9成按揭/高成數按揭討論 - 4

1001 回覆
2 Like 6 Dislike
買670萬樓,手頭上有100萬現金,人工連擔保人total 57k,做9成,諗住100萬包埋首期同雜費,搞唔搞得店?
穩定收入應該過到 首期都夠比曬
簽左就係合約,唔揀佢做咩會去簽?

簽果時要對岩D terms, 地址, 最特別就要睇下舊銀批到幾時,一般3個月,即係3個月內你一定要拎走舊錢,亦即係話呢個期限前你一定要完成交收,當然有咩問題,律師樓會幫你同銀行傾。

簽完銀行會比instruction 律師行,律師行收到之後就會同賣家個律師夾下仲有咩Outstanding, 如果順利,律師會話你知駛唔駛同舊業主夾下提早成交。
都得的 按保比貴d 應該得66折
下個月底成交 今日問匯豐居然答我MC批左 佢地自己未批
BOC口頭offer H+1.5, P-2.5, rebate 0.2 送半年家居保,有ML
0.2 so9sad...
係咪無論咩情況,最差都係2.5?
跑步銀行係?
Push
字面解就係如果供款高過40%, 但都未到50%,都仲有機會申請高成數按揭,不過按保唔知收你幾多. 我買765萬,9成按,按保打折後都收20萬。

但現實上,聽過一兩個銀行人講,過40% 既客唔會做,50% 只係政府9嗡,無咩銀行睬佢
玩死人,師兄可否透露下月收入幾多?
爸打tu,財務背景如何
份工穩定?
係咪應該用下個月出既19/2件稅單好d
今日打左去叫佢寄上一個年度
兩公婆加埋底薪75,000, 老婆教書,我就耐唔耐會有D bonus, 不過現金出既. 借9成都幾辛苦其實.
係咪無論咩情況,最差都係2.5?
如果兩年稅單分別好大,緊係有大數比大數啦
Cap? 依家係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞