9成按揭/高成數按揭討論 - 4

1001 回覆
2 Like 6 Dislike
簽約簽埋地產既按揭轉介信
有冇得救,唔想比佢地呃
謝謝🙏🏽 新手想問係咪可以落銀行做定評估?
其實可以比一個月快更多我都有啲後悔揀咗三個月成交期
其實冇咩評估可以做
主要係要搵間銀行會count bonus (睇你咩職業,銀行會估下你嘅bonus係咪stable source of income)

而銀行同hkmc 評估你時,主要睇你TU Report ,呢個就視乎平時消費習慣,如欠債、遲還卡數等。呢啲就咁walk in問唔到啲乜,因為申請需時。你擔心就去環聯call份TU Report望下。拎A就冇煩惱

至於估價,上網都禁到啦,好少會估唔足價嘅
咁快點算.... 都未比較到其他 OFFER
銀行肯 HOLD 咁耐?
我仲快過你
經呀,所以無諗過咁快
想問下,同女友加埋有250 萬左右,想買個層樓620萬左右。

因為買得就預埋裝修,即係首期部份頂多200萬內,我計返借75%就要160萬+20萬雜項同稅。

月供2萬內都ok,但想問下係咪借超過6成就要買按揭保險之類?請問呢個點玩法?
預保費6折/66折就7-8萬鬆d 唔過9萬
可以當借加埋入mortgage 每月還
琴日問得 0.1 + 1500
你多三百嘅
其實係咪d銀行諗個名目出黎收錢,單純作為高成數按揭既『手續費』咁?

另外,個保費我上網見有d成20萬,係咪按樓價而定?定因為原價未折先會咁貴?
貴定平,參考成交價吧
銀行估價只係作參考,你拎張臨約去銀行,你嗰個就係市價(你有古惑嘢除外)
可以試吓同賣家傾早啲交樓。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞