[真係完場]全職媽媽放大假(5)

915 回覆
29 Like 5 Dislike
到後期 最黑人憎家庭由閪家庭變咗做瘋瘋

+1

兩個家庭都唔睇好

啱啱開始睇佢好似最唔突出
但睇完覺得佢最正
踢波

第幾集一齊踢波

話唔定之後一齊打返場友誼波

佢踢波技術仲好過oscar
有下控波以女仔黎講控得好好

記得佢好似係健身教練,其他運動應該都有涉獵下

佢仲跑馬拉松架
運動既女仔係正啲

第幾集一齊踢波

佢仲跑馬拉松架
運動既女仔係正啲

好fit

佢仲跑馬拉松架
運動既女仔係正啲

好fit

但倪晨曦真係無得輸

但魏晨嘿
[quote]

佢仲跑馬拉松架
運動既女仔係正啲

好fit

但倪晨曦真係無得輸
https://www.instagram.com/p/BTimV5LF6vs/?taken-by=mingyui_chinyui海之子

我都見到

hi 海之子

呢鋪真係膠到有朋友

希望 ViuTV 將來會邀請海子之上晚吹
海之子連派膠依個term都識
https://www.instagram.com/p/BTimV5LF6vs/?taken-by=mingyui_chinyui海之子

我都見到

hi 海之子

呢鋪真係膠到有朋友

支持海之子繼續派膠
海之子把口
呢類咪女人眼中既幽默

我都見到

hi 海之子

呢鋪真係膠到有朋友

支持海之子繼續派膠

Viutv d人有睇架呵
海之子把口
呢類咪女人眼中既幽默

可惜今時今日十個女人九個都係 "Your face Your fate" 呢 全部係臭

Rainbow 係好女人

我都見到

hi 海之子

呢鋪真係膠到有朋友

支持海之子繼續派膠

Viutv d人有睇架呵

一定有
有集千千咁細個已經錫呀哥
幫呀哥抹眼淚,乖到
海之子把口
呢類咪女人眼中既幽默

可惜今時今日十個女人九個都係 "Your face Your fate" 呢 全部係臭

海之子係靠讀書做醫生改運
同埋呢到有冇人有睇慳D啦honey
有冇人覺得Rainbow根本係女版健健?
海之子把口
呢類咪女人眼中既幽默

海之子係靠讀書做醫生改運
同埋呢到有冇人有睇慳D啦honey
有冇人覺得Rainbow根本係女版健健?

健健好賤下
我係一個做左十幾年兒童及青少年工作嘅社工,亦一直有同幾歲嘅小朋友做開兒童遊戲治療。平時上呢到都係只睇唔留po, 不過我從第一集睇到依家完,再每日上嚟睇哂大家嘅留言,我都想從我嘅經驗講下Jeana同峰峰。不過帶定頭盔先,因為我冇真係直接接觸過佢哋兩個,所以不能完全判斷正確。

其實我係認同之前個集個專家話峰峰其實好敏感,佢打人應該係啟動左佢嘅自我防禦機制。一個咁細個嘅小朋友離開自己熟悉嘅環境同媽媽,同一班完全陌生嘅人生活。佢應該感覺到極度唔安全,小朋友其實係好需要安全感。而我估佢覺得呢一點照顧佢嘅Jeana 比唔到佢,大家回想一下Jeana喺第1日買蛋撻比佢食嘅時候未吹涷已經隊落佢個口到,跟住自己仲忍唔住笑話自己都頂唔順,第二日又唔記得同佢刷牙拖住佢來回跑左幾轉,當時峰峰對Jeana 反應都未咁大,同日下午峰峰條片濕哂佢以為冇片,放低左佢比ceci 照顧。峰峰應該更加覺得佢比唔到安全感佢。而另外有一點大家一直忽略嘅就係峰峰有一個半歲到嘅細佬,表面上佢父母都好錫佢,但我有好多處理過嘅小朋友一下子適應唔到由所有人嘅焦點同係父母嘅唯一,一下子要比人分薄左佢嘅愛。我估佢哋未好好幫峰峰處理到呢樣嘢,令小朋友除左感覺好唔安全,仲有都幾需要得到人嘅完全注視。而Jeana同其他保姆有一點唔相似就係佢比較在意自己拍緊節目,佢往往將重點放左係同鏡頭對話,當峰峰覺得自己得唔到100% 嘅關注佢就會開始用打人,講反話呢啲方法嚟尋求得到大人嘅關注同表達對大人唔理佢需要嘅不滿。
我做過好多好多個案家長打嚟向我求助都會話自己小朋友情緒行為有幾差,有幾唔乖,我更加見過有家長不停向醫生投訴自己個仔好活躍攪唔掂最後醫生為左滿足家長就開左ADHD 藥比小朋友食,但小朋友其實係冇病。但我自己有個信念,沒有天生的小魔怪,我接觸過嘅個案,9成問題源頭都源自家長管教。
其實一直冇大人處理到峰峰嘅不安感,小朋友嘅情緒同行為好多時源於佢覺得自己唔夠愛唔安全,於是就做出好多傷害自己同別人嘅行為。我相信佢父母可能唔個知點處理或者未發現到問題,又可能為左填補峰峰多左個細佬嘅唔開心,都相對地遷就佢嘅脾氣同情緒,令佢越嚟越犀利。
其實當小朋友發脾氣傷害人嘅時候我哋需要立即停止佢呢個行為,先講出佢嘅感受,我知你好嬲,因為.....但打人係唔啱嘅,人呢係用嚟錫唔係用嚟打嘅,如果你好嬲,下次可以試下打枕頭(提供其他option),姐姐比你打都好唔開心。
最後我只能講峰峰同Jeana係個錯配,Jeana一直希望峰峰愛佢,錫佢,但峰峰係個覺得自己都唔夠愛嘅小朋友,佢又覺得你令佢咁唔安全,佢點會分比你。

其實佢老豆都有問題啦
狗公樣
【Take it e時 - 2歲峰峰喪打「保母」何佩瑜 媽媽:唔會標籤佢係百厭 】
有人鬧峰峰冇家教,唔鍾意就出手打人,亦有人話Jeana冇心教,搞到小朋友都唔鍾意佢,你又撐邊面呢?
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1307809452600393&id=866254050089271
老母回應:個仔係活潑聰明

個仔有d 差仔feel , 係咪親生
【Take it e時 - 2歲峰峰喪打「保母」何佩瑜 媽媽:唔會標籤佢係百厭 】
有人鬧峰峰冇家教,唔鍾意就出手打人,亦有人話Jeana冇心教,搞到小朋友都唔鍾意佢,你又撐邊面呢?
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1307809452600393&id=866254050089271
老母回應:個仔係活潑聰明

個仔有d 差仔feel , 係咪親生

帽事嘅
千千同睿睿拍廣告
btw RainbowEE睇黎真係有mon post

我都話廣告商/Marketing 要搵細路拍廣告一定搵佢地都唔會搵瘋瘋,兩個聽話醒目,阿爸阿媽開通玩得明事理。

佢地成家真係好適合拍親子廣告,好似海洋公園開心動物月或者迪士尼,搵埋爺爺嫲嫲拍仲正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞