9成按揭/高成數按揭討論 - 4

1001 回覆
2 Like 6 Dislike
想問下呢到有冇巴打做過800以上900樓下
借盡loan size 720既case
今排準備買850-870萬想借盡720
銀行估價如果出到references number,有效期唔係有三個月咩
Pretty 你個offer如何呀?
我沉晚sd msg同支銀appeal, 但到依家都未覆我
可否分享下你個offer?
其實東亞會唔會好危險
你幾時成交期?
聽講佢哋係做Urgent單先
下! 上唔到會要摙大訂輸仲多 wor
第一, 你一成訂金無左
第二, 要比雙方佣金
第三, 賣方再售個單位, 賣平幾多都可以追你差價

輸既點止幾廿萬
可以追一追post 先. 當時人話唔想買第二間,所以先想諗下長成交期點搞,基本上佢得2個選擇,一係買一係唔買.

條數大家都識計,唔係幾十咪幾百,但如果佢係買大樓既,就唔會慢慢計緊出糧要等多幾個月咁煩啦
同埋都係果句,你預估價會跌既,即係預樓市跌,咁就唔撚好入市,入得市,老馮一定要升? 岩價就gogogo.

同埋估價如果跌左兩三成,先有機會上唔到會者,跌兩三成,呢度全部岩岩上車既都hihi 啦
睇佢會唔會再買 佢想再買就無咩可能 佢一日未賣一日買樓都要比多15%稅 我係換樓既就肯定唔會比你咁拖住我
我經紀話我聽, 近排好多1000萬成交, 但估價高過呢個數果D, 全部有做枱底交易, 個成交價唔可以盡信 , 呢度多唔多人咁玩
同估價差太遠,銀行都唔批啦
如果只係差幾十萬,當佢係真,多幾單個估價應該都睇齊
一直都有呢D野, 不過以前係$6.0M單位
例如港灣豪庭, 18年尾至19年頭, 大把齊頭$6.0成交
同估價爭太遠應該唔係銀行唔批 (你估價高過樓價點會唔批), 係稅局會追返你稅, 不過我講個CASE係 差價1M內, 即估價10XX萬, 成交1000萬, 私下業主同買家DEAL返果XX萬

講明先, 以上咁做係犯法既
有無人試過很林鄭plan 壓測70% 都批到?
50萬計曬?稅?佣?按保?律師?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞