web developer圍爐區[2]

545 回覆
5 Like 4 Dislike
frontend 用ts真心煩
呢樣真做細project完全唔想寫ts
利申強迫症撚乜鳩都想type 曬佢
雖然好撚麻煩但我發現好多時d side project 做做下唔想搞就係因為完全唔記得自己果陣做緊乜
有左typescript 真係易pickup 番好多
type saga 好似真係得 試多幾野先唔該曬巴打 唔知點解搵極都搵唔到呢樣野
有冇咩特別原因?
jobsdb
有啲咩browser extension好用for web develop?
有冇巴試過Nodejs res.json(data) 但個json d中文係亂碼, 已經set左個js做UTF-8, 會唔會有d咩可以convert 到encode, 有機會係因為table 係big5 (唔比改)利申newbie
chorme 個dev tools 已經咩都做到
想入行做junior

諗住開始學html css JavaScript 或者 python

想知要學到咩程度!?
唔係cs major
唔知咁講過唔過份,其實frontend development完全無技術屏障可言。

由新手到老手,想知人地個網頁某效果點整,都可以F12 call個developer出黎學。

唔鬥技術既話,frontend developer唯一可以sell就係快、靚、正。

但始終會有樽頸位,人工會好快封頂。

大家有乜睇法?
上網揾d 簡單嘅project仔試下寫,當你寫到嘅時候,某程度上黎講就已經係ok

最重要其實都係識上網揾答案,分到邊d答案啱洗,邊d係山埃,當你真係落手寫過一次就會知道自己準備好未,唔好睇完d tutorial就當自己識

仲有就係學左一段時間就試下send d cv先,唔好等自己學好曬先send,因為你永遠都唔會學得曬d野,有時見下工都會話到比你知你差d乜
如果係做developer咪要識programming language,如果係用tools,例如wix之類砌d簡單網嘅咪唔洗
師兄,請問有無keyword 可以google搵啲project寫下
利申 讀緊cs yr1, 暫時未搵到興趣,web development同programming都想搵啲project試下
可以ddos
可以學java 理解左algo先
反而我覺得依家backend 愈黎愈簡單什至人地寫埋比你 eg frontend + firebase 相反個人認為黎緊識得frontend design 嘅人會愈黎愈值錢
難到仆街
backend變得簡單,同frontend易比人學識你技術,可以並存,暫不討論backend。
Hasura + Typescript + Nextjs
之前用Apollo server+typegraphql+typeorm
發現typeorm唔係幾好,所以轉hasura
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞