「警已報」網上遊戲交易,比曬銀行戶口姓名都呃!

571 回覆
359 Like 77 Dislike
可能佢阿哥係chung唔係hung
至於岩唔岩音就你諗

btw依家人人都有手提電腦咁濟
再唔係網吧交易都唔使半個鐘

你話10年前年紀細唔面交都仲合理

依家方便太多喇
但有幾個 case 第一就係有幾個 可以過數落 ckc 果個戶口度

第二就係用另一個方法 就係人地過唔到落ckc 戶口佢會比第二個戶口你過 但第二個戶口 黎黎去去都係果幾個戶口 上網搵到同黨既戶口

咁a 呢個角色應該唔成立? 因為呢條友比既戶口黎黎去去都係果幾個 除非佢扮埋a

咁幾乎可以證實係咁多年猶差都係做唔到野

各位巴打網上交易要自己小心

同埋到時 個個都學哂呢d手法就仆街啦 唔淨止呃下game 錢

樓主理解能力有幾低? 睇字唔明都算
你試下係張紙上邊畫下a b c 三個人究竟想要d咩
你就應該明你朋友所講既情況

我真係理解能力低
我明喇 sorry各位巴絲

所以樓上話如果騙徒比你既電話 係太空卡/鬼卡
應該得返一個方法就係遊戲官方比ip黑警(我估)

咁如果我同銀行講話入錯數呢個方法會唔會更有效?

我估冇用 a係無辜 應該唔洗比返錢你(依個情況我都係估)

如果A係合謀呢
左手交右手 但只要佢有交易證據 應該都砌唔入

突破盲點
全部同一個戶口應該都係合謀居多
可能佢阿哥係chung唔係hung
至於岩唔岩音就你諗

btw依家人人都有手提電腦咁濟
再唔係網吧交易都唔使半個鐘

你話10年前年紀細唔面交都仲合理

依家方便太多喇

網吧面交方唔方便就好睇唔同人啦...

btw 以後交易應該要問佢可唔可以面交
就算你無打算面交都好啦
如果佢答你可以面交 相信都好難係騙徒
所以入數紙最好drop低係for咩
所以入數紙最好drop低係for咩

係喎!仲有from邊個
唔係睇得好詳細

即係個騙徒仲未知邊個
於是兩個Bank acc都係人地既名?

咁都捉唔到
起碼都會搵到果兩個人出黎掛
我以前都有玩開online game交易虛擬裝備都要好小心

我覺得案發過程係咁

A係網上賣一件游戲虛擬裝備 寫1500蚊

B就準備太空咭,開幾個新手假acc,然後用太空咭聯絡A話1500蚊買裝備,叫A俾個户口號碼同全名佢,同時B再係其他討論區post話1500賣呢件裝備(甚至乎低於市價1400,1300賣以求盡快搵到買家)

咁C見到咁平就聯絡B話買呢件裝備,B用太空咭就將A既户口,全名俾C叫C入落佢户口(其實係A既户口),咁A見到户口收到1500蚊(如果賣低於1500可能B自己再搵個銀行入錢機就咁現金入返1,2百俾A),當然佢只係知道有人入齊錢俾佢唔會理咁多,就聯絡B係game既新手acc交易

B既新手acc收到裝備再俾自己第二個新手acc,然後del 第一個新手acc,之後可能再重覆幾次先交易自己主acc(或者經拍賣場,游戲開店舖mark勁貴賣等自己買返,或者掉係地下俾自己主acc執返)個太空咭即時消失再block左C,咁B就可以唔使錢得到呢件裝備,甚至B再用呢件賊裝,再賣俾D收返現金,咁樣重覆呃幾次都唔會俾人check到,因為重來無俾過銀行acc俾人,電話又係假既,acc都係新acc可以del 用假ip開,就算游戲公司check都跟唔到咁多户口既交易紀錄,就算C用銀行户口搵到都係A户口,佢都唔會知道B自己身份

所以我建議樓主除左報警之外,
1) 搵下果段時間有其他人賣相同物品價錢又差不多,可能同呢件案有關

2)如果用銀行户口搵到A,check下佢係咪賣1500並一筆過你1500入俾佢,有機會如果有第二筆係B

自推希望樓主睇到
天水圍無腦ching比人呃?
唔係睇得好詳細

即係個騙徒仲未知邊個

咁都捉唔到

暫時:
1.ckc戶口慣犯 最早紀錄由13年開始
2.猶差咁多年都做唔到野
唔係睇得好詳細

即係個騙徒仲未知邊個

咁都捉唔到

暫時:
1.ckc戶口慣犯 最早紀錄由13年開始
2.猶差咁多年都做唔到野

同埋佢分別係各大遊戲論壇 都呃過人 有好多人收集佢比過既銀銀戶口 我睇過起碼有3~4個 仲有用馬會戶口做交易

我覺得案發過程係咁

B就準備太空咭,開幾個新手假acc,然後用太空咭聯絡A話1500蚊買裝備,叫A俾個户口號碼同全名佢,同時B再係其他討論區post話1500賣呢件裝備(甚至乎低於市價1400,1300賣以求盡快搵到買家)

咁C見到咁平就聯絡B話買呢件裝備,B用太空咭就將A既户口,全名俾C叫C入落佢户口(其實係A既户口),咁A見到户口收到1500蚊(如果賣低於1500可能B自己再搵個銀行入錢機就咁現金入返1,2百俾A),當然佢只係知道有人入齊錢俾佢唔會理咁多,就聯絡B係game既新手acc交易

B既新手acc收到裝備再俾自己第二個新手acc,然後del 第一個新手acc,之後可能再重覆幾次先交易自己主acc(或者經拍賣場,游戲開店舖mark勁貴賣等自己買返,或者掉係地下俾自己主acc執返)個太空咭即時消失再block左C,咁B就可以唔使錢得到呢件裝備,甚至B再用呢件賊裝,再賣俾D收返現金,咁樣重覆呃幾次都唔會俾人check到,因為重來無俾過銀行acc俾人,電話又係假既,acc都係新acc可以del 用假ip開,就算游戲公司check都跟唔到咁多户口既交易紀錄,就算C用銀行户口搵到都係A户口,佢都唔會知道B自己身份

1) 搵下果段時間有其他人賣相同物品價錢又差不多,可能同呢件案有關

2)如果用銀行户口搵到A,check下佢係咪賣1500並一筆過你1500入俾佢,有機會如果有第二筆係B

自推希望樓主睇到

如果依個故事係堅既話咁真係捉唔到
樓主除左報案 仲應該立即去銀行話轉帳錯左
因為報左警,其實捉條友就好易,反而係D差佬唔想幫你搞
因為程序太麻煩 單野又濕碎
除非你有同時好多人一齊報案

老實講條友有心捉實捉到
唔好諗到單野咁複雜
而家D online game勁少人玩,收野放野其實得好少人
樓上ABC果個講法應該都已經唔適用而家online game
因為其實好容易比人篤爆

唔好諗到條友好醒目,條友醒目就唔係撈左幾年都仲呃緊同一隻game既人既千幾蚊...
咁耐都未拉到係差佬唔做野
一日到黑咁多case要做,邊得閒幫你查呢D濕9case
斷估都係石沉大海 條友就繼續呃人
睇到你d 5p表情就燥
上面千字文係假設A唔係同謀

1.ckc係常用帳戶 如果唔係同謀帳戶應該A係唔同戶口
2.騙徒好快畀到另一個戶口
3.樓主壓價嘅時候 騙徒好快話ok

2. 3.
如果A同B係唔識 基本上唔會咁快答到樓主

你提出嘅2.方法
如果諗到依個犯案手法係一個醒目仔 點睇都唔會犯依種低級錯誤曝露身分

所以ckc係慣犯 明目張膽到用同一個銀行戶口去接頭 係黑警hea查嘅後果

我覺得案發過程係咁

自推希望樓主睇到

如果依個故事係堅既話咁真係捉唔到

如果仲有打開online game就知道而家呢個方法出現機會好低
因為賣家好多 買家好少
B係無可能開po再賣一件裝備係平過A賣,因為作為一個騙子,佢自己都唔肯定A 其實係咪自己同行,無理由明明自己想呃人但要自己補左差額先

同時而家仲打緊online game既人都係老狐狸 係經歷過好多淘汰先留到落黎
呢d叫人比先既技巧 根本極難極難呃到人,無用既方法自然最後會消失
當然人蠢就咩不可思議既野都發生到
我打咁耐機真係未比人呃過
望翻d對話 樓豬真係世界級蠢
不經一事不長一智 當1500蚊上堂課啦
9估樓主都係死毒撚........
好多年前又係有朋友試過咁樣比人呃
之後我地交易都會要人影收數紙/銀行卡果陣影埋自己game名

估唔到咁多年之後仲有人用依招
樓主去同銀行講過錯數應該係最有效直接既方法
千幾蚊都唔面交,你話小數目咁當跌左咪算囉
十幾年前上網買道具都係面交最安全
而家仲呃到真係
下次google下個戶口 睇下有冇呃人紀錄先啦
連張卡圖都冇
便宜莫貪呀
下次google下個戶口 睇下有冇呃人紀錄先啦

笑撚左 $1500都呃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞