9成按揭/高成數按揭討論 - 4

1001 回覆
2 Like 6 Dislike
如果底薪42K 加埋bonus大概54k, target想買600-680萬既樓(預2成首期,未計印花稅同其他雜項),會唔會好勉強?
可以上網用啲按揭計算機計吓
如果用底薪計係會好勉強
當你買600萬都要18萬稅
間間行都會計埋雙糧同花紅?
稅同雜費會另外比
上網用過按揭計算機計過,但發現未必過到壓測
如果係首置的話,壓測個ratio可以去到幾多?
正常人壓測通過保費應該可享6折
唔通過就多數大概為66折左右

雖然話就話有入息供款比一半 壓測大約65% - 68%既case
但穩陣起見 預鬆少少 樓價揀岩岩過到壓測既樓咁會好啲

唔同銀行有唔同標準
建議你搵個banker問下確實情況先
十萬火急
Accept左銀行offer,
律師樓打尼話,支票要預多十幾萬俾埋按保
但按保唔係銀行一次過俾左先?
冇預呢十幾萬
問緊未覆
想知一般情會唔會咁
等銀行offer的日子
正常唔係借埋按保舊錢加埋落供款到咩 我都冇預 未有offer
你申請嗰陣有冇話借埋保費
比按保關律師樓咩事?
你當簽銀行offer個陣 有文件寫埋按保幾錢同折扣幾多
係咪好哇囉攣呢
無事嘅 好快就會批到
有啊ching
Total Loan size包埋按保既錢
但律師樓岩岩打尼就你話支票可能要預多少少
你簽果時有無睇文件,Loan amount 包左按保架啵
你間樓幾錢 減 細訂 減 大訂 減 LOAN SIZE = 你仲爭嘅錢
你俾大訂嗰陣會加埋印花稅落去,係咪以為嗰舊錢全部係大訂?
預多少少for what?
Sry 想問下有冇巴打係買長沙灣 深水埗既單支?
上網睇左輪 見到啲35-36年樓齡既單支有啲興趣
但又怕估價估唔足?
其實係咪如果佢成交量算ok 今年都有6-7單
估價就唔會估唔足架啦?
問人借啦
想問下TU得I.....點做到!?
行山offer...

H+1.4, Cap 2.5
Rebate 樓價6成x 0.8
ML
半年火險

算幾好
真係好唔錯,巴打邊日申請?
支銀offer, loan size >6M
H+1.4 cap 2.5
Rb:0.55
Ml,保費6折

等緊行山
我loan size 688, 大家差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞