9成按揭/高成數按揭討論 - 4

1001 回覆
2 Like 6 Dislike
呢個Offer咁正?因為出糧戶口?
跑步係大P
都係cap 2.5
正咩,我身邊有朋友h+1.3, rebate 1%, 兩個月前
想問一下我見大家都有ML送?
係唔係基本上間間都必送的?
我都係9月頭入大貓。今日佢話MC覆左佢。但MC唔比我足30年,因為我買既單位樓齡比較高,過40年。。。有冇巴打知道可唔可以同MC bargain 架。。。?
1. 臨約副本 身分證副本 3個月出糧戶口月結單 + 糧單+稅單 最好可以提供埋僱佣合約

2.過左試用期未?最好交埋舊工既糧單月結單+ 要新工月結單 (有幾多交幾多)+ 新工合約副本(必須)

3. 9按要係固定受薪工種
收入睇強積金前 獎金睇24個月平均 除非合約寫明實數

4.每年簽約唔影響 至於你轉工一定多少有影響 未至於會唔批 但睇既野會多左 新工合約一定要有 同埋固定受薪

5.建議有心儀單位時做功課搵banker問下估價 睇下最近成交價
有臨約後其實成交價同估價差5% 左右一般估得足

6.睇成數 + 計埋印花稅+ 經紀佣金 +律師費等雜費就可以
5M, 唔駛MC
最緊要唔好信D AA話個單位好多人睇緊,要你即日比票,如果係咁咪最多唔買. 你可以睇完落公園行個圈,即刻check 下網上估價/打比銀行,如果差5-10%,其實無問題。
大行通常都有,
病夫無,但rate靚
想請教下,星G谷岩岩refer 左幾個banker 比我
收哂application form
我可唔可以填完表之後直接連文件交落分行?因為我想分行幫一幫我填表.

PS 獅子,恒山,病夫
直接去分行是旦搵個 STAFF 跟住隊哂啲野俾佢再加埋星星張 FORM 就得
唔同按揭中介對同一銀行估價差成50萬,點搞?
自己打去銀行問
點解公務員就可以免壓測?
1. 中銀
2. 大貓
3. Citi
.
.
.
.
.
.
4.跑步
謝謝 我理解應該好多工種都可以 但越穩定應該越易批核
申請前有無問過咩條件先批?
我都想試,但一唔批就無細訂
你搵啲按揭中介問吓 呢啲問題我唔敢答 case by case
邊間銀行可以將擬租金收入計入息? 係咪1般計6折?
除左公基員仲有咩工叫穩定?
好多郁放無薪假
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞