『薪火post』BNO 續期資訊(102) 抵壘政策之有護照未

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
佢比你用PAPER FORM, 咁咪用PAPER FORM
填完再比佢.
你D 文件都寄晒過去. 我有個CASE, 6月無要求副簽, 而家先再要求返副簽, 重要填過晒整份FORM.

最終目標係要拎到本BNO返黎.

想問收到email話要比prove佢話 我阿媽個名由陳黃XX轉左做黃XX 但已經比左出世紙同婚姻証明書佢 可以點prove?
Divorce or returning to a previous surname
When you apply, you also need to send:

-your birth certificate
-a statement signed by you saying you’ve gone back to a previous surname (for example your maiden name) ‘for all purposes’ - that is, you will not use your married or civil partnership name at all
-a document that shows you’re using your new name (for example a payslip, or a letter from your local council)
-your decree absolute or final order showing both names
-a marriage or civil partnership certificate showing both names

自己搵吓爭咗邊啲
我個case同你差不多

不過係副簽衰咗要成份再填再寄 但就變咗無得track
以我所知應該無prove到佢既野係叫陳黃XX 因為佢一直都用黃XX既人 唔知點解佢屎忽痕要用Maiden Name申請 如果搵唔到係咪直接解釋話無?
去返民政事務署到搞返話佢個名係叫陳黃XX定 係出返張婚姻關係書?
明白 咁洗唔洗雙親去? 定係一個就可以
個application未完全收皮la

填完應該好快批

由零開始就話無了期
係 其實係幫佢2個一齊申請 但爸果面無事 係媽因為複姓有email

如果填左哩份野夠唔夠証明?
我知不過我老母一陣又嫌麻煩又話唔搞到時 或者要捉住我陪佢搞 又係麻煩 唔該曬巴打
姐係搞宣誓唔得? 因為我見上網無張form話係改名既cert
或者比錢去律師樓到搞改名契得唔得?
宣誓你自己寫段野去講就得, 唔洗要特定form
其實你5月尾入機申請,先會823過90日!正常707應該係PE 睇咗先至叫你補!即係再之前應該being processed!補副署一定有專用地址,唔係用原地址實入黑洞喎!點解要你補副署?之前無交咩?
但係宣誓完佢會唔會accept哩個宣誓姐 最official 好似去律師樓搞名契(deed pool) 好似最好 但唔知律師樓會唔會就咁approve姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞