Bitcoin / Ethereum / Crypto 集中討論區 (4)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
Okex單嘢咁大影響
Eth 390-400,Dot4.17係入貨位
係咪未驗證既user?大家平時會照屌?
睇唔切
唔敢屌
嘩屌,好撚彩冇用大陸交易所。真係唔好擺喺交易所,一定要放落wallet
有次差啲上唔返kraken唔敢了

平時係為左慳一出一入個手續費先放喺exchange
師兄想請教下, 幣安算唔算安全?
之前從poloniex轉哂所有crypto去幣安, 然後又見到OKEX咁大單野

Anyway, 你見到poloniex都可能會知點解我想轉會
我100%錢都放係Binance
可能要轉去其他 有咩推介 目的想收息
FATFAT
Celsius network
爭議不斷!Celsius Network遭控提供無抵押貸款,官方說法前後不一
https://www.abmedia.io/celsius-network-is-making-uncollateralized-loans-on-a-limited-basis/
DeFi saving 暫時領先係Compound同Aave
Aave USDT同USDC APY有6.4%

不過DeFi有smart contract risk,另一個DeFi project Harvest Finance今朝先俾人exploit完,同CeFi暫時仲係各有長短
Funds are SAFU直至佢唔係
就算從來未被hack過唔代表聽日唔會被hack

現階段投資crypto自己學點樣keep private key先係王道
CeFi咪同Centralized exchange一樣有可能被hack private key

Smart contract risk仲有個難題係project之間會意想不到地互相影響,一個冧咗會牽連其他project,呢個係money lego嘅必然後果,而家仲係摸索階段但DeFi個趨勢好明顯係next big thing

Harvest Finance有Audit而且多人用呀,一樣會出事
咁高息,知咩事,不過我照玩
玩得虛擬貨幣我知風險
但人仔binance冇乜跌,維持6.61
幣安比人hack過但佢自己吸收哂損失
客戶完全冇損失
呢個先真係實力既證明

不過講真真係出事有邊間安全
幣安另一樣係好在交易量極大唔駛怕流通性
新手想問下如果個wallet provider收咗皮,係咪一樣 total loss?
唔係,除非你用exchange wallet而唔係自己keep private key
正常wallet private key都係某幾種standard,完全可以互通嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞