『薪火post』BNO 續期資訊(102) 抵壘政策之有護照未

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
叫佢問hmpo啦!

點會拖咁耐!hmpo要求係90日內到,一定要佢哋收咗件例如簽收咗,先計數唔當遲,否則過90日當自動放棄,要重新俾錢搞過,你朋友如果過咗90日都仲未開始寄,就即刻問hmpo,求情又好話寄失又好,睇吓仲可唔可以唔使俾多次錢,如果已寄出,肯定90日內已收件,就問佢哋後續可以點?一般係填實體表格同兩張相,要有副署同埋一定要寄。

不過我睇圖肯定過咗90日,你又話未寄,凍過水了!
你幾時apply先?

大致上你見極速approve既(~2星期)
應該多數都係7月頭system update之後apply既case
呢班當續期做, 唔洗交出世紙查三代

再前面apply既case 大約都仲係要2個月
好似 6 月尾apply
原來係6 月頭apply
6 月中寄文件
我唔敢講佢直頭玩完!不過依家hmpo話無咗90日限期,有機會都可以轉paper form處理。其實佢不如填過paper form,加兩張相同副署埋,一次過寄仲好。不過都係問咗嗰邊先啦!
如果係諗住補領出世紙正本先寄的確有可能,因為入境處七月頭關門,到呢個禮拜先開返
想問下我呢個situation 係等到90日都未收到就Twitter 問HM?

Google the meaning of document/receive
以為呢個post 引曬班英文文盲出嚟已經攪笑
點知嚟多個中文文盲
置頂有邊隻中文字睇唔明?
希巴都哭了,打咁撚大段野啲人仲係要問唔肯睇
你意思係置頂呢句就係答案?

你的申請文件HMPO簽收後60個工作天內(SIXTY WORKING DAYS)更新

你的申請可能要三個月以上(MORE THAN THREE MONTHS)的處理時間

我只係想問清楚少少🤏咁勞氣做咩
cls有無慢到咁呀你
如果申請續期及已寄出文件
HMPO已簽收但系統未UPDATE
並且就到90天寄文件期限者,
請用TWITTER 聯絡HMPO

你寄出咗啦嘛?
HMPO簽收咗啦嘛?
系統update 咗啦嘛?
未過90天吖嘛?

咁你覺得你個情況仲符唔符合置頂叫人用Twitter 聯絡 HMPO 嘅條件呀?

又要講多次
個post開到102 都講足 102 次要追post +睇置頂
你都仲好意思話只係想問清楚少少
Bno post 會屌伸手黨都唔係新鮮事
文盲之餘仲要問咁勞氣做咩
同你一樣process左兩個月
睇住呢個post好多人都快過我就好sad我7月12 process到而家
多謝各位
計番平均兩個月咁上下既話
應該今個post有望到你架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞