9成按揭/高成數按揭討論 - 4

1001 回覆
2 Like 6 Dislike
成交期最少都兩個月啦 多一個月唔算好多
東亞都講到明要足兩個月先受理
一陣爆第四波銀行又WFH就仆街

一係你好似樓上巴打咁比多十皮換5個月成交期
一係乖乖等下
我9月1返新工,如果10月搞簽臨約,安全嘛?
按計算12月先齊三個月糧單
有幾fd? 小心裝修左,好多出事位會睇唔清。例如廁所有無漏水,我舊果度浴室痴住睡房,相連幅牆就係衣櫃同沖涼位,漏到個入牆櫃爛晒,但買家無睇
唔得,簽臨約通常即搞按揭,即係有齊3個月先好簽
我個aa都幫我好多
不過真係要搵可靠 好多都好古惑
無樣睇....所以一定要自己睇多d樓,撞多幾個aa
你簽完臨約就可申請按揭 申請個下就要比齊三個月糧單

當你十二月尾出糧 on top加兩個月 都要二月尾三月頭
我地成個家族都係搵佢買 所以都跟得足
即係成交期要5個半月
即係如果業者肯先簽臨約,再簽正式合約,之後二月尾三月先成交,我就安全?
假設壓測無問題
55萬首期
銀行有銀行回 中介有中介回
搵完中介都係同bank deal
宜家普遍中介回到幾多
你淨係同佢deal 臨約同埋成交日就得,正式合約係律師搞的
應該穩陣,雜費無咩要比,律師費只係幾千一萬
延長成交期
咁長成交 到時估價唔足會上唔到會
咁如果驚黎緊幾個月個估價會跌,即係預個市會跌啦,咁佢直頭唔應該買住,如果真係驚。萬一真係跌到上唔到會,其實係好彩,如果唔係負資產唔知幾耐,壓力仲大過首期果幾廿萬啦
明白 唔該晒巴打
風險大姐 冇人知升定跌
樓價亦可能5個月後估唔足 但2021年尾就升穿買入價
樓價可上落 但上會機會就得一次
支銀 loan size 400
H+1.4
Rebate: 0.5 有ml 買一年火險送一年
大家有冇好點offer 同有冇得再appeal
佢送下火險都好呀。我等緊行山 行山好像又有埋coupon同rebate可能高點。但支銀要人一星期內回 吉政塞都係借400到?病夫都遞左催左話要一個月但好像係rate 差點rebate0.6但冇ml
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞