『薪火post』BNO 續期資訊(102) 抵壘政策之有護照未

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
正常既話 2022年先搞都得
平時續好快
到期前半年先啦,貪依家唔夠多人?hmpo做到踢晒腳喇!仲有,呢期續就以後每十年都係遇上同一班陳仔....
Application approved on 15 September 2020
Application being processed on 13 July 2020
Documents received on 12 July 2020
Application received on 18 June 2020
Application submitted on 18 June 2020

Updated
依...乜又係你呀.....
然後10年之後返嚟呢個post 發覺啲人係都係冇乜點變
你係咪最近甩左P
【有個香港女仔曾在埃及坐冤獄】

我去埃及潛水時,在紅海小鎮Dahab認識香港女仔Wendy。她幾年前遊非洲,跟一個德國仔相戀,男友留在Dahab教潛水,她在咖啡店兼職。我們用廣東話相認,她帶我回家(如圖)又帶我去玩。

Dahab是旅遊勝地,不久大陸女仔單娜又跟媽媽來玩,但幾日後雙雙失蹤了,只有行李在酒店。整個小鎮議論紛紛,身在大陸的單娜爸爸經中國大使館要求埃及政府尋人。

Dahab黑警一樣又唔做嘢又唔讀書,居然拘捕Wendy和她男友,要她扮單娜打給爸爸,訛稱自己跟阿媽去了以色列。Wendy拒絕,黑警老屈她將單娜母女拐帶到以色列,總之算在以色列頭上就可以close file。

Wendy妹妹不斷央求香港入境處救人,但入境處唯一做的,是介紹一個住在開羅的香港女人給她。這個女人剛巧回港賀國慶(所以我懷疑她是大陸人),在入境處安排下跟Wendy妹妹見面,前後收了10萬蚊港幣,說會找個埃及律師保釋Wendy。

那時 Wendy 已坐了14日冤獄,跟6、7個女囚犯同房,沒有床也沒有蓆,直接睡在地上。她跟男友等到律師保釋(原來每人保釋費只是5000蚊),但一回Dahab又再被捕,黑警怕他們在鎮上揭發濫捕,將他們再關押14日,前前後後坐足一個月冤獄。

不幸中的大幸是Wendy用BNO入境埃及,英國大使館獲悉一個BNO持有人出事,與德國大使館聯手營救,打去不同監獄確認Wendy所在,再由開羅開十幾個鐘車去監獄,最終令這對情侶脫險。

我記得當年她回來告訴我,我連聽都心驚膽戰。當年入境處好歹轉介了一個中間人(雖然呃錢),今天12個香港人關押大陸,香港政府不聞不問。

當一個政府可以漠視市民在外地遇險,昨天是Wendy遭殃,今天到12個港人叫天不應,明天可以是我們去旅行時孤立無援。

英國衛報以British citizen稱呼持BNO的Wendy:https://bit.ly/2ZC8Zx6
12港人關注組專頁:https://www.facebook.com/save12hkyouths/
係呀sam哥,早前成個連登改條款,大量甩P包括我!
高登舊POST見到你
bno去英國使唔使半年有效期?
如果下年先申請bno visa, 唔知趕唔趕得切
28/7 Documents received
14/9 Application approved
去到英國先續喇
7月13 processed,睇黎102都批唔到
5+1完入左籍其實洗唔洗換本
唔換你去travel人地唔當你BC

不過換過本嘅錢只係登記入籍嘅1/20
唉, 我早過你都無update, 好擔心呀屌
mk

有冇5月尾申請既巴絲打已經收到本bno?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞