9成按揭/高成數按揭討論 - 4

1001 回覆
2 Like 6 Dislike
loan size 5M無上MC, 9月14號申請
多數支國新年後就會有小陽春既...
都係H+1.4?
yes
如果睇啱層樓,無經agent。如果想拖到12月先開始做申請按揭(啱啱轉工,12月先夠三個月,上一份人工太低)。我應該點做?
11月先開始睇 預睇一個月, 12月扑鎚
邊有得拖
我係睇啱左,怕業主反價,所以想firm左佢落黎。
btw問過citi就話可以交住一個月糧單同contract,信唔信得過
計最新一個月人工 但剛轉工兩個月 如果要計到咁盡先買到 銀行可能會唔批
[member]想問下550萬樓
我預既錢係50萬首期+大約15萬稅 +大約10萬按保(銀行借埋)?+雜費10萬+佣金6萬

要預大約90萬左右流動現金?唔計裝修
[/ member]
東亞要等成個月
聽講hkmc好嚴
搵定擔保 有機會過唔到hkmc
一係預過唔到Hkmc籌多三成

講真如果你計到咁盡 壓測都過唔到6成 唔係間間銀行受

問多幾個banker 叫佢幫你計清楚

層樓幾百萬 穩陣啲好 一陣撻訂就仆街
唔好信citi, 如果你要過mc, 你唔齊三個月,之後你搵其他銀行入紙都會出事。

用錢解決,比高d價同業主deal 長成交期
我搵左擔保,上一份工行comm制度,last個期糧勁低...
你要完左舊樓成交,之後先好入紙搞新樓。我之前講過自己case: 6月簽晒買同賣臨約。舊樓8月中成交,新樓按揭9月搞,11月中成交
等多三兩個月或者買過第二個單位啦,咁心急出左事你實後悔
5個月成交期 業主都肯咩
出價比多10皮
同埋agent 都有幫手既,街坊生意,個agent 同佢幾熟。所以有時aa都係有用既
我見有巴打可以做到簽臨約同成交相差5個月,如果我同業主傾到簽臨約同成交差三個月,其實係咪都安全
同意 都唔差兩三個月 依幾個月咪約下aa周圍睇多啲盤 當做下功課 買樓好大學問 我自己都轉過好多次軚

盤又大把 依家成交量又多返 唔驚買唔到好野
如果個業主無收你訂又等到你幾個月
個盤筍極有限 筍個啲盤一到週末基本上走硬
我無經AA,因為嗰盤係個frd賣,難得裝修我同我老婆鍾意,驚佢反價先咁急,諗緊點傾延長交收時間
果個咪我...

你預三個月但入紙搞按揭果下已經要齊3個月糧,如果你齊既,預兩個月咩都夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞