
但點解宜家大家屌既係峰峰一家
我覺得係因為佢老母真係好撚小器

平心而論宜家小朋友會郁手郁腳既都唔止佢一個
最緊要教番岩姐
先唔理佢教唔教得成
但係宜家佢老母成日係ig po埋d相都單單打打
人地提都懶得提 佢老母就po相打造到個仔係孝子咁
佢唔煩 我睇到都覺得煩
Inez 去搵海之子玩😂
Inez 去搵海之子玩😂

點解既
但唔好emoji ok?

最緊要教番岩姐
先唔理佢教唔教得成
佢唔煩 我睇到都覺得煩

無他嘅
一係就話比人知其實個仔好乖
一係就想r廣告派

最緊要教番岩姐
先唔理佢教唔教得成
佢唔煩 我睇到都覺得煩

無他嘅
一係就話比人知其實個仔好乖
一係就想r廣告
海之子又ig派膠
唔開聲都覺得好笑
海之子開緊台 有冇人睇緊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞