Bitcoin / Ethereum / Crypto 集中討論區 (4)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
自己買完再加收息
好後悔入太少
費事開咁多個
搞搞下唔記得啲錢喺邊
Cel我覺得個idea係好 但marketing做得唔係幾好 上面有幾個人話celPay係間公司既重點
我都係咁諗,所以我剩係用依張,又唔收海外手續費先正
乜有人用celPay?
旅行一流
去到先算
有冇講Collateral佢會攞去做啲咩同埋點樣賺錢? 點樣一邊俾6-21% APY存款一邊用1%放債出去?

一定有用人啲錢去玩defi
你係celsius借$1 佢要你collateralize 價值$4 既crypto 假設你top tier USDC俾緊15.26%既息口你 CEL俾緊5.12%息口你 假設你用抵押價值$4000既cel 借$1000既USDC 你首先要俾1%息 再加上你抵押左既CEL係抵押期間係收唔到息 你借錢既成本係借貸期間 1%既利息+抵押期間收唔到既利息 佢用你抵押緊既collateral 高息借俾hedge fund同exchange 實際上佢係財仔黎
一般人問佢借錢機會成本係好高
幫到你想玩既話不仿問我拎referral code
玩流動性挖礦被抓包!Celsius Network遭批評零透明度、龐氏騙局

https://www.abmedia.io/celsius-network-is-an-active-compound-user/

大家點睇
咁點解我本身有四千蚊要放佢到
最後淨係借得一千蚊
有啲人唔想放啲虛擬貨幣但係又想攞錢出去交易揾錢
你有層600萬既樓 你想借多200萬都會將佢抵押俾銀行
Compound有問Celsius借錢
Aave, Maker都係over-collateralized,只不過Celsius個rate好誇張
而且佢話唔會liquidate collateral去還loan,如果大跌市佢點搞

https://support.celsius.network/hc/en-us/articles/360007673217-Can-you-sell-my-collateral-to-close-my-loan-early-
https://support.celsius.network/hc/en-us/articles/360007560378-Margin-Call-FAQ
似乎唔係Compound問Celsius借錢,而係Celsius擺錢入DeFi project做liquidity farm賺yield?

all of them are ponzi
有margin call同會liquidate 佢係個網到講緊既應該係話唔會主動幫你咁做
哦咁合理嘅
知道佢會攞錢出去玩有風險就ok
我都後悔0. 08usd個陣入得好少
太遠唔好講 前幾日跌到$1都要諗啦
岩岩接左針
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞