『薪火post』BNO 續期資訊(102) 抵壘政策之有護照未

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
你入sms俾你嗰條link睇下地址同收件人係咪你
如果唔係你就可能係有人入錯電話
或者HMPO forward錯
622 processed到而家無影
我5月26已經申請...

恭喜你搵到個問題出嚟,咁你應該好快批!
分兩水返嚟喎!一份新證,一份舊證同文件噃。
覆返個通知電郵,問佢攞副署表!
有專用地址,pe無俾你?用舊地址咪入黑洞囉!
今次應該真係告一段落

呢單野成為日後案例提醒下各位啦
佢可能收返自己啲文件,新證可以未批住嘅。當然亦可以係借嘅文件,收到先知。
係咩
遲下再update
多謝你報告上嚟就真,呢啲例子對未來好有用!
但佢話please do not reply this email
首先係要申請續證後,系統再要求使唔使副署,你當要有先!

其實你個case,我唔希望係,但有機會係萬一!你90出世,理應96年去登記!但唔知點解兩老當時自己登記/續證,都唔幫你搞埋!當年你父母可以幫你獨立申領,或者父母申領時順便加埋你,但佢哋竟然乜都無做過!第二,你身份證5/97出,我哋會懷疑你因為登記bno 而出身份證。問題係,呢個時間,bno申領而去英領搞,即係你父母唔會唔記得呢個咁特別嘅地方,同埋最驚嘅,係你身份證去入境搞,攞咗之後,你父母有無決心去英領登記返你,登記亦可以加簽落父母其中一本內,或者你獨立申請,甚至父母重新申本加埋你名!如果當年你父母幫你申請攞咗身份證,但之後因為要去英領搞bno,怕麻煩怕貴又平日無時間去搞,最終無幫你做到,咁就gg了!

我真係唔希望會係以上我9估嘅內容發生於你身上面,但hmpo話你無,你又話父母現時本舊證又搵唔到.....我真心希望我估唔中!

報lost咗先啦,只要撳不要問,成件事好簡單嘅。請繼續update 我哋。
睇doc啦
覆佢啦,有人會答你㗎!
想問下仲有冇人係近期申請搵唔到副署又成功既case
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞