9成按揭/高成數按揭討論 - 4

1001 回覆
2 Like 6 Dislike
算靚offer
幾時申請
0.2 同 1.2 又真係爭好遠嘅
我之前個offer 係 BoC 1.1% rebate + ML vs BEA 1.2% rebate no ML

我所有積蓄 閒錢 出糧都轉晒去供樓戶口,而家超低息你感覺唔到個effect, 小數怕長計

btw隨住銀行啲offer喪來越辣,每2年轉按呢個玩法應該冇咩肉食
差0.1 當然要揀個ml
Ml係for 7/8位數字現金人士
依家我諗好多買家都係8/9按 貪高回贈多
Ml就唔多岩佢地 當然有梗係好過無
幾皮野都真係really matter
同問
點解可以靚過樓上借7m個offer咁多
你地對借保費點睇?
本身plan 借9成
但同借85比
保費平左8萬蚊
好似化算啲?
現金仲算鬆動
6月中申請...啱啱出OFFER
呢個offer太正,我果個H+1.4,rb 0.55已經比好多人好,但我同RM講可唔可以做到同你一樣offer,佢過申請中
下但係點解搞左咁耐 差唔多成3個月先批??
純粹我入左紙apply先...然後一直拖住佢唔交齊文件
唔正...
上年最靚plan果陣...回贈~2.2-2.3%...H+1.2, p-2.85........
sosad
以我所知...佢係計你APPLY果陣做緊咩OFFER...就比OFFER你....
除非宜家個OFFER比你APPLY果陣好左...先會APPEAL成功...
否則...佢頂多都係開番你APPLY果陣做緊最靚既OFFER比你...

BTW...你幾時APPLY GA?
8月頭,其實佢都係口頭覆我offer,未正式出,希望攞到上面ching既offer
我咪係上面個CHING囉
我算好彩...APPLY完過幾日回贈已經由1.0->0.8, H+1.35 -> H+1.4
再過多2星期...0.8變0.5, H+1.4變H+1.45....

以8月初申請嚟計...你個PLAN其實唔錯...
今日申請行山,姐姐話批核後又 ACCEPT OFFER 會另有五舊水超市 Q
無留意到原來係你,但點解你真係比較遲而又唔擔心,我未申請按揭前打過去問BEA同HSB,佢地都覆我要在三個月內成交先會幫我做按揭(臨約18/7,成交2/11),所以我8月頭申請支銀,8月尾申請行山

Btw,ching臨約同成交係幾時?因為好多人都問我點解隔錦遠,而我就係因為疫症wfh 既問題先特登同業主傾錦遠,而家中銀有口頭offer,我仲想同業主提早成交
你搞錯左...唔係中銀拖我...而係我拖佢...因為我年底先收樓...佢得半年有效期...中銀一批你就開始倒數半年...
so...啲文件我咪慢慢拖住嚟俾佢囉...反正由我入紙apply果刻已經lock住左個offer...我又唔急既...
的確得中銀係大半年後先收樓佢都肯做...間間銀行都話最多3個月...
高手
我想問中介係 臨約後搵 定 一早可以無時無刻就搵定 ?
雖然我都估係臨約後 但我想有確實答案 ??
前同後都得 總之唔好比AA 插旗
簽任何野前睇真d
當時借幾多,有得甩就最好甩左先,因為計你負債
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞