『薪火post』BNO 續期資訊(102) 抵壘政策之有護照未

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
聽朋友講佢約40歲
但佢唔肯定有冇bno
但手上反而有黑色本護照?
黑色本野唔係好早期既咩?
唔好淨係睇封面
睇本嘢入面寫咗乜嘢nationality
我個本7月30號搞 依家都未有
係咪通常得bdtc/bno?
7月打後application果班普遍都好似快左
睇doc,有教點分本嘢係乜黎
DX?
或者
好快

我慢慢等

我朋友因為唔想寄兩次,
d 文件拖足差唔多90日先齊, 諗住聽日先寄
點知收到呢封email

想問一問HMPO 寄俾佢果封letter 喺唔喺第一頁寫個果
[過咗90天寄文件期限者,可能需要重新親手填寫OS01 FORM及副署(如需要),寄到HMPO。]

定喺叫佢聽日搵DHL 寄咗佢先?
定喺照等封信嚟好再處理?

多謝各位解答幫忙先
97後可以
置頂個case係一早寄左但HMPO做唔切
個system當未收到而close case

你直情係90日都未寄
連delivery record都冇點同人argue呀
重新課金啦
仲有countersign要簽過
同人deal同人argue要有乜嘢solid evidence都唔知頭唔知路就沖出來
7月28 日being processed 而家仲未approved
明顯係人手first in last out 處理

最新續期資訊

如果申請續期及已寄出文件HMPO已簽收系統未UPDATE 並且就到90天寄文件期限者,請用TWITTER 聯絡HMPO (https://twitter.com/hm_passport )。過咗90天寄文件期限者,可能需要重新親手填寫OS01 FORM及副署(如需要),寄到HMPO。

你的申請文件HMPO簽收後60個工作天內(SIXTY WORKING DAYS)更新
If you sent your documents in the last 4 working days, ignore this email.

APPROVE 並不是FIRST IN FIRST OUT

APPROVE後14個工作天內收到DHL SMS
申請文件會在收到新BNO後60個工作天內寄出

身份證大法及SAR (Subject access request) 需在HMPO註銷舊護照 ( CANCEL PASSPORT ) 後方可繼續續領新護照

在預備好所需文件前切勿提交申請。

你的申請不會僅因遞交申請前欠缺副署的聲明書而被拒絕。

Application History 係 HMPO 公務員人手 Update 所以不要過份緊張

如不能提供副署、證明文件或填寫表格時有錯誤,請寫信解釋。

請用黑筆簽署所有表格及新護照

有咩文件比咩文件,比唔到就寫信解釋。

本地申請網站:

↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓其他問睇完Google Docs後唔明先問問題↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓

https://docs.google.com/document/d/1sccskS5ZN9vRZveWFRS0vneBNO5Fk8csOKj3H2s3sdU/edit?pli=1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞