web developer圍爐區[2]

545 回覆
5 Like 4 Dislike
有無多d呢d文想睇下
ccs識就識但真係要熟就好難熟咁
iconv-lite
有興趣加我 TG 傾下 @gimma_bb
好多 system 個價貴到你唔信
咁你都唔走你都對你老細幾好
不過香港九成公司都係燒鵝價錢蔗渣味道
肯比錢嘅搵外國vendor/freelancer都好過香港vendor
vendor吸血姐
d tech邊值錢
想問下想出嚟做 web 嘅話, 係咪一定要做過 web intern 會比較好?
定係出面多數都係當 fg 係白紙一張?
依家做緊 security intern, 覺得唔啱自己
css structure都唔好可以好亂
同寫react差唔多道理
加咗
本身諗住全職remote job,但撞正武肺好多外國公司唔請global remote
咁又有20k咪做住先 而家半職緊逐漸引退
遲d in一份local vendor 都算大,已過code in
同埋係我前補習老師,d 關係真係好難搞
真係唔好搵熟人做老細
好淺
1. 兩個array of capital alphabets, 睇下第二個係咪第一個subset
2. implement 個cache 嘅get, 解釋下big O
3. for loop 用var叫你試下搵個bug
講錯 係要implement get同set
其實個requirement無比我地design嘅餘地
唔係要我地efficient, 只係跟足指示implement然後分析big O
寫開App,最近見工成日俾人問識唔識寫Web,想學但無從入手
好似幾好玩咁
本身有底應該易上手嘅
睇下d基本嘅html css js先
Senior 玩architecture
不過無返咁上下 algo 同寫code能力玩 architecture = 亂嚟...
有得拆做SOA幾個services其實可以靠scale out 解決好多問題
architecture講經驗同幾熟requirement 多啲

algo講多啲天份做倒自然好
做唔倒亦唔好勉強
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞