『薪火post』BNO 續期資訊(102) 抵壘政策之有護照未

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
by the way,你成日都會見到佢哋出現ga
想問下寄左去HMPO既申請文件, 我有d重要文件正本寄左去

置頂話 申請文件會在收到新BNO後60個工作天內寄出

我岩岩收到新BNO, d文件寄出我應該會收到另一個DHL SMS?
大家多數幾耐收到d文件
睇置頂&doc
想問下巴打
我全家都有bno ,但冇寫child 果行,
我只係搵到我本bdtc ,唔知有冇bno
之前sar 過 HMO 活冇紀錄
我係唔係應該報失先再續?
Sar左都無記錄,咁你邊道有BNO身份?
身份證大法係咪全中
Hmpo 話

Ps 我90 年香港出世
身分證首登係97
有香港出世紙
#408?
HMPO都話冇 仲問黎做咩
BDTC 簽發日期係咪同身份證首次簽發日期一樣?
唔係,我92 年攞bdtc
7月18 being processed
努力等待中
5 月
出世紙有established
咁你可能係 included child?check下你父母本BNO有無你個名
你check下本BDTC個observation,入面個身份證號碼係你依家個身份證號碼?有無可能本BDTC唔係你嘅?
唔使睇啦,BDTC係唔會有身份證號碼,人民入境事務處簽發BDTC時係唔會同時向未曾簽發身份證嘅11歲以下兒童簽發身份證。呢樣嘢只會係簽發CI或BN(O)護照時先有嘅安排。
咁即係下一步應該點做?
都話睇下你父母舊個本BNO有無你個名,有的話唔使報失,直接寄你父母個本
如果無你個名的話直接去執失等佢出ref number就算
1. Check 多次父母係97年5月時仲有效嘅BNO護照入面child 嗰頁有無你名
2. 反轉間屋搵多次,以往太多同你相似嘅case 報咗lost之後又唔知點解搵得返
3. 搵完又無嘅,咁報lost。
父母bno child 冇我名
我直接報失bno?
因為我都唔sure 有冇bno 定係只有bdtc only
你有BDTC仲要真係中埋身份證大法的話,講真都唔會有咩懸念,直接報失算
身份證大法中哂基本差唔多可以話係有,你唔差一千幾百開飯嘅就去馬啦。

我唔係係人都叫去馬架,無勝算嗰啲就算條友無睇doc嘅我都係直接講個答案畀佢聽算,咪鬼哂佢時間。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞