「警已報」網上遊戲交易,比曬銀行戶口姓名都呃!

571 回覆
359 Like 77 Dislike
因為聽人講呢期好多人偷人地d裝圖
去賣 扮有貨
利申重課金玩家 玩左過萬
情況同你差唔多 不過我係比人借左個bk ac去昆人 結果上左警察局搞左半年 煩撚到 最後因爲唔關我事 就close左case
我以前都有玩開online game交易虛擬裝備都要好小心

我覺得案發過程係咁

A係網上賣一件游戲虛擬裝備 寫1500蚊

B就準備太空咭,開幾個新手假acc,然後用太空咭聯絡A話1500蚊買裝備,叫A俾個户口號碼同全名佢,同時B再係其他討論區post話1500賣呢件裝備(甚至乎低於市價1400,1300賣以求盡快搵到買家)

咁C見到咁平就聯絡B話買呢件裝備,B用太空咭就將A既户口,全名俾C叫C入落佢户口(其實係A既户口),咁A見到户口收到1500蚊(如果賣低於1500可能B自己再搵個銀行入錢機就咁現金入返1,2百俾A),當然佢只係知道有人入齊錢俾佢唔會理咁多,就聯絡B係game既新手acc交易

B既新手acc收到裝備再俾自己第二個新手acc,然後del 第一個新手acc,之後可能再重覆幾次先交易自己主acc(或者經拍賣場,游戲開店舖mark勁貴賣等自己買返,或者掉係地下俾自己主acc執返)個太空咭即時消失再block左C,咁B就可以唔使錢得到呢件裝備,甚至B再用呢件賊裝,再賣俾D收返現金,咁樣重覆呃幾次都唔會俾人check到,因為重來無俾過銀行acc俾人,電話又係假既,acc都係新acc可以del 用假ip開,就算游戲公司check都跟唔到咁多户口既交易紀錄,就算C用銀行户口搵到都係A户口,佢都唔會知道B自己身份

所以我建議樓主除左報警之外,
1) 搵下果段時間有其他人賣相同物品價錢又差不多,可能同呢件案有關

2)如果用銀行户口搵到A,check下佢係咪賣1500並一筆過你1500入俾佢,有機會如果有第二筆係B

自推希望樓主睇到

有幾招可以杜絕呢種情況但係要賣家把埋關
賣家要求入數字寫上買家遊戲名
買家要求賣家先展示貨品係咪喺手上之後再入數入數
咁就算買定賣家都有一層保障

其實遊戲公司有心去追溯一件物品一定得,
就算有幾迂迴曲折嘅方法都得
但當中一定要搵返原廠去處理,
好多時代理公司無權限或無技術去處理
再加上wfc態度先會造成咁多呃裝無事嘅事情
我以前都有玩開online game交易虛擬裝備都要好小心

我覺得案發過程係咁

A係網上賣一件游戲虛擬裝備 寫1500蚊

B就準備太空咭,開幾個新手假acc,然後用太空咭聯絡A話1500蚊買裝備,叫A俾個户口號碼同全名佢,同時B再係其他討論區post話1500賣呢件裝備(甚至乎低於市價1400,1300賣以求盡快搵到買家)

咁C見到咁平就聯絡B話買呢件裝備,B用太空咭就將A既户口,全名俾C叫C入落佢户口(其實係A既户口),咁A見到户口收到1500蚊(如果賣低於1500可能B自己再搵個銀行入錢機就咁現金入返1,2百俾A),當然佢只係知道有人入齊錢俾佢唔會理咁多,就聯絡B係game既新手acc交易

B既新手acc收到裝備再俾自己第二個新手acc,然後del 第一個新手acc,之後可能再重覆幾次先交易自己主acc(或者經拍賣場,游戲開店舖mark勁貴賣等自己買返,或者掉係地下俾自己主acc執返)個太空咭即時消失再block左C,咁B就可以唔使錢得到呢件裝備,甚至B再用呢件賊裝,再賣俾D收返現金,咁樣重覆呃幾次都唔會俾人check到,因為重來無俾過銀行acc俾人,電話又係假既,acc都係新acc可以del 用假ip開,就算游戲公司check都跟唔到咁多户口既交易紀錄,就算C用銀行户口搵到都係A户口,佢都唔會知道B自己身份

所以我建議樓主除左報警之外,
1) 搵下果段時間有其他人賣相同物品價錢又差不多,可能同呢件案有關

2)如果用銀行户口搵到A,check下佢係咪賣1500並一筆過你1500入俾佢,有機會如果有第二筆係B

自推希望樓主睇到

有幾招可以杜絕呢種情況但係要賣家把埋關
賣家要求入數字寫上買家遊戲名
買家要求賣家先展示貨品係咪喺手上之後再入數入數
咁就算買定賣家都有一層保障

其實遊戲公司有心去追溯一件物品一定得,
就算有幾迂迴曲折嘅方法都得
但當中一定要搵返原廠去處理,
好多時代理公司無權限或無技術去處理
再加上wfc態度先會造成咁多呃裝無事嘅事情

不過呢張卡 如果係千5蚊 一定冇咁平
用天空ser物價 起碼要2k up
仲有人會比人呃
上面千字文係假設A唔係同謀

1.ckc係常用帳戶 如果唔係同謀帳戶應該A係唔同戶口
2.騙徒好快畀到另一個戶口
3.樓主壓價嘅時候 騙徒好快話ok

2. 3.
如果A同B係唔識 基本上唔會咁快答到樓主

你提出嘅2.方法
如果諗到依個犯案手法係一個醒目仔 點睇都唔會犯依種低級錯誤曝露身分

所以ckc係慣犯 明目張膽到用同一個銀行戶口去接頭 係黑警hea查嘅後果

其實要造一個唔受接納存款戶口唔難
所以可以一早就畀定C
然後再直接畀A戶口
但點解唔一早直接畀A嘅戶口呢

之所以壓價答得快可以係騙徒同賣家deal得快亦可以覺得自己蝕少少加錢畀賣家

所以A同B有可能唔係同謀
上面千字文係假設A唔係同謀

1.ckc係常用帳戶 如果唔係同謀帳戶應該A係唔同戶口
2.騙徒好快畀到另一個戶口
3.樓主壓價嘅時候 騙徒好快話ok

2. 3.
如果A同B係唔識 基本上唔會咁快答到樓主

你提出嘅2.方法
如果諗到依個犯案手法係一個醒目仔 點睇都唔會犯依種低級錯誤曝露身分

所以ckc係慣犯 明目張膽到用同一個銀行戶口去接頭 係黑警hea查嘅後果

其實要造一個唔受接納存款戶口唔難
所以可以一早就畀定C
然後再直接畀A戶口
但點解唔一早直接畀A嘅戶口呢

之所以壓價答得快可以係騙徒同賣家deal得快亦可以覺得自己蝕少少加錢畀賣家

所以A同B有可能唔係同謀

下次google下個戶口 睇下有冇呃人紀錄先啦

Lam Ngai Wai
好似積犯黎
好波
推一推
下次google下個戶口 睇下有冇呃人紀錄先啦

Lam Ngai Wai

大撚把呢啲人 身識啲friend都報過兩三次警
利申:夢歷玩左八年
似係賣家想買1500蚊野 比左佢個賣家銀行ac你
Cid 跟進
屌你老母小學雞報左警放上黎做咩9
可能hsbc都收到intelligence 所以落左reject credit, 所以過唔到數落去,就用第二個戶口
報警啦仲po
少少安全意識都無
網絡世界第一原則係所有人都不可預測啊

屌你係咪戇撚尻
標題大大隻字寫驚已報都睇唔撚柒到
第一次過唔到數都唔唔醒水查下先
仲追住送錢俾人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞