9成按揭/高成數按揭討論 - 4

1001 回覆
2 Like 6 Dislike
請問由申請日起計到 HSBC 話上 MC,用左幾多日?
真心唔知了
行山借350 8成
h+1.45
0.5 rebate
非固定人工,過到壓測
8月尾入紙
take唔take好? 定係等埋獅子?
想問銀行月結單 cut off day係27號 可唔可月10月頭申請9月既月結單
90萬好炆水?
師兄們,岩岩星星谷報比我
📍 恆生 /中銀/HSBC >4M 新買
H+1.45-1.5% cap P-2.5% =2.5%
💥恆生 0.5% cash rebate
💥中銀 0.4% cash rebate
💥HSBC 0.2% cash rebate
有mortgage link
2yrs penalty period
✨星之獎賞0.1%+800✨

請問合理嗎?
想問一下計壓力測試嘅問題,有一項係咁講:

「未能符合銀行壓力測試的首次置業人士亦可申請敘造最高 8 成或 9 成按揭,但其供款與入息比率仍須不超過 50%,而其保費會因應風險因素作出額外調整。」

如果照佢咁講,如果一幢800萬樓,8成按揭,計到每月供款係25287,照上面果一項,係咪人工過51000就可以過壓測?

如果唔係,咁壓測個要求係點?
想問下 兩人收入夾埋68000 (另一半32000, 我36000)
想另一半做業主,我做擔保人。
target想買820萬樓,首期比25%。有無問題?
Anytime 行去counter 比50蚊都可以印到至當日既月結單,不過呢張會同平時唔同,無地址證明。有時間等到電腦出9月底果張就等啦,cut off 後兩個工作天就會收到estatement
夠晒有突
係固定收入就冇乜問題
你問埋啲細行啦
無話合唔合理 大行offer係差啲
細行係指?有咩建議
同你1問題, 照字面係, 但問落發覺好似唔係咁
睇估價去買,通常低5%先好買
獅子一定差過行山
SC H+14, P-2.75, rebate 0.6%, 有ML
deal ng deal好?
P-2.75 咁正? 但Cap 幾多?
想請教依家係咪唔會再有超過1%rebate?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞